pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Porównanie 3 wizjerów
Z gory przepraszam z brak polskich znakow.

Porownywalem dzisiaj 3 wizjery. Praktici L2 - taki odpowiednik Pentaxa K1000 tylko, ze jeszcze z mocowaniem m42, Pentaksa z-20 kupionego od jednego z forumowiczow i mojego Pentaksa K110D. Porownanie wypadlo dosc ciekawie.
Metoda:
Przystawialem jeden aparat do jednego oka, a drugi do drugiego oka tak, ze mialem obraz 2 wizjerow obok siebie. Metoda jest o tyle dobra, ze obiektywy nie musza miec takich samych ogniskowych. Praktica miala podpiety obiektyw 35/2.8, Pentax Z-20 - Prost 28/2.8, a cyfrowka miala kita.
Najjasniejszy wizjer zdecydowanie mial K110D, pomimo ciemniejszego obiektywu (F/3.5).
Najwiekszy miala Praktica.
Wielkosc wizjera Pentaksa Z-20 to ok. 3/4 wysokosci wizjera Praktici (kadt pionowy).
Wielkosc wizjera Pentaksa K110d to ok. 2/3 wysokosci wizjera Pentaksa Z-20 i troche ponad polowe wysokosci wizjera Practici.

Ciekwe jak to by wygladalo w porownaniu z ME Super? :mrgreen:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Praktiki
Pentaksa

Polecam:
» Nasze sprawy » FAQ - forum otwarte » LEKCJA: język polski
http://manufactura.home.p...opic.php?t=2109

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
pawelek-79 napisał/a:
poruwnaniu
porównaniu.

A więc jaki ma sensu porÓwnywanie wizjera z cyfry do wizjera z analoga...?

Chyba tylko żeby napalić się i kupić jakiegoś pleśniaka.

perl napisał/a:
porównaniu.

Tak mi sie zdarza, gdy pisze bez polskich znakow. Z polskimi znacznie rzadziej :oops:

perl napisał/a:
A więc jaki ma sensu porÓwnywanie wizjera z cyfry do wizjera z analoga...?

Uwazam, ze jest sens. Przede wszystkim to 2 z 3 wizjerow nalezaly do tzw. aparatow z pelna klatka, a ich wielkosc roznila sie w znacznym stopniu. Wiem, ze w Praktice lustro nie jest polprzepuszczalne a w Penaksie Z-20 jest, bo ma AF i prawdopodobnie w zwiazku z tym zmniejszeniem ilosci swiatla docierajacego do wizjera, zastosowano mniejsza matowke/powiekszenie i dzieki temu udalo sie zachowac taka sama jasnosc wizjera. Zastanawiajace jest natomiast porownanie z cyfrowym Pentaksem, ktory ma matryce APS-C, wiec ma mniejszy wizjer. Ale pomimo polprzepuszczalnego lustra i uzycia ciemniejszego o 1EV obiektywu (sprawdzilem pozniej - porownywalem z kitem na 24mm, ktory ma przy tej ogniskowej f/4.0) obraz byl zauwazalnie jasniejszy.
Wniosek, jaki stad wysnulem - mozna jeszcze w APS-C powiekszyc wizjer i nadal bedzie mial przyzwoita jasnosc.

zorzyk, na korpusach mam napisane "Praktica" i "Pentax", a podlinkowany temat poczytam pozniej. Teraz szkoda mi impolsow (GPRS).

Pozdrawiam.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Fajne :-) . Nie przyszło mi do głowy tak porównywać wizjery ale z ciekawości przyłożyłem ME-Superka i Z-1. Wcześniej - użytkowo - zauważyłem tylko różnicę w gładkości matówki. Wielkość wyczytana u Dimitrova wydawała mi się pomijalna. Porównując bezpośrednio widać różnicę - Mes jest nieco większy ale i odrobinkę ciemniejszy.

piotrecius napisał/a:
Nie przyszło mi do głowy tak porównywać wizjery

Dopiero w ten sposób zauważyłem różnicę między wizjerem mojego Pentaxa, a Canonem 400D :oops:

[ Dodano: 2008-04-20, 23:03 ]
Poprawiłem ortograf, który wytknął mi perl (dlaczego, przecież wyrazu "porównać" użyłem ze 3 razy i tylko w ostatnim był błąd). A potem podkreślić go zaakcentowaniem Ó w zdaniu.:"A więc jaki ma sensu porÓwnywanie wizjera z cyfry do wizjera z analoga...?" - perl, wystarczyło wskazać, że się pomyliłem, a tak, to nie wiem, czy to złośliwość, czy nie.

zorzyk, poprawiłem. Zmieniłem Pentaxy na Pentaksy, a Practici na Praktici, tylko nie wiem, czemu miały by to być Praktiki. Przez podany przez Ciebie wątek nie jestem w stanie przebrnąć w rozsądnym czasie, ale może w końcu natknę się na wątek o prawidłowej odmianie nazw własnych :-D

Skocz do: