K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Moim zdaniem ciekawszy od wyższości FF nad Świętami wielkanocnymi.lipalipski napisał/a:Dawno nie było takiego tematu
Dada napisał/a:Używałem Limiteda DA21 i DA 40 w E-400
Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
YellowLabel napisał/a:a jak z akcesoriami?
np adapterem na m42 - wiem ze pentax go ma do olympusa nie widziałem.
Pomiar działa na AV normalnie, praca na przysłonie roboczej, w DA tylko na pełnej dziurze. Reasumując tak samo jak w innych systemach przy użyciu przejściówek. Dodatkowo w E-510 i E-3 działa też stabilizacja- tak samo jak w Pentaksie.piotrecius napisał/a:Praca pewnie na przysłonie roboczej, a jak jest z pomiarem światła w takim zestawieniu, jeśli można wiedzieć
A co to za nowa teoria ?armar napisał/a:Do Olympusa m42 to raczej troszkę mało sensowne, bo wychodzi jeszcze mniejsza rozdzielczość na zdjęciach.
Żaba napisał/a:armar napisał/a:o Olympusa m42 to raczej troszkę mało sensowne, bo wychodzi jeszcze mniejsza rozdzielczość na zdjęciach. :(armar mam do ciebie pytanie. Robiłeś zdjęcia Olkiem ze szkłami m42? Bo odnoszę wrażenie że piszesz bzdury.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Dada napisał/a:Matematyka powinna być właściwie używana. Policz najpierw ile lini na mm wychodzi Ci z rozdzielczości matrycy, a potem porównaj to z ze swoimi obliczeniami linii na mm dla obiektywów![]()
armar napisał/a:Oczywiście producenci nie chcą zmniejszać rozdzielczości równo o połowę, czego efekt - pomierzone rozdzielczości dla Pentax'a K100D są tutaj.
Dla przykładu rozdzielczości takiego Heliosa 85/1.5 są tutaj. Każdy może sobie porównać osobiście i wyciągnąć wnioski, ale jeśli będą problemy, to chętnie pomogę.