Posiadałem adapter tilt shift pod system sony e - z drugiej strony miałem bagnet canona EF, a pod niego wszystkie adaptery - MD, A, F i K. W ten sposób miałem super szerokie możliwości podłączania. Praktycznie wszystko, bo bagnet Canona jest po prostu największy. Co do możliwości kreatywnych....hmmm....bez problemu można z każdym szkłem od FF się bawić. Na moje oko jeśli użyjesz funkcji tilt, czyli pokłonu to w pasie ostrości ona drastycznie się zwiększa. Powtarzam zwiększa. Natomiast w polu nieostrym(spowodowanym pokłonem) drastycznie spada powodując silne rozmazanie. Szczerze powiem, że użyteczność pokłonów w fotografii jest bardzo ograniczona. Widzę jedynie(u mnie), że broniło to się przy wąskich kadrach oraz przy chęci dodatkowego wyeksponowania szczegółu np. fotografia biżuterii czy produktów drobnych, ewentualnie twórcze zastosowanie w fotografii macro przyrody. Przy szerszych planach obraz był po prostu dziwny i bezsensowny. Dla mnie dwa pasy nieostrości przechodzące przez kadr pod jakimkolwiek kątem to bezsens - zaznaczam, ze przy szerszym kadrze.
Co do przydatności shiftu czyli przesunięcia równoległego osi optycznej - tutaj ma zastosowanie szerszy plan, zwłaszcza fotografia architektury. Ponieważ nie jestem miłośnikiem tego rodzaju ujęć i w mojej bazie może są dwa zdjęcia spośród kilkuset tysięcy - to - jak sam doczytałeś - nie jestem najlepszym i najbardziej miarodajnym źródłem informacji co do shiftu.
Sprzedałem bez żalu cały komplet adapterów. I bez większej straty finansowej.
...żyj z całych sił i uśmiechaj się do ludzi, bo nie jesteś sam...