luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
  Problem z kartą, czy aparatem?
Witam. Dziś przyszła do mnie karta pamięci A-data ADHC 8gb. Nie mogę jej sformatować z pozpomu aparatu, zacina się. Pod laptopem jest wszystko ok.

Dodam, że leciałem po kosztach. Karta kosztowała 80zł (allegro).

W czym tkwi problem?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
luhso napisał/a:
W czym tkwi problem?

Prawdopodobnie w karcie. Nie opłaca się lecieć po kosztach bo czasem wychodzi dwa razy drożej.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Zdano, w pełni zgadzam się z Tobą odnośnie kosztów, zwłaszcza w przypadku karty pamięci. Można zaoszczędzić parę złotych, ale ewentualna utrata fotek może stratą niewspółmierną do tych oszczędności.
Przy okazji mam pytanie - czy w k10 od początku była możliwość używania kart SDHC, czy dopiero od któregoś firmware? luhso, jaką wersję FW masz w aparacie?

Od początku było. Widac po pudełku (napis SDHC).

Soft 1.10.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
luhso napisał/a:
Od początku było. Widac po pudełku (napis SDHC).

...czyli nie w firmware problem. Chyba jednak winowajcą będzie karta...

W takim razie zwrot. I inwestuję w extreme.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
K10 nawet na klepce od gniazda karty ma napisane SDHC

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
luhso, http://www.allegro.pl/ite...ik_20_mb_s.html wczoraj kupiłem kartę, działa bez zastrzeżeń.

Dzięki!.

Jak mi zwrócą pieniądze za tą uszkodzoną, kupię tą. Tylko 8 gb.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
luhso napisał/a:
Witam. Dziś przyszła do mnie karta pamięci A-data ADHC 8gb.

A czy są potwierdzone informacje od użytkowników, że k10 obsługuje te wielkości?
Przyznam się, że sam nie wiem. Używam tylko czwórek ;-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Jacek S napisał/a:
A czy są potwierdzone informacje od użytkowników, że k10 obsługuje te wielkości?

Sprawdzałem 16GB goodrama działała ;-) z K10D

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jacek S napisał/a:

SDHC to SDHC

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
no a ja u siebie sprawdzałem 4 gb (mam dwie sdhc dwóch różnych firm) i 8 gb (16-stki nie miałem do sprawdzenia) i 8 gb sdhc nie chciała działać w k10 i gdzieś później wyczytałem że k10 obsługuje kartu sdhc ale TYLKO do 4gb. dlatego mam dwie ;-)

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
miodzik napisał/a:
i gdzieś później wyczytałem że k10 obsługuje kartu sdhc ale TYLKO do 4gb. dlatego mam dwie

To bzdury wyczytałeś ;-) ... przez kilka miesięcy jechałem na SDHC 8GB i nie było problemów... fakt markowy sandisk, 16 GB testowałem przez chwilke, format, kilka fotek i zgranie problemów brak

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
K10d (w moim przypadku przynajmniej) źle zlicza pojemność karty i ilość zdjęć - 4GB Kingston... Ale na innych kartach dokładnie tak samo. Poza tym wszystko ok - bez jakichkolwiek problemów z zapisem. Soft 1.30.

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Ja jadę na pqi 8gb i nigdy nie mialem z nia najmniejszego problema. Mma jeszcze Emteca 4gb i Tez smiga.

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
moze do tych kart 8 gB i wiecej trzeba miec po prostu nowszy soft ? :P
pamietam, ze zeby wsadzic karte np 2 giga do niektorych aparatow czy telefonow trzeba bylo wgrywac nowy soft...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
K10d (w moim przypadku przynajmniej) źle zlicza pojemność karty i ilość zdjęć - 4GB Kingston.
Czyli ? Masz mniej, więcej ? Z innym K10D porównywałeś ?

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
pamietaj, ze tak zawsze jest, np przy pamieci o pojemnosci 512 mB masz 492 mB, przy 4 giga masz 3,9 giga itd... :P
ale czemu tak jest?? moze oprogramowanie zle nalicza? nie wiem ;p

Skocz do: