negatyf  Dołączył: 16 Sty 2008
K10D zawartość pudełka - karta gwarancyjna?
Witam

Mam takie pytanie czy do aparatu K10D jest standardowo dołączana karta gwarancyjna? Chodzi o to że aparat nabyłem z hurtowni komp. (Action) i nie dostałem żadnej fizycznej karty gwarancyjnej (takiej co to jest na niej napisane "gwarancja" ), czy taka karta powinna być?, mam się upominać?, czy do naprawy gwarancyjnej wystarczy FV zakupu ( na stronie Actionu gwarancja jaką podają na ten aparat to 24 m-ce gwarancji fabrycznej) czyli bezpośrednio do Apollo.

dzięki za wyjaśnienie
pozdrawiam negatyf

skoro już zabrałem głos to jeszcze jedno pyt. dotyczące K10D i automatycznej ekspozycji powiedzmy "nocnej", miałem Fuji S9600 i automatyczny pomiar ekspozycji pozwalał wykonać zdjęcie doświetlone w nocy (automat ustawiał czasy nawet do 30s), natomiast Pentax ustawia mi około 0,5s przez co zdjęcie jest niedoświetlone, czy tak ma być? czy to jest zabezpieczenie przed przepalaniem jasnych punktów? (próba wykonywana na bloku gdzieniegdzie w oknach świecą się światła), czy może coś z moim aparatem jest nie tak?. Jeżeli tak ma być to może ktoś poradzi jak najprościej ustawić prawidłową ekspozycję dla scen nocnych.

negatyf

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
negatyf, - kartka z gwarancja powinna byc
negatyf napisał/a:
skoro już zabrałem głos to jeszcze jedno pyt. dotyczące K10D i automatycznej ekspozycji powiedzmy "nocnej", miałem Fuji S9600 i automatyczny pomiar ekspozycji pozwalał wykonać zdjęcie doświetlone w nocy (automat ustawiał czasy nawet do 30s), natomiast Pentax ustawia mi około 0,5s przez co zdjęcie jest niedoświetlone, czy tak ma być?
- bylo o tym na forum - prosze poszukaj

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
negatyf, U mnie jest od Apollo.

piter_76  Dołączył: 23 Kwi 2007
Potwierdzam, u mnie rownież byla gwarancja Apollo, w moim przypadku byla "ukryta" w pudelku, pomiedzy tym szarym kartonem a wlasciwym pudlem i w pierwszej chwili tez zwatpilem w jej istnienie, ale udalo sie ja jednak namierzyc :-)

Kalmar  Dołączył: 01 Gru 2007
Witajcie. Tak, karta gwarancyjna powinna być. Mam aparat z tego samego źródła co Ty negatyf i dostałem karty (od Apollo, 24 m-ce) normalnie w pudełku z aparatem. Osobno na korpus, obiektyw i akumulator.

bilder32  Dołączył: 23 Maj 2007
Ja dzis zakupilem w rtv euro agd pentaxa k10d+kit ktorego wczesniej zamowilem przez internet i gwarancje znajdowala sie pomiedzy tymi szarymi tekturkami w opakowaniiu po obiektywie. Jutro jade do sklepu podstemplowac gwarancje ;-) A tak na marginesie to wkoncu spelnilem swoje marzenie :lol:

no to mi nie dali karty gwarancyjnej :-( , będę to musiał wyjaśnić

negatyf

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
negatyf napisał/a:
no to mi nie dali karty gwarancyjnej :-( , będę to musiał wyjaśnić
Spytaj się, czy aby na pewno aparat jest z polskiej dystrybucji. Jeżeli nie, to oddawaj do naprawy do nich. Niech oni się martwią.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Spytaj się, czy aby na pewno aparat jest z polskiej dystrybucji. Jeżeli nie, to oddawaj do naprawy do nich. Niech oni się martwią.

to nie takie proste - Action to hurtownia i sprzet tam zakupiony przeznaczony jest do odsprzedazy. Na kazdej fakturze jest dodatkowa umowa (klauzula), ktora zwalnia Action z odpowiedzialnosci gwarancyjnej/rekojmi. Fajnie co?

l_uka napisał/a:
to nie takie proste - Action to hurtownia i sprzet tam zakupiony przeznaczony jest do odsprzedazy. Na kazdej fakturze jest dodatkowa umowa (klauzula), ktora zwalnia Action z odpowiedzialnosci gwarancyjnej/rekojmi. Fajnie co?

zgadza się, na sprzęt Pentaxa w Action gwarancja jest fabryczna i w razie co to radź sobie człowieku sam :-( .
Dziś zadzwoniłem bezpośredno do Action, do "produkt menagera" (czy jakoś tak) od Pentaxa, nie zdziwiła go informacja że nie było karty gwarancyjnej, nawet powiedział że w razie co to można do Apollo sprzęt odesłać z kopią FV od nich i też uznają, ale że jak prześle mu dane odnośnie zakupu to taką kartę dostanę - poczekamy zobaczymy, jestem dobrej nadziei.

pozdrawiam negatyf

[ Dodano: 2008-04-07, 12:22 ]
Fafniak napisał/a:
negatyf napisał/a:
miałem Fuji S9600 i automatyczny pomiar ekspozycji pozwalał wykonać zdjęcie doświetlone w nocy (automat ustawiał czasy nawet do 30s), natomiast Pentax ustawia mi około 0,5s przez co zdjęcie jest niedoświetlone, czy tak ma być?

może mi ktoś podpowiedzieć gdzie tego szukać bo nie mogę znaleźć lub krótko dać odpowiedź

pozdrawiam negatyf

mayar  Dołączył: 29 Maj 2008
negatyf napisał/a:

miałem Fuji S9600 i automatyczny pomiar ekspozycji pozwalał wykonać zdjęcie doświetlone w nocy (automat ustawiał czasy nawet do 30s), natomiast Pentax ustawia mi około 0,5s przez co zdjęcie jest niedoświetlone, czy tak ma być?
Fafniak napisał/a:

może mi ktoś podpowiedzieć gdzie tego szukać bo nie mogę znaleźć lub krótko dać odpowiedź

pozdrawiam negatyf

Witam Wszystkich!

Ponawiam pytanie o dziwne zachowanie systemu pomiaru swiatla przy zdjeciach nocnych. Przeszukalem forum, ale bez skutku. Bardzo prosze o podanie linka do odpowiedniego tematu badz o odpowiedz.

pozdrawiam

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
manual i śledzisz licznik EV, z tego co pamiętam

mayar  Dołączył: 29 Maj 2008
Moze bedzie lepiej jesli opisze to zjawisko dokladniej.

Mowimy o fotografii nocnej, czy tam po zmierzchu.
Nie zdarzylo mi sie, zeby K10D zaproponowal czas naswietlania dluzszy niz pare sekund, a przeciez do dyspozycji ma nawet 30s! (dotyczy do zarowno tybu Av jak i M).

Dajmy na to, ze pracuje teraz w trybie M. Przyslona f8, czas 1.5s - licznik EV wskazuje 0 czyli poprawna ekspozycje. Ale, ale... oba liczniki (i od przyslony i od czasu) migaja! Zdjecie wychodzi bardzo mocno niedoswietlone. Nastepnie zmieniam czas naswietlania na czuja - 15s, licznik EV juz wyskoczyl poza skale. Ale tym razem zdjecie jest poprawnie naswietlone.

Panowie i Panie, bardzo prosze o pomoc. Przeciez nie po to jest wbudowany swiatlomierz, zebym ja ustawial parametry instynktownie.

Moze to ma znaczenie, firmware 1.10.

Aha, dodam jeszcze uprzedzajac czyjes pytanie: tak jest w kazdym trybie pomiaru swiatla.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Nie jestem ekspertem, ale....
robiony jest pomiar światła odbitego a nie padającego.
Dodatkowo aparat nie wie co fotografuje, jaką płaszczyzne.
A różne rzeczy różnie światło odbijają i pochłaniają.
Jeśli niechcesz wprawadzać zmian ręcznie przeczuć się na tryb Auto i ciesz się tym co zaserwuje ci aparat. Ewentualnie zmień aparat.

Jeśli coś nachrzaniłem niech inni sprostują.

Aha, co do trybu M, w którym migają czas i przesłona, to nie dlatego, że są źle ustawione (chociaż mogą być) tylko dlatego, że oznacza to iż możesz je zmieniać.

Co do EV to chyba nie dokońca rozumiesz o co z tym chodzi.
Zero nie oznacza wcale, że zdjęcie jest dobrze naświetlone. Oznacza ono ni mniej ni więcej, że korekcja jest zero. O tym czy zdjęcie jest naświetlone poprawnie decydujesz ty.
Przecież są zdjęcia poprawne zrobione przy np. -3EV albo 2EV.

Pozatym co oznacza, że Ev wyskoczył poza skalę ?
:mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
pancurski napisał/a:
Przecież są zdjęcia poprawne zrobione przy np. -3EV albo 2EV.

Aż muszę spróbować zrobić coś na korekcie -3EV... :-P

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
mayar, to nie żaden błąd aparatu, tylko twarde liczby:

Ze specyfikacji aparatu:
Cytat
• Metering range: EV 0.0 - 21 EV (ISO 100, 50 mm F1.4)

+trochę teorii:
http://en.wikipedia.org/wiki/Exposure_value

i wszystko powinno być jasne.
W skrócie - Twój aparat działa jak trzeba.
Zawsze może kupić LX-a, tam pomiar działa do -6.5EV. Teraz powinien chodzić mniej więcej w cenie kadyszki ;-)

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
mayar napisał/a:
Mowimy o fotografii nocnej, czy tam po zmierzchu.
Nie zdarzylo mi sie, zeby K10D zaproponowal czas naswietlania dluzszy niz pare sekund, a przeciez do dyspozycji ma nawet 30s! (dotyczy do zarowno tybu Av jak i M).

Zmień ISO z auto (lub danego zakresu) na konkretną wartość.

Skocz do: