skornik  Dołączył: 30 Cze 2008
  Podłączenie lampy zewn. do Pentaxa K200D
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Pentaxa K200D. Sporadycznie będę potrzebował większej lampy, ale na razie jeszcze nowej nie kupię. Mam od dawna AGFATRONIC 352CSI s-computer i jest to dobra lampa. Podłączyć ją można tylko poprzez przewód, bo nie ma żadnej stopki. Przy zwarciu daje napięcie około 6V. W nowym aparcie nie ma gniazda X i nie wiem jak ją podłączyć . Może poprzez kostkę HAMA, ale którą? Bardzo proszę o pomoc. Korzystając z okazji, że jest to mój debiut na tym forum, pozdrawiam wszystkich uczestników forum.
Skornik[/list]

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
A jaka wtyczka jest w tym kablu? Bo jeśli zwykła PC jak w lampach studyjnych, to wystarczy zwykła tzw. kostka synchro, możesz znaleźć choćby na allegro.

Dzieki za odpowiedź. Wtyczka jest zwykła jak była w starych lampach, również jak do gniazd w Practicach czy Zenitach. Czy każda kostka przeniesie synchronizację z gorącej stopki Pentaxa? HAMA oferuje kilka typów kostek i dlatego nie wiem którą wybrać.
Pozdrawiam
Skornik :oops:

Dzieki za odpowiedź. Wtyczka jest zwykła jak była w starych lampach, również jak do gniazd w Practicach czy Zenitach. Czy każda kostka przeniesie synchronizację z gorącej stopki Pentaxa? HAMA oferuje kilka typów kostek i dlatego nie wiem którą wybrać.
Pozdrawiam
Skornik :oops:

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
skornik napisał/a:
HAMA oferuje kilka typów kostek i dlatego nie wiem którą wybrać.

Tą z jednym stykiem pod spodem.
Pozdr.

Ja nie wiem która to jest, bo w ofertach Hama.pl jest widoczna tylko góra, a spodu nie widać ! Np 6950 podobna jest u góry do gorącej stopki w Pentaxie, a 6952 ma stopkę podobną do Practici.
Pozdrawiam,
Skornik

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006

Bardzo dziękuję za pomoc. Dzisiaj już zamówię.
Pozdrawiam serdecznie.
Skornik :lol: :lol:

Skocz do: