wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
porównanie F135/2.8 vs DA50-135/2.8
Może się komuś przyda...
Popełnił mi się

test obiektywów: F135/2.8 IF vs DA* 50-135/2.8 ED IF

Penteusz  Dołączył: 27 Mar 2012
wojtek_c, nie spotkałem tego obiektywu (F135/2.8) na żadnej z giełd, a nad testem warto się chyba pochylić.
Pobaw Ty się jeszcze nim trochę, mnie się nie śpieszy, ale jak już będziesz gotów puścić go dalej, to postaram się być i ja gotowy ;-)
Mam sentyment do starych obiektywów. :roll:

irek83  Dołączył: 10 Paź 2014
ciekawe jak działa z konwerterem af x1.7 i jaki daje obrazek

bakulik  Dołączył: 20 Kwi 2013
Penteusz napisał/a:
Mam sentyment do starych obiektywów.

A do kowadeł?

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Miałem da*50-135, miałem (noo, mam, ale czeka na gruntowną naprawę i teraz leży niużywany) F135/2.8. Faktycznie, stałka jest ostrzejsza, ale i tak obrazek z zooma bardziej mi się podoba. No ten AF w F135 pracujący jak nastawnik w starym tramwaju... AF w długiej "gwiazdce" był bezszelestny. Zwłaszcza wtedy, gdy padł SDM :evilsmile: :mrgreen:

Konwertera 1.7 nie mam, więc nie sprawdzę. Rogi w F135 są ostrzejsze na 2.8 niż w gwiazdce na f4, w centrum różnica nie jest tak duża. AF w gwiazdce jest cichy ale bardzo wolny, w stałce szybki ale głośny. Obrazek z gwiazdki też mi się podoba, co do F135 jeszcze nie mam zdania - ale daje ona ostre zdjęcia od pełnej dziury, co przy portrecie jest ważne. IMO pod pełną klatkę świetna portretowka.

A jak padnie SDM w gwiazdce to zawsze można ją przełączyć na śrubokręt - o ile posiadamy body k10 z wejściem do menu serwisowego ;)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
wojtek_c napisał/a:
Rogi w F135 są ostrzejsze na 2.8 niż w gwiazdce na f4, w centrum różnica nie jest tak duża.
Trzeba było ostrzyć na rogi, żeby wyeliminować wpływ krzywizny pola. Jak dla mnie, zdjęcia z DA* na f/2.8 wyglądają na (bardzo delikatnie) poruszone - jakie tam były czasy naświetlania?
wojtek_c napisał/a:
o ile posiadamy body k10 z wejściem do menu serwisowego ;)
Do menu serwisowego można wejść również w nowych body.

pokorak  Dołączył: 07 Mar 2014
DA* nigdy nie miałem (była fajna okazja kiedyś żeby kupić ale poczytałem o SDM i sobie darowałem, podobno można trafić na studnie bez dna jak ktoś ma pecha) ale F135/2.8 to świetne szkło.
AF dość hałaśliwy (osobiście mi to nie przeszkadza, z tego co pamiętam w FA100 macro było jeszcze gorzej) ale tak jak już napisano, bardzo szybki (nie ma się zresztą czemu dziwić, IF + niewiele elementów do przemieszczenia (i to lekkich, zdaje się że jeżdżą tylko 2 lub 3 małe soczewki) jak widać robią swoje).
Poza tym: fajny bokeh, fajne kolory i kontrast, szkło niewielkie i poręczne z wysuwana metalową osłoną przeciwsłoneczną którą zawsze mamy przy sobie ;-) .
U mnie w tej chwili niestety nieczęsto gości na korpusie, zrobiłem kiedyś szybkie porównanie z FA80-200 i wyszło na to że FA to zoom zrobiony ze stałek ;-) i nawet tak dobre szkło jak F135 zjada może nie na obiad, ale na deser napewno.
Rzeczywiście F135 nie gości zbyt często na rynku ale całkiem dobrą alternatywą jest A135. Gorszy optycznie, inna konstrukcja (tylko 5 elementów vs. 8 w F i FA) ale szkło jaknajbardziej ok.

Grzechotnik  Dołączył: 27 Paź 2008
pokorak napisał/a:
AF dość hałaśliwy (osobiście mi to nie przeszkadza, z tego co pamiętam w FA100 macro było jeszcze gorzej)

Sprzęgło AF co jakiś czas trzeba smarować inaczej może być nawet bardzo hałaśliwe a co jakiś czas trzeba też nasmarować zębatki napędu.

Pentaxowa 135mm F2,8 serii F czy FA trafia się faktycznie rzadko bo nie było ich dużo, ale się trafia.
Z konwerterem 1,7 sprawdza się równie znakomicie, obrazek był świetny.

Jaad, czasów naświetlania nie pamiętam, mogę sprawdzić, ale: aparat był na statywie, wyzwalany z samowyzwalaczem, lustro uniesione przed strzałem. Dla obu obiektywów warunki były identyczne, dla gwiazdki specjalnie zrobiłem kilka prób, wszystkie były bardzo zbliżone. Krzywizna pola może grać oczywiście swoją rolę, rzeczywiście ostrzyłem zawsze na środek.

Skocz do: