flood  Dołączył: 04 Maj 2006
cosina 24mm 1:2.8 - nieostry? czy ten typ tak ma
Witam,

do sprzedania mam cosina 24mm 2.8, z pozycja A.

Ale to pozniej, na giełdzie.

Proszę o ocenę, czy temn obiektyw jest cześciowo nieostry, czy ma jakąś wadę?, czy może ten typ tak ma - lewa strona zdjęc wydaje sie mniej ostra niz prawa.

Był juz raz na allegro - ale wrocil do mnie z samplami z gazety - stad i jak takie wrzucam - i na 10 MPix wyszlo to zle.
U mnie na analogach nie było widac nic, na DS tez, dopoki nie zacząlem sie przygladac zdjeciom - ale fakt ze fotki plenerowe.

Dlatego tez zrobilem zdjecie kawalka gazety z minimalnej odleglosci ostrzenia - 19 cm
gazeta

i seria na różnych przyslonach - tutaj 2.8

tutaj

reszta zdjec w 6 MPIX -
http://my.opera.com/flood...w.dml?id=500327

Proszę o ocenę tego szkła - wadliwe, słabe, czy takie jak inne cosiny?

pzdr
flood

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
flood, wydaje mi sie ze juz tak ma...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jaką masz pewność, że matryca w aparacie była idealnie równoległa do fotografowanego tekstu.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Po za tym że na 2.8 mydli niemiłosiernie (w porównaniu do kita na 18mm 3.5), przynajmniej na zdjęciu z gazetą, to rzeczywiście po prawej stronie jest rozmycie jakby bardziej nasilone, a po innych stronach też jest, hmm, dziwne. Spróbuj ustawić aparat na statywie i powiesić gazetę na ścianie, żeby było w miarę równo na całej powierzchni zdjęcia, bo to wygląda jakby część gazety wyszła co po za GO.

flood  Dołączył: 04 Maj 2006
Eldred - ty piszesz o prawej - a ja sie na lewej skupiłem - bo ona wychodziła - i wg mnie wychodzi słabiej.

Może to kwestia 5 listkowej, niesymetrycznej przysłony - niesymetrycznej w sensie ze z jednej strony matrycy moze byc inny ksztalt, sam w sobie pieciokat wyglada na idealny.

Testy robiłem co prawda bez statywu - ale, tak na mój rozum - przy 2.8 ostry bedzie i tak tylko srodek kardu - a reszta juz wyjedzie poza GO.

pzdr
flood

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
przepraszam nastąpiła pomyłka, oczywiście chodziło mi o lewą stronę..

Skocz do: