giet  Dołączył: 14 Sty 2008
  jakie ma mocowanie ten obiektyw: Pentacon 300/4
Witam,

Panowie, jakie mocowanie ma ten obiektyw, bo sprzedawca nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie. W środku trochę kurzu. Jaka cena będzie opłacalna dla kupującego?

Link: http://allegro.pl/item384...acon_4_300.html

Pozdrawiam

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
giet, pewnie do pentacona six (format 6*6).Z tym,że do tej optyki od razu wytwarzano przejściówke na gwint M 42 - bywają dostępne oddzielnie.

[ Dodano: 2008-06-23, 16:25 ]
Teraz się przyjrzałem dokładniej: tam juz jest nałożona jakaś przejściówk z bagnetem.Ten stożek na końcu to juz jest jakis adapter z bagnetu pentacona.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Też mi się zdaje, że to obiektyw do Pentacona. Ten stożek z tyłu wygląda na przejściówkę na m42 na którą jest nakręcona jeszcze jedna przejściówka na jakiś bagnet.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
To na koncu to chyba bagnet PB ale nie jestem pewny

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mnie to wygląda na końcówkę z gwintem M42 na którą nakręcono przejściówkę na bagnet Praktica. Najlepiej poproś sprzedającego żeby ściągnął tą przejściówkę i wykonał fotkę obiektywu.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ten długi stożek to na pewno przejściówka na M42. Mam taką samą do Orestegora 4/300. Natomiast trudno powiedzieć przejściówka na jaki bagnet, jest nakręcona na gwint M42. Pzdr.

giet  Dołączył: 14 Sty 2008
Dziękuję za pomoc. Pozdr

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
Mam taki obiektyw i ten stożek na pewno kończy sie na M42. Na nim jest nakręcona jakaś przejściówka.

Skocz do: