Zoom czy stałka?
Zoom standardowy
25% Complete
33 (25%)
Dobra stałka + kit :-P
74% Complete
98 (74%)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
  Możesz mieć jedno szkło. Jakie wybierzesz?
Załóżmy, że masz DSLR Pentaksa, do tego kita, który wiadomo - w pewnych sytuacjach może się sprawdzić. Do tego ograniczają Cię środki finansowe i musisz się zdecydować na jeden, jedyny obiektyw, kosztujący 1000-1400 zł. Co byś wybrał(a) w takiej sytuacji i dlaczego? :-)

Wiadomo, można kupić jakiś jaśniejszy zamiennik kita i na tym poprzestać, ale najbardziej interesują mnie opinie ludzi, którzy zdecydowaliby się pozostać przy jednej stałce - prawdziwi diehardzi. :evilsmile: Jaka by to była stałka?

Sam się nad tym zastanawiałem. Spośród tych lepszych obiektywów na razie mam tylko FA 50/1.4 i zaczynam się przekonywać, że to bardzo mało uniwersalna ogniskowa na cyfrze. ;-) Na razie stawiałbym na DA 35/2.8 Macro Limited, chociaż żałuję, że nie ma podobnego szkła Pentaksa o ogniskowej ok. 28mm - taka chyba najbardziej by mi pasowała.

Proszę o niekasowanie tego wątku. Jeśli będzie bardzo zawadzał moderacji, to może chociaż w Hyde Parku mógłby znaleźć miejsce? :roll:

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
40mm f/2.8 Ltd

gompky  Dołączył: 22 Kwi 2006
Około 28mm jest 31Ltd. I to chyba jest TA stałka ;-)

gompky, bardzo możliwe. Ale cena też odpowiednia. :mrgreen:

Dołożyłem jeszcze ankietę. Jeśli ktoś ma ochotę to kliknie. Zobaczymy, ilu diehardów tutaj mamy. :-)

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
sprzedaje lustrzanke i kupuje kompakta :evilsmile:

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
DA 200/2,8

Bo mój ulubiony A 50/1,4 i tak jest do analoga podpięty i przy cyfrze faktycznie wcale go nie widzę....

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
dsk napisał/a:
Wiadomo, można kupić jakiś jaśniejszy zamiennik kita i na tym poprzestać, ale najbardziej interesują mnie opinie ludzi, którzy zdecydowaliby się pozostać przy jednej stałce - prawdziwi diehardzi. Jaka by to była stałka?

Ok, jeśli założyć, że 80-200 kupiłem z ciekawości, bo była wyprzedaż i się nie liczy :-P , to spójrz na moją stopkę i już wiesz ;-)
Czy to taki dajhardyzm mieć stałkę na stale podpiętą do body? Kita używam tylko dla szerokiego końca i jakiś kotletów. Wybieram bramkę nr 2.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
dsk napisał/a:
nie ma podobnego szkła Pentaksa o ogniskowej ok. 28mm - taka chyba najbardziej by mi pasowała.

A co złego jest w SMC FA 28/2,8? Oprócz plastyku, zresztą takiego samego jak w DA 35/2 czy FA 50/1,4.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
matb napisał/a:
zresztą takiego samego jak w DA 35/2
Masz na mysli FA 35/2 czy DA 35/2.8 ?

FA oczywiście! :oops:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Jeśli musiałbym koniecznie stałki, to niewiele przekraczając założony budżet, kupiłbym dwie. SMCP-DA 40mm f/2.8 Limited i SMCP-D FA 100mm, F/2.8.

Dajhardowcy, bądźmy dajhordowcami, nie dajmy się zoomowym leniuchom, głosować! ;-)
Zoom nożny rulez! :mrgreen:

matb napisał/a:
A co złego jest w SMC FA 28/2,8?

Jedyne, co mogę temu szkiełku zarzucić na razie, to małą dostępność. :-) Bożydar pisze, że już go nie produkują, ale tak samo pisze o FA 50/1.4, także nie wiem. Chyba, że obu już nie produkują, tylko jakieś zapasy wyprzedają? :-P

dsk, a to nie wiem. Ja mam. Tylko jakoś mało używam ;-)

matb napisał/a:
dsk, a to nie wiem. Ja mam. Tylko jakoś mało używam ;-)

Może weź na wyprawę, chętnie obejrzę. :-)

Cholera, przeczytałem swój poprzedni wpis i poczułem się, jak na onecie. Ups :oops:

Ale od tego czasu zauważyłem trzy nowe głosy na stałkę, a na zoom żadnych. Masz jakiś wpływ na opinię publiczną. :-) BTW, podoba mi się Twoja szklarnia. :mrgreen:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006

:evilsmile: :evilsmile:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dsk napisał/a:
Załóżmy, że masz DSLR Pentaksa, do tego kita, który wiadomo - w pewnych sytuacjach może się sprawdzić. Do tego ograniczają Cię środki finansowe i musisz się zdecydować na jeden, jedyny obiektyw, kosztujący 1000-1400 zł. Co byś wybrał(a) w takiej sytuacji i dlaczego? :-)

No to alkos zaszalałeś...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
kosztujący 1000-1400 zł
No to alkos zaszalałeś...

No co?

560 U.S. dollars = 1 221.19293 Polish zloty :-P

Skocz do: