K-7 | FA 77/1.8 Ltd | DA 40/2.8 Ltd | ME Super | Metz 58 AF-1 | Sigma 10-20/4-5.6 EX DC | DA* 16-50 mm f/2.8 | DA* 50-135 mm f/2.8 | Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO |
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Praktica MTL 5...Samsung GX-1S
dual kit + Pancolar 50/1,8 + Jupiter 200/4 + Jupiter 85/2
doszedł K7 i Samyang 8mm
A z jakiego na jaki..? A ten do obiektywów, co to właśnie ciężko, z miłym oporem pracują, to jaki jest...?alkos napisał/a:Trzeba rozebrac i wymienic smar...
nieustannie pozdrawiający, nieustannie pytający
szadok
wiele rzeczy wiem, wiele rzeczy znam... a szystkie one nic nieznaczące, nieważne bądź głupie...
k10d + kit + FA 70-200 f/4-5.6 PZ + MeSUPER + M 50f/1.7 + A 50 f/2 + fgz af-360 już sprawna :) + FA 50 f/1,4 w końcu jest MOJE :D
Tylko czy mnie aby pamięć nie myli, że grafitowy jest podobny do tego z dwusiarczkiem molibdenu...? (OIDP oba nadawały się do łańcucha rowerowego )Stachu napisał/a:IMHO do obiektywów powinien się nadawać smar grafitowy.
szadok
wiele rzeczy wiem, wiele rzeczy znam... a szystkie one nic nieznaczące, nieważne bądź głupie...
szadok napisał/a:oba nadawały się do łańcucha rowerowego
szadok napisał/a:
Tak czy siak, chyba wreszcie rozbiorę mojego Zeissa 135mm i wpakuję tam ten naskosil potem zdam relację
K-7 | FA 77/1.8 Ltd | DA 40/2.8 Ltd | ME Super | Metz 58 AF-1 | Sigma 10-20/4-5.6 EX DC | DA* 16-50 mm f/2.8 | DA* 50-135 mm f/2.8 | Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO |
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
taka teraz moda :) ale kiedyś to smar grafitowy się nakładało i to nawet na gorącoStachu napisał/a:Do łańcucha raczej się stosuje olej, nie smar
Z tego co wiem to jest to smar do urządzeń pracujących pod dużym obciążeniem, nie wspomnę o jego konsystencji ... na pewno nie nadaje się do mechanizmów precyzyjnych.Stachu napisał/a:IMHO do obiektywów powinien się nadawać smar grafitowy.
Nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. / http://nemo1125.blogspot.com/
Cytat(OIDP oba nadawały się do łańcucha rowerowego )
Trochę sprzętu, trochę umiejętności, dużo zapału, mało czasu.
Z-series fan // Capsicum Addicted // Debian Bastard
Stachu napisał/a:Do łańcucha raczej się stosuje olej, nie smar .
nemo napisał/a:taka teraz moda :) ale kiedyś to smar grafitowy się nakładało i to nawet na gorąco
zaroowka napisał/a:Smar grafitowy?! Never again! Raz przesmarowałem i dość - syfi to okrutnie na wszystko czego się dotknie! A w gorące dni chlapie na dodatek - miałem piegowate łydki...
szadok
zaroowka napisał/a:A co do obiektywu - może np. FinishLine
CytatDo obiektywu, to chyba jednak smar, nie olej
Trochę sprzętu, trochę umiejętności, dużo zapału, mało czasu.
Z-series fan // Capsicum Addicted // Debian Bastard
Zupa smarowołańcuchowa..? Niezgorszaszadok napisał/a:Ooo kurczę, szadok, dobre to
A wytarcie nie skutkowało..? Jeśli nie, to może rzeczywiście ten smar niską temp. topnienia miał... Ja takich ekscesów nie zauważyłem...zaroowka napisał/a:szadok - kąpałem łańcuch w roztopionym smarze grafitowym... i efekt taki jak mówiłem. Nie wiem - może smar miałem trafny, może coś spaprałem - przy ok. 32 - 34 stopniach (czyli w upalny dzień) działy się jaja - łańcuch czarny był okrutnie, chlapało z niego i ogólnie było mało estetycznie.
szadok
k10d + kit + FA 70-200 f/4-5.6 PZ + MeSUPER + M 50f/1.7 + A 50 f/2 + fgz af-360 już sprawna :) + FA 50 f/1,4 w końcu jest MOJE :D