zuchu  Dołączył: 09 Lip 2008
Tanie szkiełko - Pentax smc FA J 75-300mm f/4.5-5.8
Słuchajcie, potrzebuje jakiegos tele. Wiadomo, najlepiej zeby nie wydac duzo kasy. Znalazłem obiektyw podany w temacie. Kosztuje on 125 USD. Czemu tak tanio? Miał ktoś z nim stycznośc?

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Re: Tanie szkiełko - Pentax smc FA J 75-300mm f/4.5-5.8
zuchu napisał/a:
Słuchajcie, potrzebuje jakiegos tele. Wiadomo, najlepiej zeby nie wydac duzo kasy. Znalazłem obiektyw podany w temacie. Kosztuje on 125 USD. Czemu tak tanio? Miał ktoś z nim stycznośc?

Taz sie dopne do tego pytania. Jestem w sumie zdecydowany na Sigma APO 70-300 a ten Pentax wydaje sie tanszy niz Sigma a drozszy niz Tamron.
Rozniece widze w swietle na szerokim koncu. Pentax ma f4,5 a Sigma i Tamron f4.0 wiec glownie tu chyba bedzie roznica ceny. Szukalem testu tego Pentaxa ale juz bylo pozno wieczorem i nic nie znalazlem...

Asahi
[Usunięty]
Wiem tylko tyle, ze seria FAJ jest najgorsza, budzetowa seria pentaxa. Nigdy nie mialem obiektywu z tej serii, ale opinia o nich jest nienajlepsza.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
A ja miałem ten obiektyw. W porównaniu do Sigmy (ale DL - bez APO) był:
- dużo zgrabniejszy, mniejszy
- nie miał "makro" 1:2
- dużo lżejszy
- optycznie - w dolnym zakresie bez różnicy, w górnym chyba nawet ostrzejszy, za to z większymi aberracjami.
- AF- ciut szybszy i pewniejszy

Plastikowym bagnetem nie należy się przejmować - nic się z nim złego nie dzieje. Ogólnie, obiektyw równie kiepski (lub równie dobry) jak z tej samej półki Sigma czy Tamron. Dla mnie był ok, bo do makro mam inne szkła, a ceniłem sobie jego lekkość i niewielkie wymiary.

Skocz do: