dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
[dystorsja] Program do zniekształcenia zdjęcia
Witam
Nie potrafilem na forum nic znalezc dotyczacego mojego tematu.
Otoz posiadam obiektyw SIGMA 10-20/4-5.6 któy jak wiadomo
jest skorygowany optycznie, przez co rozciaga krawedzie.

Szukam programu, w ktorym moglbym wczoytac takie zdjecie skorygowane
i wybrac opcje stworzenia z niego obrazu jak z fish eye. Mysle ze odbyloby
sie to na zasadzie skorczenia naroznikow i bokow. Teoretycznie nie powinno
to znacznie pogorszyc jakosci zdjecia, gdyz nic nie rozciagamy (nie dodajemy
nieistniejacych pixeli) a wlasnie zmniejszamy.

Jesli ktos zna taki program, prosze o nazwe lub linki. Ja w tym czasie poswiece
moze troche czasu robiac akcje do PSa, ktora swoimi efektami mnie zadowoli
i wowczas sie nia podziele (na bazie zwyklych znieksztalcen). Mysle, ze bedzie
to dosc zmudna praca, by na kazdym zdjeciu uzyskac taki sam, odpowiedni efekt,
totez prace troche potrwaja..

Jesli ktos chce mnie wybawic, czekam na odpowiedzi, dziekuje.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
PS >> Filter >> Distort >> Lens Correction... >> suwak Remove Distortion przejechać w lewo.

O to chodzi?

Samp, juz patrze..

[ Dodano: 2008-05-25, 22:34 ]
bingo!.. dokladnie o to.. nigdy nie musialem uzywac, totez nie znalem tej funkcji... Ustawienie -25 dziala zacnie.. tylko nie podoba mi sie, ze jest to uwypuklanie srodka zamiast sciaganie przegow..

sciagnalem wlasnie fotki testowe z optyczne.pl z dystorsją sigmy 10-20.. no i sigmy 10mm fisheye.. pomyslalem, ze jak uda mi sie uzyskac efekt na tej z 10-20 taki jak na 10, to wowczas mozna uznac to za sukces. Nie chce degradoiwac jakosci rozciagajac..

ale Samp, najprostrze najlepsze!! dzieki!!

[ Dodano: 2008-05-25, 22:37 ]
prosto z puszki 10-20:

PS >> Filter >> Distort >> Lens Correction... >> -25

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
Czasami mi nie wystarczały możliwości PS'a, do prostowania zdjęć z fish-eye'a używam programu PTLens.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
dagio napisał/a:
tylko nie podoba mi sie, ze jest to uwypuklanie srodka zamiast sciaganie przegow..

Ale jak chciałbyś to zrobić inaczej? Jeśli ściągnie brzegi, to zawinie krawędzie => musi wykadrować środek, żeby nie było ich widać => środek się powiększy.

[ Dodano: 2008-05-25, 23:03 ]
cotti napisał/a:
do prostowania zdjęć z fish-eye'a używam programu PTLens

Ale dagio ma odwrotny problem ;-)

>> AKCJA DO POBRANIA <<

Akcja nie wykonuje skomplikowanych rzeczy, jednak doswiadczalnie dobralem najlepsze parametry. umozliwic ona moze rowniez wsadowe przetwarzanie.

!UWAGA: najwazniejsze zeby zdjecie z SIGMA 10-20 bylo kadrem 100%. Dopiero po operacji korekcji mozna dokonwyac dowolnych przekadrowan. Kadr 100% ale moze byc uprzednio dowolnie przeskalowany, na przyklad do 750x500 pix. Akcja zadziala rownie dobrze. //

Akcja dziala w 2 krokach, bez przerw:

Zaladowane zdjecie wyglada tak

1. Korekcja dystorsji -22, oraz skala na 83% (zdjecie nie jest sztucznie powiekszane)

2. Przyciecie kadru na szerokosci i wysokosci do 80% oryginalu (pozbycie sie obramowan)

A na dokladke crop 100%

CENTRUM KADRU BEZ KOREKCJI:

CENTRUM KADRU PO KOREKCJI:

LEWY BOK W POLOWIE WYSOKOSCI BEZ KOREKCJI:

LEWY BOK W POLOWIE WYSOKOSCI PO KOREKCJI:

Wnioski:
- Akcja przydaje sie tylko w przypadku znieksztalconych ludzi na krawedziach,
uzywanie jej w przypadku architektury czy innych przedmiotow martwych
niepotrzebnie ogranicza nam kadr i zaokragla.

- oryginalne zdjecie 3008x2008 po korekcji ma 2406x1606pix. Niby duzo straty, jednak nie jest sztucznie rozciagane, co widac na cropie ze srodka

- nie sprawdzalem jej dzialania na wszystkich ogniskowych. Przykladowe zdjecie pokazane w calosci bylo na 10mm, a te wycinki 100% to zdjecie robione przy 14mm. Mozliwe, ze powstana z czasem oddzielne akcje dla roznych ogniskowych

Wszelkie uwagi i podziekowania ( ;-) ) mile widziane

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ok, ale co to daje? :-P

1. jest swietnym lekarstwem na zdjecia takie jak to z cropa, zdjecia grupowe, gdzie nie moglem sie juz cofnac, a musialem objac grupe. Nikt nie lubi byc na zdjeciu znieksztalcony, dlatego to sie bardzo przydaje.

2. jako ludzie jestesmy bardzo uczuleni na proporcje organizkmow zywych, szczegolnie innych ludzi. Poprawia to estetyke osob na zdjeciach w krawedziach kadru

Kup Sigme 10-20 - akcje do naprawiania znieksztalcen dostaniesz gratis!

:-P

dan, ekhm, wydaje mi się, że nie wyczaiłeś tego i owego ;-)

bEEf napisał/a:
wydaje mi się, że nie wyczaiłeś tego i owego

Tzn czego? :-P Ze mozna naprawic rozciagnietych ludzi zrobionych na 10mm kosztem niewielkiego spadku ostrosci i lekkiej zmiany ilosci Mpx? Chyba wyczailem. Ale czy to ma dla mnie sens? No wlasnie. Chyba nie :-P

dan, np tego, że dagio wygina zdjęcia zrobione Sigmą 10-20, którą doradzasz mu kupić, no i chyba masz na myśli prostowanie łuków, czyli akurat operację odwrotną od tego, do której akcje dał dagio. To tak w skrócie ;-)

bEEf, piles piwo dzis? :-P

Moj powyszy tekst dotyczyl ogolnie Sigmy 10-20 (i jej uzytecznosci przy robieniu zdjec grup ludzi). A co dagio ma (albo co chcialby miec), to wierz mi, wiem az za dobrze ;-)

dan, piłem do obiadu, ale to dawno i nie prawda :-P
Pozwolę sobie nadal nie rozumieć, może kiedyś przy :-B się spotkamy i wyjaśnimy ;-)

bEEf napisał/a:
Pozwolę sobie nadal nie rozumieć

Wybacz, ale nie moge tego tak zostawic :-P

Napisze teraz mozliwie jasno (biorac pod uwage ilosc wypitych Zlotych Lwow moze wyjsc calkiem ciemno :-P ):

Sigma to szklo skorygowane, wiec daje obraz bez dystorsji kosztem rozciagania po bokach. W moim osobistym przekonaniu nalezy miec na uwadze te wlasciwosci, uwzgledniac je przy dobieraniu motywow i jednoczesnie olac to rozciaganie. Przy takim podejsciu korygowanie nie jest zadna potrzeba.

Dagio zrobil kiedys ta Sigma zdjecie gmachu polibudy gdanskiej - wyszlo za.je.biscie. Zadne rozciagniecia nie przeszkadzaly. Wniosek - niech uzywa jej tam, gdzie sie sprawdza, a zdjecia grupowe znajomych i pretensje osob skrajnych o nienaturalny wyglad? Szkoda jego czasu i talentu na zajmowanie sie takimi p*****.

Koniec :-B

Koniec :-B

Skocz do: