Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
jak tam teraz ze sprzetem przy locie samolotem do anglii
sluchajcie czy mozna juz na poklad wziac sprzet czy nadal do luku?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Słyszałem w radiu, że trzeba urzednikowi zademonstrowac działanie (np. notebooka) aby go upewnić, że to nie jest atrapa. Ze sprzętem foto może być podobnie.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dzieki.....to mam klopot bo opakowanie od kamery (choc to tylko DVCAM) jest chyba "na granicy" tych rozmiarow....kurcze a chcialem istD z 2 szklami wziac....musze cos pomyslec

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
witam

to zależy od ludzi na lotnisku. w glasgow miałem dwa aparaty w plecaku, zmieściły sie w gabarytach i mnie wpuscili, pozniej i tak sprawdzaja co masz w torbie, nawet nie kazali otwierać opakowań z aparatów, najważniejsze żebyś nie miał płynów i kosmetyków w torbie podrecznej, a alkohol możesz kupic poodprawie ile dusza zapragnie i wziąść ją do samolotu(głupota).
pozdrawiam

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
Ja lecę za parę dni wizzairem do Luton. Czy torba na ramię w której jest aparat, drugie szkło i lampa + inne filtry,itp. są traktowane jako bagaż podręczny czy tez mogę wziąć jeszcze mały plecak ?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
grohu napisał/a:
a alkohol możesz kupic poodprawie ile dusza zapragnie i wziąść ją do samolotu(głupota).
A potem już wystarczy sterroryzować załogę "tulipanem" z butelki. Co ciekawe, "tulipanem" na obiektyw byłoby o wiele trudniej, więc skoro wpuszczają z butelkami, ze sprzętem też powinni.

zorzyk napisał/a:
Słyszałem w radiu, że trzeba urzednikowi zademonstrowac działanie
A wolno fotografować urzędnika? Albo urządzenia obok urzędnika. Bo jak nie wolno to kicha z demonstrowaniem działania aparatu.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
Premislaus, możesz wziąć jedną sztukę bagażu. Tak jak Ty chcesz to zabrać, będzie traktowane jako dwa.
Co do aparatów w podręcznym - nigdy nie miałem problemów. Nigdy też nie musiałem włączać urządzenia, ale lepiej mieć naładowane i wystarczy przekręcić z OFF na ON, pokazać, że coś świeci na wyświetlaczu i już. Tak samo z laptopem.

daniels  Dołączył: 02 Cze 2007
2 tygodnie temu leciałem Ryanair do Polski - klamoty miałem w bagażu podręcznym , nikt na lotnisku w Birmingham się nawet nimi nie zainteresował . Z powrotem z Rzeszowa trzeba było tylko wyjąć aparat i włączyć .

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
PiotrR napisał/a:
grohu napisał/a:
a alkohol możesz kupic poodprawie ile dusza zapragnie i wziąść ją do samolotu(głupota).
A potem już wystarczy sterroryzować załogę "tulipanem" z butelki. Co ciekawe, "tulipanem" na obiektyw byłoby o wiele trudniej, więc skoro wpuszczają z butelkami, ze sprzętem też powinni.

Z tym zakazem to chodzi o to, ze jacys arabscy madrale rzekomo probowali zrobic zamach przy uzyciu materialu wybuchowego w plynie - pare tygodni temu dostali po 30 lat do odsiedzenia. Wiec jesli kupujesz alko na lotnisku to ryzyko jest takie, ze mozesz pilota upic a nie wysadzic w powietrze.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Premislaus napisał/a:
Czy torba na ramię w której jest aparat, drugie szkło i lampa + inne filtry,itp. są traktowane jako bagaż podręczny czy tez mogę wziąć jeszcze mały plecak ?
W Luton, przynajmniej jak ostatnio lecialem, w kwietniu, to wszedzie trabia przez megafony i ostrzegaja rysunkowo, ze sztuka jest sztuka i koniec. Jesli masz dwie sztuki bagazu, nawet niewielkie, to moga Ci odmowic wejsc na poklad. Na wszelki wypadek wez tasme klejaca - jak skleisz dwie torby w jedna, ktora nie przekracza przepisowych rozmiarow, to tak jakbys mial jedna. Na bramkach jest z reguly taki ruch, ze najczesciej nikt tego i tak do konca nie ogarnia, ale widzialem jednego wyklucajacego sie goscia - mial pecha. ZTCW Luton jest dosc wyjatkowy pod tym wzgledem. Na innych lotniskach sie nie czepiaja, tym bardziej, ze mala walizka i torba na laptop to w tej chwili standard podrozny.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Moze tu coś Ci się uda doczytać:

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=3007

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Na innych lotniskach sie nie czepiaja, tym bardziej, ze mala walizka i torba na laptop to w tej chwili standard podrozny.

To nie kwestia lotniska, a przewoźnika :-)

Taki Tui-fly nawet nie zaszczyca spojrzeniem bagażu podręcznego, za to Ryan nie puści nawet kobiecej torebki teraz.. (jeśli ma być drugą torbą)

radekone  Dołączył: 20 Maj 2009
guerilla napisał/a:
Taki Tui-fly nawet nie zaszczyca spojrzeniem bagażu podręcznego, za to Ryan nie puści nawet kobiecej torebki teraz.. (jeśli ma być drugą torbą)

na lotnisku w lodzi facet z ryana pyskowal mi o cienka reklamowke z czterema odbitkami A3 w srodku bo niby ze mam juz bagaz podreczny.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
no i warto dodać, że polscy celnicy i pracownicy lotnisk to jacyś skończeni paranoicy. Nigdzie poza Polską nie musiałem ściągać jeszcze butów ;-)

Mauros  Dołączył: 12 Lip 2007
a
guerilla napisał/a:
Nigdzie poza Polską nie musiałem ściągać jeszcze butów

ja za to w Polsce jeszcze nigdy nie musiałem, za to w UK a i owszem - kilka razy (i to po podróży :evilsmile: )

zwirek_s  Dołączył: 15 Mar 2008
Cytat

hmmm...to ja mam inne doświadczenia. Jak pracowałem na lotnisku w Liverpool bez względu na to jakimi liniami leciał podróżny mógł zabrać tylko i wyłącznie jeden bagaż podręczny. Ochrona lotniska rygorystycznie przestrzegała tego postanowienia.
pozdrawiam

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
guerilla napisał/a:
za zwirek_s. W Luton informacja o tym wymogu jest juz przed wejsciem na odprawe, a wymog jest egzekwowany na bramkach RTG, gdzie przeciez nie ma pracownikow linii.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Stansted, nikt mnie nie pytał o linie, a tylko ilości bagażu, Luton podobnie. To obsługa lotniska, nie linii sprawdzała. W-wa, Gdańsk, dość luźno i spokojnie. Ale za to w Doha kontrolowali ilość i wagę podręcznego w zależności od biletu. Lufthansa dość luzacko a taki Qatar Airways szczegółowo i upierdliwie.

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Arti, a jak wyszły Katarskie sesje?

Skocz do: