rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Pentax SMC FA 28mm 2.8 - prośba o opinie
Jakoś nic nie znalazłem w googlarce, czy ktoś ma takie szkło? Jak się spisuje? Może jakieś sample? Ogniskowa mi b. odpowiada, ale nigdy nie miałem go w ręku... Czy to ta sama konstrukcja optyczna co manualne 28mm

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
z 28-ek najlepsze to M-2.0, K-3.5. Obie mają identyczną budowę, 8 szkieł w 7 grupach, Fa ma 5-5, czyli jest to okrojenie znaczne :-o No i podobno im ustępuje optycznie, pozdrawiam

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Diamond32, a co to znaczy, że ustępuje optycznie? Tak konkretnie. Ma większe dystorsje lub abberacje? Mniejszą ostrość? Tło gorzej rozmywa? Mniejszą rozdzielczość w centrum / na brzegach kadru? Czy jeszcze coś innego?
rbucz, mam taki obiektyw. Tylko jakoś zdjęć mało nim robię :-/

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Matb, jak wygląda porównanie np. z takim FA 50/1,4 , oczywiście pomijając jasność, jak u niego z ostrością przy 2,8?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No softa chyba raczej nie ma przy pełnej dziurze ;-)

eurojacek  Dołączył: 30 Paź 2009
Witam. Powracając do tematu proszę o opinię. Obiektyw pojawił się na aukcji http://www.allegro.pl/ite...an_pudelko.html

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
eurojacek napisał/a:
Obiektyw pojawił się na aukcji
a wcześniej był na naszej giełdzie :)

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Mam tego 28 AL, żyletka od pełnej dziury. Kupiłem od Spinnera za bodajże 650 zł i naprawdę nie żałuję. Bardzo przyjemna ogniskowa na APS-C, u mnie to szkło pracuje jako 31 Limited dla ubogich. Obiektyw bardzo ładnie oddaje kontrasty, niewiele gorzej niż 50-135. Nie wiem czy to zasługa powłok, po prostu bardzo lubię kolory z tego szkła.

eurojacek  Dołączył: 30 Paź 2009
Krzychoo dziękuję. Na photozone ze stałek brak chyba tylko testu 28mm. Wśród szkieł mam na "dole" ze stałoogniskowych 35mm f2.0 , zastanawiam się czy 28mm będzie dużą różnicą w kącie widzenia. Pewnie 21mm f/3.2 AL Limited byłoby lepszym wyborem.

eurojacek a nie myślałeś o Sigmie 24/1.8? Ostatnio doszedłem do wniosku, że F2.8 nie zawsze daje radę, ale to moje przemyślenia.

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Diamond32 napisał/a:
z 28-ek najlepsze to M-2.0, K-3.5. Obie mają identyczną budowę, 8 szkieł w 7 grupach, Fa ma 5-5, czyli jest to okrojenie znaczne :-o No i podobno im ustępuje optycznie, pozdrawiam

Fa ma te 5-5, ale zapominasz, że jedna z nich jest asferyczna.
Miałem dłuuugo to szkło, jeszcze do analoga, było baaardzo ostre.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
To, że jakiś obiektym ma mniej skomplikowaną budowę, nie oznacza, że jest gorszy. Gdyby tak było, to Zeissy i Leiki byłyby najsłabszymi obiektywami w historii fotografii. ;-)

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
A tak z ciekawości jak z aberracją chromatyczną tego szła szczególnie na granicach kontrastów?
Przy tak prostej konstrukcji i braku szkła ED może występować a soczewka asferyczna tu raczej nie pomoże. Z doświadczenia wiem że starsze i proste konstrukcje Pentaxa (choć oczywiście nie tylko Pentaxa) mają z tym problem. Przy szkle o szerszym kącie nie jest to zapewne tak bardzo widoczne jak przy węższych, ale ... właśnie jak to tutaj jest?.

Abberacji w zasadzie nie stwierdziłem.

Pełna dziura:

F3,5:

bilko  Dołączył: 27 Paź 2009
ma ktoś toto?, jak wypada na obecnej cyfrze? wisi na allegro i nie ma chętnych, myślę żeby się zlitować, ale sampli jak na lekarstwo, może ktoś w Was korzysta? chciałbym go podpinać do kadyszki ;-)
dostałem sampelek 28/2.8 i mam wrażenie, że mój t28-75 jest zdecydowanie lepszy...

miałem kiedyś F28, to było moje najgorzej pracujące pod światło szkło.

Cytat
miałem kiedyś F28

F czy FA? ;-)
bo to niby różne szkła, może różnie pracują pod światło?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ja mam F 28/2.8 i nie zauważyłem problemów pod światło. Ma za to w pewnych sytuacjach dziwny bokeh.

Formułę optyczną mają różną.

"F"

[ Dodano: 2013-03-29, 19:47 ]
plwk napisał/a:
mam F 28/2.8 i nie zauważyłem problemów pod światło
może miałem jakiś felerny ale to naprawdę był dramat. Światło w kadrze = efekt Lomo :-P
Coś w sam raz dla lemingów ;-)

no właśnie o F'kach to jest trochę informacji, a ten FA to jakoś po macoszemu traktowany, może nie bez powodu
ale chyba ktoś powinien się zlitować i przysporzyć informacji o wersji FA :mrgreen:

Skocz do: