Niektórzy się zastanawiają, czy warto szukać zestawów aparat + kit z nową wersją, inni myślą o wymianie. Ponieważ mam możliwość bezpośredniego porównania tych dwóch obiektywów, to postaram się zamieścić tutaj parę spostrzeżeń.
Na początek:
1. Gdy popatrzy się na przednią soczewkę tak, by odbijało się w niej światło z okna okazuje się, że te odbicia w każdym z obiektywów są w różnych kolorach - to co w starym kicie jest niebieskie, w nowym - jasnozielone. Tak samo z czerwonym i fioletowym. Nie wiem, czy jest to spowodowane brakiem jednej soczewki, czy może coś się zmieniło w warstwach SMC na przykład. A może co egzemplarz, to inaczej wyglądają refleksy na przedniej soczewce i nie ma to żadnego znaczenia, nie wiem.
2. Już na aparacie (na podglądzie) można zauważyć sporą różnicę w winiecie na szerokim końcu. Nowy kit po prostu mniej winietuje. Na większych ogniskowych nie zauważyłem różnicy w winiecie.
3. Taka blaszka w środku szkła, którą widać po wsunięciu do środka tylnej soczewki, a służy do przeniesienia popychacza przysłony, w nowym kicie jest srebrna, a nie czarna jak w starym. I jeszcze jedna różnica tak na oko - patrząc od przodu obiektywu jest taki krążek plastikowy(?) wokół przysłony. W nowym kicie jest trochę inny, ma inaczej te rowki wydrążone.
4. No i oczywiście dekiel - w końcu Pentax zaczął robić porządne dekle!
Naprawdę fajniej się go używa.
5. Gdzieś pisano, że maksymalne powiększenie jest inne, bo nowy kit ma mniejszą odległość ostrzenia. To nieprawda, ustawiłem 55m i oba ostrzą z tej samej odległości, dając takie samo powiększenie.
Jak skończę sesję i będę miał więcej czasu, postaram się zauważyć więcej różnic.
Aha, ktoś na allegro sprzedaje nowego kita niedrogo, może ktoś się skusi.
[ Dodano: 2008-06-28, 13:03 ]
Dwa kity inaczej odwzorowują kolory. Chociaż nie wiem, który lepiej. Nowy jest troszkę bardziej kontrastowy. W nowym rozdzielczość wydaje się być wyższa przy 18mm, ale chyba trochę niższa przy 35mm (mówię o pełnej dziurze, po przymknięciu różnice się raczej zacierają).