Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
K20D - ogniskowa dla SR z telekonwerter
Jak w temacie, mam od niedawna K20D obiektyw Sigma 100-300/4 i telekonwerter TC1.4.
Aparat uważa nie wyczuwa telekonwertera czyli także źle kompensuje drgania ręki?

W istDSie też nie wiedział że jest TC ale nie miał SR czyli mało mnie to obchodziło.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Piotr napisał/a:
Aparat uważa nie wyczuwa telekonwertera
- a mozesz jasniej napisac?

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Wydaje mi się że Piotrowi chodzi o to że SR działa jak dla ogniskowch 100-300mm, a nie dla takich jakie są z TC czyli 140-420mm

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ale on to stwierdza czy sie pyta ?

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
Pyta się czy jeżeli K20D nie wyczuwa TC, to czy wtedy źle rekompensuje drgania ręki...
(chyba)

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
sorki - urwał mi się kawałek tekstu. Oczywiście chodzi o to, że jak mam podpięty TC1.4 to w EXIFie zdjęcia ogniskowe są bez uwzględnienia tego TC. Np. Ogniskowa 100mm i w EXIFie 100mm pomimo że jest 140mm. Sądzę więc że K20D kompensuje drgania do 100mm a nie do 140mm. Przy 300mm jest w rzeczywistości 420mm a kompensacja do 300mm ? Chyab?

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
U mnie w k100ds jak podpinam manualne szkło, i włączam aparat z włączonym SR, to pyta się o ogniskową, i ta którą podam jest w EXIF'ie. Gdy włączam aparat bez SR (na OFF), to się o nic nie pyta, i szczerze się przyznam że nie patrzyłem co jest w EXIF'ie, jeśli włączę w miedzy czasie SR, nie ma żadnego pytania.
Nie wiem jak w k10 ale chyba nie ma opcji rozpoznawania manualnych (startych) szkieł, a co za tym idzie telekonwentera (no chyba że to jakiś rozpoznawalny dla body sprzęt).

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Body dostaje informację o ogniskowej przez styk cyfrowy z chipa w obiektywie. Telekonwerter ze stykami domyka tylko obwód, nie wprowadza żadnych korekcji do danych o szkle dlatego aparat o nim nie wie. Jeśli odizolowałbyś ten styk to body prosiłoby o ogniskową, ale wtedy nie działałby AF...

Skocz do: