bynon  Dołączył: 16 Lip 2006
cullmann CX 40 czy tumax 386A ???
Witam!

Jak w temacie culmann z kostka do pentaxa SCA 372 M czy tumax?
Tumax drozszy prawie 100zl, generalnie pytanie sprowadza sie do tego ile wart jest p-ttl bez wlasnego ttl w lampie, na kozysc lampy z tylko wlasnym ttl?
wiem teoretycznie jak wyglada robienie zdiec w obu przypadkach, ale jak jest w praktyce?
a moze warto poszukac innej podobnej do cullmana? bo na cos nowego lepszego niz ten tumax mnie nie stac
(uzywalem narazie tylko lampy na ktorej nie ma innych przełacznikow poza on/off i test )

prosze o jakies odpowiedzi :)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
bynon, napisz do jakiego aparatu - łatwiej będzie udzielic Ci odpowiedzi.Jeśli masz np. MZ 6,to możesz sobie odpuścic P-TTL,bo zwykły działa dobrze(moja MZtkę 6 łącze z AF 500FTZ,AF 200T,AF 280T,kundlem soligora tez z TTLem zwykłym i efekty sa dobre ).Jeśli np. K 10 to jestes skazany na tumaxa,jesli chcesz korzystac z pomiaru wewnętrznego czy bezprzwodowego sterowania pomiarem.Inaczej zostaje Ci tylko tyrystor czyli automatyka własna lampy(czyli culmann).Druga sprawa :jeśli wolisz sprzęt nowy - z gwarancja ,to tez nie masz wyboru : tumax 386 - tego 880 lepiej odpuścic,bo troche ogranicza.

zapomniałem dodac ze do gx- 1L,
wiem ze mam do wyboru p-ttl i własna automatyke lampy, tylko własnie nie wiem ile jest wart ten p-ttl? zwłaszcza ze z tego co czytam na forum tumax wielu osobom nie działa jak powinien...

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy poczytałeś o tym tumaksie. Największy wątek to ten http://pentax.org.pl/view...highlight=tumax
ale jest jeszcze kilka innych.

jacekkar1  Dołączył: 12 Sty 2008
bynon napisał/a:
wiem ze mam do wyboru p-ttl i własna automatyke lampy, tylko własnie nie wiem ile jest wart ten p-ttl? zwłaszcza ze z tego co czytam na forum tumax wielu osobom nie działa jak powinien...

Na temat P-TTLa mogę wypowiedzieć się tylko w temacie lampy wbudowanej - ale to nieporównywalne do zewnętrznej, więc nie chciałbym na tej podstawie oceniać systemu pomiaru błysku (choć nie podoba mi się, że w przypadku wystąpienia np. jakiegoś refleksu świetlnego potrafi znacznie niedoświetlić). Dochodzi jeszcze jeden problem - "śpiochy".

Jeśli chodzi zaś o własną automatykę lampy (tyrystorową) to nie jest to złe rozwiązanie - miałem ich kilka i sprawowały(nadal sprawują) się całkiem nieźle. Ogólnie na analogu stosowałem UNOMATa, a później SUNPAK auto26DX - i byłem bardzo zadowolony z efektu.
Po przesiadce na K100D jakiś czas błyskałem tym SUNPAKiem ale w końcu zachciało mi się czegoś mocniejszego i z większą ilością przysłon na automatyce (choć ten sunpak i tak miał nieźle bo aż 3 pozycje automatyki). Najpierw zachciałem TUMAXA 386 (a raczej jej klona EXAKTY) ale w końcu zdecydowałem się na używaną tyrystorową SUNPAK PZ5000AF i jestem z niej bardzo zadowolony.

Jeśli niekoniecznie musisz mieć nówkę lampę z gwarancją to pomyśl nad tym SUNPAKiem PZ5000AF lub jakąś starszą sabinką nikona (SB-26, SB-28) - swojego czasu (lata 90 poprzedniego wieku) to były lampy z najwyższej półki a teraz na allegro można coś wyrwać w naprawdę przyzwoitej cenie. Oczywiście przy współpracy z PENTAXem lub SAMSUNGiem nie będziesz miał komunikacji z lampą i nie włączy Ci się wspomagacz AF - i to jest jedyny minus jaki mogę odnotować.

Dzieki za odpowiedzi!
chyba jednak wybiore cos z tyrystorowa automatyka

Skocz do: