fentarem  Dołączył: 25 Lut 2008
[ DUBEL ] praca ze starymi obiektywami manualnymi
Witam Wszystkich !!!
Chciałbym w tym temacie porównać swoje spostrzeżenia przy pracy z manualnymi obiektywami z wiedzą Szanownych Forumowiczów. Tak sie akurat złożyło, że posiadami tylko jeden nowy autofocus pentaxa i jest to kit, a reszte obiektywów manualnych bądź to na mocowanie k badz na m42. I po dłuższej pracy z nimi stwierdziłem, że prawie z każdym musze kompensować EV na -0.7 lub -1. Pracując z Takumarami 28-80 i 70-200 muszę ustawiać na EV 0,7 natomiast z jupiterem 85/2 już minimalnie muszę ustawić ev na -1. Z 50 tessara i zwykłego heliosa nie mam takiego problemu. Oczywiście przy pracy z kitem maksymalnie kompensuje na -0.3. W związku z tym moje pytanie jakie są Państwa spostrzeżenia i doświadczenia w tej kwestii. Jak sie sprawa ma w przypadku automatów sigmy i tamrona.
Pozdrawiam
fentarem

florek  Dołączył: 18 Sty 2008
Ja z manualami też muszę kompensować, ale na + przy heliose +1, a przy pentaconie 135mm o +1,5 EV.
Na początku mnie to denerwowało, bo zapominałem o tym, ale teraz robię to automatycznie i w sumie już mi to nie przeszkadza.
Oczywiście, jeśli dałby się to "naprawić" to bym się ucieszył.

fentarem  Dołączył: 25 Lut 2008
re[odpowiedz florek]
Na +1,5? To spora róznica z moimi problemami. Może coś źle napisałem. Z manualami bez kompensacji mam prześwietlone zdjęcia wiec kompensuje na -. Z tymi obiektywami ma Pan niedoświetlone?

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Również:
http://manufactura.home.p...opic.php?t=1299

oraz dużo tematów o adapterze M42 i współpracy z cyfrankami, po wpisaniu w Szukaj magicznego hasła M42 w opcji: Przeszukaj tylko tytuł wiadomości.

Skocz do: