Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Problem z komputerem i USB 2.0 hi-speed - potrzebna pomoc
Zacznę od początku.
Od początku przesiadki na nową płyte główną miałem problem z usb 2.0, a właściwie jego obsługą. Mając SP 2 komputer ciągle wyświetlał mi komunikat:

Męczyłem się z tym, wgrywałem różne cuda niewidy no i w końcu problem ustał.
Wczoraj musiałem zresetować kompa, od tego czasu problem powrócił... Znów szukanie jakiś sterowników w sieci i nic. Większość się nie chce instalować mówiąc, że SP 1 wystaczy do obsługi usb 2.0 (ja miałem sp2).
Wkurzyłem się konkretnie i zafundowałem mu dziś formacik.
Windows XP, dograłem mu SP 1, następnie SP 3.
I co ? I to samo!
Po włączeniu np. drukarki najpierw wyświetla:

Później szybko dymek przeskakuje na ten co wyżej, czyli

Po kliknięciu na dymek pokazuje się:

Czyli nie widzi nic podpiętego pod USB. Jakby w ogole swoich wyjść na płycie nie widział.
A podpięta jest mysz, drukarka i czytnik kart. Wrr...
Mało tego, po formacie on widzi mój dysk twardy jako dysk wymienny (bezpieczne usuwanie sprzętu na pasku zadań)

Mu sie chyba coś konkretnie pochrzaniło! :/

W biosie obsługę usb 2.0 mam włączoną.
Mam dość tego kompa.
Próbowałem zainstalować sterowniki z:
http://www.softwarepatch...._plyt_Asus.html
I on ich nawet nie widzi.
Ściągnąlem sterowniki usb do mojego tel, także ich nie widzi.

W menadżerze mam:

Proszę pomóżcie mi ogarnąć to wszystko, bo ja już mam dosyć...
Nie mogę nawet przegrać zdjęć z aparatu, z magicznych 20mb/s transfer wynosi teraz 0.9mb/s... :-?
Z góry dziękuję :!:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy wgrałeś sterowniki z dołączonego do płyty głównej CD?

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Odpal jakiegoś Linuksa z płyty Live-CD, to pozwoli Ci sprawdzić czy nie masz uwalonego sprzętu - USB potrafią się palić

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Mam podobny problem - nie mogłem pogodzić wewnętrznego czytnika kart pamięci (Chieftec) z moją płytą główną (Asus P5LD2 SE). Jedyne co dowiedziałem się w serwisie to, że na 100% problem leży po stronie płyty głównej. Wszystkie sterowniki z dołączonej do płyty głównej CD są zainstalowane, a mimo to widzę podobne "dymki". Jeśli Cię to pocieszy to powiem, że jak chcę zgrać zawartość karty to muszę najpierw otworzyć budę i na chwilkę wypiąć czytnik z gniazda na płycie ;-) . Wtedy go płyta rozpoznaje. Co ciekawe inne rzeczy na USB działają bez problemu (wszystkie gniazda z tyłu płyty i przedni panel obudowy wpięty do takiego samego gniazda na płycie jak czytnik kart). Serwisant krakowskiego oddziału Komputronika nic już nie potrafi wymyślić, a ponieważ nie mam na razie żadnej płyty na zmianę odłożyłem wysyłkę do serwisu Asusa na jakiś czas (całe szczęście płyta ma 3 lata gwarancji).

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Powodo moze byc pare - ale najlepiej zaczac od rzeczy najprostszych.
A próbowałeś wpiąć się w różne porty USB po koleji ?
Nie wszystkie na płycie muszą obsługiwać standard 2.0 (czasami tylko 1 lub 2)
Najczęściej porty dodatkowe z przodu kompa nie chca poprawnie dzialac na USB 2.0, czesto za to odpowiadaja zlej jakosci kable dosprowadzajace sygnal na przod)
Czy nie stosujesz do tego przedłużaczy, koncentratorow (pasywnych) USB ?
Czasami podpiecie aktywnego HUB-a USB poprawia sytuacje - szczegolnie gdy plyta nie wyrabia z zasilaniem portow USB ;)

Już odpowiadam.

Sterowniki z CD mam oczywiście dograne, jednak owa CD nie zawiera sterowników USB 2.0
Klikając na instalacje w.w. otwiera się notatnik z informacją, żeby dograć service packa 1 i już będą.
Ciekawa sprawa, ikonka 'bezpieczne usuwanie sprzętu' z dyskiem twardym pojawia się PO WGRANIU sterowników chipsetu z płyty! Na gołym windowsie jej nie ma ...

Wszystkie gniazda na mojej płycie głównej obsługują usb 2.0
Wczesniej wszystko w końcu działało do czasu resetu. (początek mojego postu)
Nie podłaczam pod żadne huby, przedłużki itd. Bezpośrednio w gniazda z tyłu komp. (z przodu nie mam)
Mogę dowolnie przełączać między gniazdami usb i jest to samo. Źle instaluje mi drukarkę bo błąd ma podczas włączania (pierwszy post).

Powiedzcie, czy to może być wina windowsa? Dziś w nocy znów robiłem formata i znów to samo! I pokazuje mi, że jakiś plik mam uszkodzony w windowsie. Może to jego wina?
Już mnie trafia. Z takim transferem nie zgram nawet zdjęć, a są cholernie potrzebne ...

Przemekbelch napisał/a:
...
Powiedzcie, czy to może być wina windowsa? Dziś w nocy znów robiłem formata i znów to samo! I pokazuje mi, że jakiś plik mam uszkodzony w windowsie. ...

Na Windowsa bym nie stawial - jakos mam przeczucie ze to cos ze sprzetem.
Moze czasami byc uszkodzona pamiec, jesli "gubi" pliki przy instalacji.
Proponuje wrzucic test pamieci RAM na programie diagnostycznym - nie wiem co masz pod reka.

Moze gdybys nic nie mial to Ultimate Boot CD - wypalasz plyte i uruchamiasz z CD.
W wersji 2.0
http://pliki.pcworld.pl/p...D.2.0.html.html

Wciskacz 3 - pozniej 2 i idzie - w dolnym okienku nie powinny sie pokazac zadne informacje, bo oznaczaja one komorki uszkodzone.

Acha - test pamieci powinien dla pewnosci przejsc z 10 razy ;)
Zdaza sie ze bledy czasami (choc rzadko) pokazuje przy np. 5 czy pozniejszym przejsciu...

Zobaczymy co dalej.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Cytat
Czy wgrałeś sterowniki z dołączonego do płyty głównej CD?
te zwykle są przestarzałe, w pierwotnej wersji powstałej 'przy produkcji' urządzenia (tutaj płyty gł).
Najlepiej poszukać sterków na necie, na stronie producenta płyty.

Czesciowo moze ten link pomoze.
http://support.microsoft....b%3Bpl%3B892050

Mnie dziwi ze poprzednio instalowales (rozumiem ze wszystko tak samo) i nic nie dolozyles ?
Jezeli to po ponownej instalacji powinno wrocic do normy :/

W razie szukania rozwiazania problemu to jeszcze przyda sie pewnie szczegolowe info typu model plyty glownej, BIOSu itp ;)

Cytat
Mnie dziwi ze poprzednio instalowales (rozumiem ze wszystko tak samo) i nic nie dolozyles ?
Jezeli to po ponownej instalacji powinno wrocic do normy :/

Nie nie, problem był. Ale dawno temu. Poinstalowałem totalnie na ślepo różne rzeczy i w końcu ustał. Za cholerę nie mam pojęcia jakie. To było wieki temu...

Nowiny? Jestem po kolejnym formacie kompa. Tym razem z innej płyty (xp+sp1).
Dograłem sp2, potem sp3. Następnie najnowsze sterowniki chipsetu. (wczoraj wgrałem najnowsze biosu).
Dalej to samo. Urządzenie może działać szybciej bla bla bla...
Dodatkowo zaczął mi się wieszać i pojawiły się błędy przy ładowaniu systemu.
Nawet nie mam czystej płyty by sprawdzić pamięć :roll:

Gdzieś słyszałem, że powiniem sformatować wszystkie partycje, a nie tylko C i dopiero wrzucić system. Czy to pomoże?
Mam wazne pliki, mase zdjęć itp.

Nie wiem już co robić :roll:
Jeśli komuś uda się rozwikłać sprawę, to stawiam OGROMNE :-B

Przemekbelch napisał/a:

Gdzieś słyszałem, że powiniem sformatować wszystkie partycje, a nie tylko C i dopiero wrzucić system. Czy to pomoże?
Mam wazne pliki, mase zdjęć itp.
...

Wg mnie nie pomoże wcale (chyba że wirus w MBR), ale nie sądzę.
Zacznij od tego testu najlepiej.
Gdybyś był z Łodzi to bym pomógł osobiście...

Jeśli nie uda się do końca tygodnia, to przyjadę do Łodzi z tym kompem i problemem ...
A czy są testy pamięci bez konieczności wypalania na CD? Albo czy da się to jakoś ominąć?

Przemekbelch napisał/a:
Jeśli nie uda się do końca tygodnia, to przyjadę do Łodzi z tym kompem i problemem ...
A czy są testy pamięci bez konieczności wypalania na CD? Albo czy da się to jakoś ominąć?

Są też takie testy, choć wg mnie start z CD wyklucza wpływ systemu na test.
Tu masz wersje na dyskietke - może masz jeszcze takie coś
http://dobreprogramy.pl/i...&Memtest86+3.4a

Jak przyjedziesz - pomogę.

Pozdr,

Ok. Ostatnia próba.
Jeszcze raz go sformatuję i wgram tylko sp1a. Ponoć sp3 wycofalo bo z błędami był.
Na sp1 wgram nakładkę poprawiającą, zobaczymy odezwe się niedługo i dam znać.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Przemekbelch,
Zainstaluj system i sp1a lub sp2, zainstaluj sterowniki do płyty głównej (np dla Intela intel_inf), odłącz wszystkie urządzenia USB od portów, nie instaluj żadnych więcej sterowników.
Wejdź do menadżera urządzeń i odinstaluj cały sprzęt w gałęzi "Kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" (ma być tam pusto). Uruchom wyszukiwanie nowego sprzętu.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Sprawdź linuksa - chociaż zobaczymy, czy działa pod pingwinem

jack, tak zrobiłem- znajdzie mu sporo różnych pierdół usb:

I nie znajduje poprawnych sterowników, mimo, że powinny być w sp1a (aktualnie mam)
Może to coś pomóże, mam płytę ASUS M2NPV-VM, chipset nforce 430. Z grafiką 6150.
Ehh... Chyba zostanie mi zrobienie tych km i wizyta u FotoPepe.

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Przemekbelch,
W pierwszym poście napisałeś, że ściągnąłeś sterowniki dla płyt ASUS-a, w zipie jest poprawka do winxp - wgrałeś ją zgodnie z opisem przed instalacją sterowników USB.
Sterowniki do chipset-u wziąłbym ze strony producenta a nie z dołączonej płytki cd bo na stronie powinny być bardziej aktualne.

kosafwc  Dołączył: 24 Lut 2007
u mnie było to samo z k100, okazało sie ze w menu ustawilem omylkowo jako typ transfru PC-F a powinno byc PC, pokazywala sie ta sama informacja o hi-speed usb i np z karty 1gb rawy zrzucały sie 20 minut :shock:
Prestawilem na PC i teraz trwa to 3 minuty.
Moze wiec bład lezy gdzies w ustawieniu tych usb a nie sterownikach?

jack, zrobiłem tak. Wgrałem windowsa, następnie sp1a. Dograłem poprawkę tego service packa.
Ze strony producenta ściągnąłem sterowniki n430 i grafiki. Zainstalowałem.
USB 2.0 nie działa, w menadżerze urządzeń mam tak jak wyżej wkleiłem. Mam już dość...
To nie jest wina ustawień w aparacie, bo po 1 nic nie zmieniałem, a po 2 dzieje się tak także z drukarką usb 2.0.

Skocz do: