Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Ile to jest warte?
Ile to jest warte? K-28/3.5 shift

http://www.bdimitrov.de/k...f3.5-Shift.html

Bo na alledrogo jakoś drogo za to chcą ;P

http://www.allegro.pl/ite...ikat_raty_.html

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Matewka napisał/a:
Bo na alledrogo jakoś drogo za to chcą ;P

No tak z 1/2 - 1/3 za dużo chcą...

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Chamstwo i drobnomieszczaństwo z nich wylazło... A szkoda, bo bym kupił :/

Matewka napisał/a:
Chamstwo i drobnomieszczaństwo

:shock:

nie za szybko z tymi słowami?

A610  Dołączył: 15 Sie 2007
Tym "shiftem" to się np. budynki "prostuje"? Dobrze myślę?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
A610 napisał/a:
Dobrze myślę?

Dobrze.

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
alkos napisał/a:
No tak z 1/2 - 1/3 za dużo chcą...
nawet na ebay nie kupisz za 1/2 tej ceny, na a jeszcze koszt przesyłki i ewentualne cło, kiedyś na niemieckim ebay widziałem coś około 800euro,
alkos, może wiesz gdzie można kupić K28/3.5 shift w granicach 1400-1700pln? bo pewnie bym sie skusił

Widzialem z rok temu jak poszedl na ebayu za ~450e...

alkos napisał/a:
Widzialem z rok temu jak poszedl na ebayu za ~450e...
to ktoś miał farta szukałem teraz i znalazłem 3 szt najtańsza za 850$, a najdroższa za 1095$

Tak przy okazji wtrącę swoje pytanie - "Ile to jest warte?" - przede wszystkim ile warte jakościowo do K10D? (cenowo też mnie interesuje odpowiedź)

SMC Pentax-M 1:4.5 80-200 mm

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
przez pewien czas namiętnie obserwowałem te szkło na ebayu...... jest do wyrwania nawet za około 700$ + cło + vat + przesyłka :-]

ile jest warte rzeczowo?

korekcja perspektywy - bezcenne

A610, pytasz o
Cytat
SMC Pentax-M 1:4.5 80-200 mm
czy o K-28/3.5 shift bo się zgubiłem :-/ przypuszczam że o to pierwsze

Tak przy okazji wtrącę swoje pytanie - "Ile to jest warte?" - SMC Pentax-M 1:4.5 80-200 mm. Przede wszystkim ile warte jakościowo do K10D? (cenowo też mnie interesuje odpowiedź).
PS predoo Sorki za niejednoznaczne pytanie

nic nie szkodzi, tylko zauważyłem dopiero jak Dancer, napisał posta, wcześniej łączyłem nazwę obiektywu o który pytałeś ze stopką, niestety nie miałem z tym szkłem do czynienia podejrzewam jak każda M-ka solidnie wykonana no i ze stałym światłem

predoo napisał/a:
łączyłem nazwę obiektywu o który pytałeś ze stopką

Stopka czeka na podpowiedzi i oferty dla lustrzanego żółtodzioba.
Pozdrawiam

Jacek-aj  Dołączył: 11 Gru 2006
Matewka żartuje, prawda, uszczypnijcie mnie, bo to nie może być prawdą, żeby pytać o shifta - ile jest wart :shock:
Oryginalne Pentaxy niestety zawsze będą w cenie, też spotkałem w ub.roku za ca.700$. Ceny 1400 - 1700 pln po prostu nie ma za to szkło, nierealne. Jest alternatywa, może niezbyt wygodna, ale zawsze: Arsat 35mm shift na M42, cena coś ok. 700 pln(na ub.rok), choć trudno dostać toto. Kolega(canonowiec, niestety)posiada w/w i chwali sobie, stosując po przez przejściówkę. Widziałem rezultaty b.b.przyzwoite.
Polecam jako dobrą alternatywę, sam w/w poszukuję.

Przy okazji dolepię się do wątku zapytując uczonych Kolegów, czy spotkali się ze szkłem też nietypowym: Soligor C/D macro MC 90mm f2,5 z przeniesieniem(powiększeniem 1:1). Metal i szkło, b. solidna konstrukcja. Czy może ktoś to używał lub coś wie, będę wdzięczny. :lol:

pozostaję w :-D

Jacek-aj napisał/a:
Jest alternatywa, może niezbyt wygodna
są jeszcze inne i na bagnet K
http://araxfoto.com/specials/
http://www.hartblei.com/lenses/lens_35mm.htm
jeszcze ktoś tutaj kiedyś wspominał o PC SUPER AGNULON 2,8/28 Schneider Kreuznach mi osobiście podoba się HARTBLEI 35mm Super-Rotator Tilt Shift Lens kiedyś sporo na jego temat szukałem, sa nawet testy w sieci i na ebay sie czasem pojawia,

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Matewka napisał/a:
Chamstwo i drobnomieszczaństwo z nich wylazło...

E, no dlaczego? Ktoś chce coś sprzedać za cenę, która mu odpowiada. Albo znajdzie kupca, albo nie znajdzie. Jeśli Tobie cena nie odpowiada, trudno.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Moim zdaniem ten shift może być przydatny w korpusach analogowych lub w przyszłości z cyfrową pełną klatką ale gdybym miał K10 to do architektury raczej bym zinwestował w Sigmę 10-20. Po prostu wydaje mi się, że dość ważna idea obiektywu z shiftem - aby móc zrobić z bliska zdjęcie bez przerysowań perspetywy - po cropie traci sens. Aby zmieścić w kadrze cały budynek i tak trzebaby odejść na tyle daleko, że właściwie wystarczyłby już zwykły szeroki kąt. Kiedyś na podstawie jednej stronki przeliczałem sobie stosunek odległości od obiektu do ogniskowej, przy której można zrobić mu "proste" zdjęcie i porównywałem do obiektywu z shiftem. Jak znajdę link do strony to tu wkleję.
Choć tak sobie myślę, że gdybym miał ~2000pln np. na Sigmę 10-20 to chyba jednak wolałbym kupić jakiś używany, sprawny korpus 6x6 i shift 45mm do niego :-) . Szczytem marzeń jest Linhof 6x9 ale to raczej jedno z tych marzeń nieosiągalnych...

Jacek-aj  Dołączył: 11 Gru 2006
No taak, tylko największy problem z tym, że na ogół nie udaje się odejść od obiektu na tyle daleko, aby tych przerysowań nie było.
I nie zawsze to muszą być ciasne uliczki starówek.

pozostaję :-D

Skocz do: