gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
Wybór lampy
Witam
Na giełdzie w poście nie chcę na ten temat debatować więc piszę(mam nadzieje)w odpowiednim miejscu.
Więc tak poszukuje lampy która będzie tania i uniwersalna.Chciałbym jej używać w okolicznościach takich jak wesele portret koncert(to chyba najbardziej na czasie).Sprawa następna to koszt ...nie większy niż 650zł (reszta poszła na obiektyw).jest kilka nad którymi się zastanawiałem i które proponowaliście na giełdzie. (metz 48 af-1 pentax 360 tumax 880afz Sigma 500 DG ST.
Dlaczego mam problem z wyborem.....bo jestem ciemny jak tabaka w rogu i chcę się nauczyć co nieco na tej lampie (do tej pory jedyną jaką używałem to nie licząc lampki nocnej ;-) była ta wbudowana )
Tak więc zaczynam od podstaw(ale kiedyś trzeba) i czekam na wasze porady.
Wiem że na forum są podobne tematy ale nie zazębiają się one w taki sposób żebym znalazł rozwiązanie więc pisze w nowym poście. :mrgreen:

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
Re: Wybór lampy
a ja bym dorzucil jeszcze taka wlasciwosc lampy jak 'bezawaryjnosc'. duzo jest wypowiedzi ze to tumax przestal blyskac, pentaxowi przestal dzialac zoom....

akurat o tym czytałem więc jakieś pojęcie(teoretyczne mam). od początku byłem zdecydowany na metz'a ale ile ludzi tyle opinii,a zapytać nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie :-o

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
piok napisał/a:
duzo jest wypowiedzi
piok napisał/a:
pentaxowi przestal dzialac zoom....
Procentowo to ile na ogólna liczbę użytkowników ?. Paru osobom nie chce prawidłowo działać Pentax. Zaś wypowiedzi zadowolonych użytkowników są ignorowane.

tymon1313  Dołączył: 15 Maj 2008
miałem podobny dylemat, ale zamwówiłem metza 48af - zobaczymy jak sie sprawdzi. co wazne jego cena znacznie spadłą ostatnio - kupilem go w necie za 666 zł.

nie wiem czy to ważne(tu zdaję się na wasze opinie) ale pentax jest sztywny(tzn nie obraca się na boki) na weselach często widziałem jak odchylano kilkakrotnie lampę ażeby odbić światło od ściany,przynajmniej tak myślę :-> (sufit w kościele trochę wysoko) czy to jest ważne ?
EDIT : na agito jest właśnie za 666zł i dlatego sie nad nim poważnie zastanawiam ;)

fredik33  Dołączył: 31 Sie 2007
Lepiej dołóż 300 zł i kup sigme EF 530 DG Super . Lampe kupuje się raz i lepiej dołożyć niż potem żałować . Miałem kupić lampe pentaxa ale wybrałem Sigme i nie narzekam ma wszystko co potrzeba

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Bierz Metza 58 AF-1. Przy szerokim kącie ze słabszymi lampami pojawiają się problemy. Również trzeba wziąść poprawkę na dyfuzor, który obniża moc.

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
58 za 650zł gdzie? Biorę od ręki, pod warunkiem że legalne źródło.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
tymon1313 napisał/a:
kupilem go w necie za 666 zł.
gajos007 napisał/a:
na agito jest właśnie za 666zł i dlatego sie nad nim poważnie zastanawiam ;)

bardzo podejrzane :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

ludzie czytajta wcześniejsze posty...gdzie ja napisałem metz 58 af-1 wszędzie jest metz 48 af-1i jest na agito za 666zł

http://www.agito.pl/lampy...199.328189.html

Grendel napisał/a:
58 za 650zł gdzie? Biorę od ręki, pod warunkiem że legalne źródło.

za 800 na allegro.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Cytat

za 800 na allegro.
łer, łer? Szukałem i poniżej tysiąca nie znalazłem.
Chyba, że ta używana za 888zł.

50 fotek to jak nowa tylko, że jeszcze sprawdzona.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Co Ty tak reklamujesz? ;-) A 50 fotek może z jednej strony posłużyć do sprawdzenia w pozytywnym sensie, a z drugiej - znalezienia wady, która nakazuje szybko pozbyć się tego egzemplarza... :-P

Polecam tego Metza a nie reklamuję aukcji.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
A ja żartowałem. ;-)

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
A jak sprawdzisz, że zrobił 50 fotek?
Bo ja Ci mogę powiedzieć, że hmm, moim obiektywem zrobiłem 100zdjęć. Naprawdę tak wierzysz ludziom na słowo ?;-)
To coś ala sprowadzane auto z dojczy. Rok 1992, diesel, przebieg 120tyś i "Panie, 10 auto w rodzinie, właściciel lekarz" albo "właścicielem jest dziadek 90 letni, tylko do kościoła jeździł i to jeszcze nie co niedziele". No i Polak kupuje, bo wierzy. A jak postawić takie samo auto, tylko z przebiegiem realnym, powiedzmy 300tyś, to przysłowiowy Kowalski nawet nie spojrzy.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Przemekbelch napisał/a:
przysłowiowy Kowalski

A jakie jest przysłowie o Kowalskim?

no właśnie "przysłowiowy Kowalski" :mrgreen:

btw z tym Kowalskim to jak na tym forum zapytać "siemka jaki polecacie aparat" albo "hejka poklikacie...jakie macie aparaty"

Skocz do: