rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Metz 48 AF-1 czy Sigma EF 500 DG
O obu lampach było ale bezpośredniego porówania chyba nie.. Zrozpaczony działaniem Tumaxa (którego na szczęście udało się zwrócić), postanowiłem nabyć coś sensowniejszego z niższej półki, ale z uchylną i obrotową głowicą i działającym PTTL.

Sigma - tańsza, 575 zł (cena- przyznacie dobra), ciut mocniejsza (raczej bez znaczenia).
Metz - też rozsądna cena 685zł, choć 100zł drożej, ma HSS - ale czy go będę używał?? Zwykle "w dzień" zewętrznej lampy nie noszę, do doświetlenia cieni "spod kapelusza" wystarcza mi wbudowana lampka. Metz jest ciut mniejszy - więc poręczniejszy, renomowany producent, kilka Metzów już miałem...

Co radzicie? dla amatora? Raz na kilka miesięcy jakaś uroczystość typu ślub, chrzciny, poza tym lampa raczej do zdjęć "u cioci na imieninach".

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Re: Metz 48 AF-1 czy Sigma EF 500 DG
Mysle, ze Metz.
Ciekaw jestem, czy zlacze usb w metzie pozwoli, np. w sytuacji zmiany systemu, na wgranie softu pod inny system i dalsze uzytkowanie lampy?
To byloby wazne przy ewentualnej odsprzedazy blyskacza, poszerzyloby krag zainteresowanych oraz przy tfu, tfu zmianie systemu.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

mazi napisał/a:
czy zlacze usb w metzie pozwoli, np. w sytuacji zmiany systemu, na wgranie softu pod inny system i dalsze uzytkowanie lampy?

a to byłoby interesujące... Nie, żebym zmieniał Pentaxa :-D ... ale funcja jako taka...

rbucz napisał/a:
mazi napisał/a:
czy zlacze usb w metzie pozwoli, np. w sytuacji zmiany systemu, na wgranie softu pod inny system i dalsze uzytkowanie lampy?

a to byłoby interesujące... Nie, żebym zmieniał Pentaxa :-D ... ale funcja jako taka...

na minus maly metz nie ma wlasnej automatyki z tego co wyczytalem.
Kto go wogole posiada, niech sie wypowie o tej lampie.

EDIT: migracja miedzy systemami zapewne jest niemozliwa. w takim np. C jest inna stopka, inaczej sa piny rozmieszczone...

Tutaj test lampy w oparciu o C, krotki ale mozna przeczytac:
http://photo.greenlightst...frmArticleID/2/
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
mazi napisał/a:
Ciekaw jestem, czy zlacze usb w metzie pozwoli, np. w sytuacji zmiany systemu, na wgranie softu pod inny system i dalsze uzytkowanie lampy?

Czy ten Metz ma wymienną stopkę aby była potrzebna taka kombinacja ;-)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
plwk napisał/a:
Czy ten Metz ma wymienną stopkę
Nie, ten metz to seria AF, wymienne stopki ma MZ

[ Dodano: 2008-06-18, 21:23 ]
rbucz, sigma EF-500 DG Super ma HSS (brak w wersji EF-500 DG ST)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
;-) ;-) ;-)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
rbucz napisał/a:
ma HSS - ale czy go będę używał?
HSS jest nieoceniony, jeśli chcesz w jasnej scenerii rozjaśnić cienie. Bo bez HSS użycie lampy oznacza czas 1/180s. (czy jakiś podobny ;-) )

No i zamówiłem Metza. W Agito mają promocję.. wyszło jeszcze taniej. Dziękuję za rady.

rbucz napisał/a:
No i zamówiłem Metza. W Agito mają promocję.. wyszło jeszcze taniej. Dziękuję za rady.

podziel sie wrazeniami jak juz ja dostaniesz :)

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
rbucz napisał/a:

i ja chyba dziś pójdę w ślady kolegi

gajos007 napisał/a:
rbucz napisał/a:

i ja chyba dziś pójdę w ślady kolegi

tylko promocja zmienila sie :P

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Łee, podnieśli cenę. :-P 23 zł, ale zawsze coś.

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
akurat jakieś 23zł nie jest w stanie mnie powstrzymać :evilsmile:

Przyszedł Metz. Jest super.
- wszystko działa jak trzeba (a jednak można - ukłony dla Tumaxa..)
- b. szybko się ładuje
- naświetla ok niezależnie od położenia głowicy, założonego dyfuzora...
- HSS naprawdę działa - fajna sprawa
- nowoczesna przetwornica - praktycznie nie słychać pisku ładowania
- zoom reflektora - stosunkowo szybki i cichy
- trywialna obsługa, raczej nie będę czytał instrukcji :)
- sama lampa zgrabna, ładnie wykonana i nieduża

Wady - zauważone po kilku godzinach zabawy:
- po co komu specjalny guzik blokujący głowicę w położeniu "na wprost", który trzeba nacisnąć aby zmienić jej położenie ? Niewygodne i niepotrzebne. Ale w sumie drobiazg.

Ogólnie - świetna lampka a nieduże pieniądze. Do Tumaxa - przepaść....

Garoth  Dołączył: 07 Lut 2008
rbucz napisał/a:

- trywialna obsługa, raczej nie będę czytał instrukcji :)

A jednak radzę przeczytać, niby nic skomplikowanego, a jednak można się dowiedzieć ciekawych rzeczy :)

tymon1313  Dołączył: 15 Maj 2008
No własnie załapałem się na promocje w agito, lampa już w domu. Ma ktoś może instrukcję po polsku?

pavlos  Dołączył: 05 Wrz 2007
to z agito jaka przyszła :?:

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
tymon1313 napisał/a:
Ma ktoś może instrukcję po polsku?

No właśnie, ma ktoś? Kupiłem lampę w cyfrowe.pl ale nie dostałem instrukcji po polsku, a moje interwencje telefoniczne jak na razie nic nie dają. Może więc jakaś dobra dusza ma tą instrukcję w wersji elektronicznej i mogłaby udostępnić?

Moja też nie miała polskiej instrukcji. Nie jest to wielki problem, ale zdaja się, że polskie prawo nakazuje dystrybutorom urządzeń powszechnego użytku załączać instrujcję po polsku... Foto-technika dała ciała...

Skocz do: