Cyngiel  Dołączył: 27 Maj 2008
  [ K10D] K10d zawiesza się
Witam Wszystkich !
Od niedawna (2 tygodnie) jestem posiadaczek K10d.
Po tygodniu użytkowania zauważyłem coś do mnie strasznie irytuje
Nie wiem z czego to może wynikać (może karta pamięci).... zatem:
mam kartę Kingstona SDHC/6 4Gb
Problem mam taki, że przy ustawieniu prawie dowolnego trybu expo (Sv Av P Tv) i przy dostrajaniu barwy poprzez Kelviny (i po włączeniu podglądu ostrości (przy spuści migawki :)) po dojściu do wartości 5400 (nie zawsze ale kręcąc do 100 Klevinów lewo prawo prawiie zawsze jest problem) aparat kompletnie sie zawiesza. Wskaźnik karty pamięci świeci i nic nie można zrobic - czasami wyłączenie na OFF pomaga ale czesto jedynym ratunkiem jest wyjęcie baterii....
Inna sprawa to przy nienajlepszym świetle gdy używam Bracketingu x5 aparat ma problem z zapisywaniem i znowu zapala sie światełko karty i blokuje wszystko
Wcześniej myślałem ze jezeli karta jest za wolna to po prostu nie da rady i troche sie zamuli a w moim przypadku blokuje sie na "podniesionym lustrze". Wszystko wraca do normy po wyjęciu baterii...
Podobnie jest przy trybie wieloklatkowym (przy swietle pokojowym min) - robi 2-4 foty i zanowu zamulony całkowicie i wymaga wyjęcia baterii i blokuje sie na wyzwolonej migawce.....
proszę o pomoc
jestem amatorem wiec sorki za niefachowe zwroty w tekscie

Pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cyngiel, - 1sza zasada - sprawdz na innej karcie

kris1980  Dołączył: 24 Lut 2008
I powinno być OK.
Miałem kiedyś podobną sytuację. Po zmianie karty na inną wszystkow wróciło do normy

Sprawdzone
Witam i dzieki za rady:)
Sprawdzilem na innej karcie tzn tym razem sandisk extreme III
musze przyznac ze nie wiesza sie aparat jak w poprzednim przypadku (karta jednak znacznie zsybsza - przynajmniej takie wrazenie :)
problem pojawil sie za to inny bo po zorbieniu wielokllatkowo albo bracketingiem nie moge wejsc do podgladu fotek ani menu - tak jakby nie dzialal w tej chwili ekran - dziala tylko wyswietlacz górny ktory i tak jest spowolniony
wszystko wraca do normy po przełączeniu na OFF i włączeniu k10tki

da sie zarazdic czy serwis w sklepie grozili;) miesiecznym serwisem:/

pozdrawiam

Cyngiel, - jezeli zrobiles serie to normalne ze aparat musi miec szanse na zapisanie tego wsyztkiego - zobacz jak bedzie gdy troche odczekasz.

moje niedoświadczenie mnie dobija :D

myślałem, że skoro ne świeci dioda od karty tzn, że zapisane
sprawdze wieczorem

dzięki bardzo

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
Zauważyłem, że podobnie dzieje się przy długich czasach (od kilkunastu sekund) i robieniu w *.RAW. Trzeba sporo odczekać zanim zdjęcie zostanie zapisane i "powrócą" funkcje aparatu.

Cyngiel, - nie no dioda zapisu powinna sie swiecic....
moze napisz krok po kroku co robisz - lacznie z czasami ekspozycji
bo jezeli sa dlugie :
pkosela napisał/a:
Zauważyłem, że podobnie dzieje się przy długich czasach (od kilkunastu sekund) i robieniu w *.RAW. Trzeba sporo odczekać zanim zdjęcie zostanie zapisane i "powrócą" funkcje aparatu.

to jest to funkcja automatycznego robienei "darka" do procedury odszumiajacej

Fafniak napisał/a:
jest to funkcja automatycznego robienei "darka" do procedury odszumiajacej

I można to wyłaczyć w "Custom settings" -> "Noise reduction", prawda?
Tylko, czy warto? Czy lepsze efekty da odszumianie przy wołaniu *.RAW?

pkosela, - jezeli mam byc szczery to mam to gleboko w ........ :mrgreen: :-P (sorki) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
mozesz to np. wylaczyc a potem sam zrobic takiego darka zaslanaiajac obiektyw dekielkiem i naswietlajac pdobna ilosc czasu co glowne zdjecie - potem "odejmujesz" tego darka w PS....
czy to ma sens - nie mam zielonego pojecia

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli nie widać różnicy ..... :-)

plwk napisał/a:
Jeśli nie widać różnicy .....

I wszystko jasne :-D

newman  Dołączył: 16 Cze 2008
Problem z K10 :(
Witam... biernym użytkownikiem forum jestem od jakiegoś czasu, po zakupie kadyszki miałem zamiar wreszcie się zarejestrować, ale w innych okolicznościach. Do rzeczy:

W zeszłym tygodniu, po długim oczekiwaniu, dostałem Pentaxa, zakupionego (w sensie dokonania samego zakupu) przez laika w UK. Po przelocie, Pentax w sobotę wylądował w moich rękach.
Odpakowałem, co trzeba, założyłem obiektyw (kitowy), i włączyłem. Bateria full.
I pojawił się problem, nie chciało mi wejść menu z przycisku. Chwilę pobawiłem się ostrością, znów do menu, i nic. W końcu do menu udało mi się dostać poprzez włączenie trybu podglądu na głównym przełączniku i równoczesnym naciśnięciu MENU. Pogrzebałem, wyłączyłem menu, wyłączyłem aparat, i następny problem. Nie wyłączył się, tylko migało wszystko co mogło migać, aparat całkiem ześwirował, pomogło dopiero naciśnięcie spustu. (ale nie zawsze pomaga). Potem włączyłem, zrobiłem jedno czy dwa zdjęcia, następnych nie dało rady. Do menu inaczej, niż sposobem opisanym powyżej wejść się nie da, a sposób też nie zawsze działa. Do tego na manualnych trybach o zmianach przysłony czy migawki z korpusu można zapomnieć. Chyba, że się użyje sposobu (jakby 'odśwież'?), wtedy raz na kilkadziesiąt prób działa.
Kilka godzin później przełączyłem na RAW (za pomocą menu, bo klawisze na korpusie zazwyczaj nie działają), zrobiłem kilka fotek, wróciłem do JPG i aparat chwilę działał niemal normalnie. Niemal, bo zmiany przesłony/migawki wymagały "odświeżenia"... przy zmianach trybów na wyświetlaczu nic się nie działo, do momentu, kiedy się nie nacisnęło spustu migawki. Zrobiłem kilka fotek, aparat wyłączyłem. Znów szalał.
Wieczorem wróciłem do testów, i...działał niemal normalnie, poza zmianami eksopzycji w trybach manualnych, ale sprawdziłem lampę. Jak się dziś, po wrzuceniu do kompa fotek okazało, mój Pentax ma też duże problemy z łapaniem ostrości na AF.

Dziś też przez moment po włączeniu wszystko grało jak należy, przy zmianach trybu wyświetlacz pokazywał zmiany, menu się normalnie włączało... po kilkunastu sekundach nastąpił klik, i wszystko znów zostało zablokowane... taka zabawa w ciuciubabkę.

Profesjonalistą nie jestem, amatorem zaawansowanym raczej, jest to moja pierwsza lustrzanka cyfrowa... no i nie mam pojęcia co się stało, zwłascza, że momentami działa lepiej. Zwłaszcza wieczorami.

I mam dylemat. Albo aparat wróci do UK, i na kilka miesięcy zostanę bez cyfrówki, albo serwis przez Apollo...

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
newman, ściągnij ze strony Pentaksa aktualne oprogramowanie i zainstaluj w aparacie, jeżeli to nie pomoże to niestety serwis http://www.pentaximaging....?firmId=8793673

newman  Dołączył: 16 Cze 2008
1.10 (rano zupgredowałem) nic nie dało... 1.13 sprawiło, że nadzieja wróciła. Przez dwie godziny aparat działał dużo lepiej, AF działał, cykałem fotki, a potem w ciągu kilku minut wszystko wróciło do stanu poprzedniego :(

ps.czemu mój temat został sklejony z tym?

i dlatego uwazam ze puszke trzeba kupowac w kraju... :roll:

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
Fafniak napisał/a:
i dlatego uwazam ze puszke trzeba kupowac w kraju... :roll:

nie zawsze czlowiek ma kase, zeby w kraju kupowac :-P
ja sciagalem z anglii, bo pol roku temu mialem taniej o ponad 500zl i jeszcze mi karte 4 giga gratis dodali :P
w takim wypadku chyba lepiej zaryzykowac ? :p

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
muciaq napisał/a:
w takim wypadku chyba lepiej zaryzykowac ? :p
Hm...czy na pewno ?

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
argawen napisał/a:
Hm...czy na pewno ?

Wszystko zależy od szczęścia. (czyt. tutaj niefart)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Przemekbelch napisał/a:
Wszystko zależy od szczęścia. (czyt. tutaj niefart)
Mój pierwszy DSLR Pentaxa był z USA. DS był tańszy o 1300 zł. Ale po dwóch latach( chyba po deszczu) padła płyta główna. Koszt wymiany płyty sięgał 2000 zł. Od tej pory kupuje w kraju. Co innego szkła.

Skocz do: