sebos17  Dołączył: 27 Sty 2008
Odwieczne pytanie... jakie szkło???
Witam!

Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zakupu obiektywu. Jak to zwykle bywa, nie ma takiego szkła o jakim bym marzył ;) Widzi mi się zakres 18-150 z dobrym światełkiem, jednak nic takiego nie znalazłem. Więc trzeba wybierać z tego co jest. Nie zależy mi na powalającej jakości zdjęć, od tego mam stałki. Zoom ten potrzebny mi jest w sytuacjach na co dzień, kiedy nie mogę zabrać ze sobą całej torby a jedynie aparat na szyi i jedno szkło. Nie mam już czasu na fotografię „artystyczną”, odkąd założyłem swoją firmę zupełnie odbiegającą od fotografii i pracuję po 12h dziennie brakuje czasu na wszystko… Teraz dodatkowo zajmuję się wnioskiem o wsparcie pieniężne z UE. Układam zestaw pod kątem wyjazdów (których jest coraz mniej) i normalnych życiowych kadrów, co jest warte zapamiętania. Zaznaczam, że budżet zamyka się w kwocie 1600-2000 zł.

Zastanawiałem się nad sigma 24-135 2,8-4,5 (zakres dolny w miarę akceptowalny) światełko ciekawe, jednak jest mało informacji na temat tego szkła. Nie można też ominąć kwestii cenowej – 1,6 tys. za szkło które jest nie do końca dobre trochę mi szkoda wydawać….

Jest Pentax 18-250, opinii nie mało co za tym idzie dużo pozytywnych jak i negatywnych. O ile do ostrości, wykonania, wagi, wielkości nic nie mam o tyle ciemność jaka w nim dominuje przeraża mnie! Wyjdzie na to, że będę mógł używać go tylko w słoneczne dni, a co z resztą sytuacji???

Przez moment zastanawiałem się nad sigmą 18-200. Jakość nie powala, ciemny jak d…, jednak połowę tańszy od Pentaxa. Pozostałą kasę mogę przeznaczyć na zakup lampy która będzie wspomagać ciemny obiektyw, bynajmniej ja to tak pojmuję ;]

Gdyby ktoś chciał namawiać mnie na dzielenie zakresu, że ostrzej, jaśniej, lepiej, od razu zaznaczam mam już kita (przez moment był Tamron 17-50) i Sigme 70-300, tak więc mój wybór jest świadomy. Nie proponujcie też hybrydy ;) posiadałem już kilka więc kupując puszkę wiedziałem na co liczę.

Proszę o jakieś sugestie, porady, za wszystkie z góry Dziękuję.

p.s. a może jakiś inny system ma takie szkło o jakimi mi się marzy ;D

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
sebos17, a ja mam wrazenie ze nie uzyles opcji szukaj/googlarki i nie poczytales kilku watkow

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
sebos17 napisał/a:
Widzi mi się zakres 18-150 z dobrym światełkiem, jednak nic takiego nie znalazłem.

jak to nie ma?
1. 17/18-50 + 50-135
2. 18-250 :mrgreen:
3. 17/18-50 + 70-200

jest tego wiele , nie mów że nie ma!

sebos17 napisał/a:
Nie mam już czasu na fotografię „artystyczną”, odkąd założyłem swoją firmę zupełnie odbiegającą od fotografii i pracuję po 12h dziennie brakuje czasu na wszystko…

właśnie z tego powodu kupiłem lusterko, mogę się odprężyć :)

mówisz masz stałki, zastanów się jakie ogniskowe są Ci potrzebne i może np:
1. T17-50 + jakaś stałka 100/135/150/200?

co do tych szkieł , zapewne wiele znajdziesz szukając.

Asahi
[Usunięty]
Widze, ze kolega chcialby miec i "samolot i lotnisko", a tak latwo to nie ma :lol: . Mysle, ze 18-250 bedzie najlepszym rozwiazaniem, taki znow ciemny nie jest (kitopodobny). Ewentualnie Sigma 18-200, podobno tez zla nie jest. , a na sytuacje ze slabym swiatlem, jakas mala stalka w kieszeni i juz (Sigma 30;FA 35;FA50).

sebos17  Dołączył: 27 Sty 2008
Klika dni nie było mnie, więc dopiero teraz mogę odezwać się..

Fafniak na temat dwóch obiektywów jest duzo informacji owszem, jednak na temat sigmy 24-135 jest skąpo, pisałem w jednym wątku odsnośnie tej sigmy jednak nikt nic nie napisał, dlatego też założyłem swój.

vertiico mówiłem nie ma dzielenia zakresu ;) zależy mi na szkle na wyjazdy, bez przekładania się i noszenia w torbie. Jedno szkło manualne zawsze jest przy mnie i na tym kończe. Co do T17-50 szkoda gadać, może czytałeś może nie jeden wątek w który opisywałem swoje problemy, na tamrona patrzeć już nie mogę!

Asahi owszem, przydało by się lotnisko i samolot bo nie mam ani jednego ani drugiego ;)

Przeglądałem inne szklarnie i jednak da się zrobić fajny obiektyw - Olympus Zuiko Digital ED 14-54 f/2.8-3.5 gdyby coś takiego było do naszych puszek....

Nie używam zakresu większego niż 150mm więc pentax 18-250 nie będzie do końca wykorzystany. Szkoda, że nikt jeszcze nie zrobił szkła z takim zakresem jak olympus

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
niestety, co do 18-250 to nic nie powiem, bo nie mam pojęcia o obiektywach z takim zakresem ogniskowych.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
sebos17 napisał/a:
da się zrobić fajny obiektyw - Olympus Zuiko Digital ED 14-54 f/2.8-3.5 gdyby coś takiego było do naszych puszek....

Crop 2.0.

Asahi
[Usunięty]
sebos17 napisał/a:
jednak da się zrobić fajny obiektyw - Olympus Zuiko Digital ED 14-54 f/2.8-3.5 gdyby coś takiego było do naszych puszek....
Sigma 17-70 (po cropie 25,5 -105) ;-) Zuiko po cropie 28-108

[ Dodano: 2008-07-14, 11:06 ]
dickkett, troche mnie ubiegl ;-)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
a może pentax FA 28-105 f3.2-4.5 ? Brak szerokiego kąta, ale szkiełko podobno jest niezłe.

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
sebos17 napisał/a:
Szkoda, że nikt jeszcze nie zrobił szkła z takim zakresem jak olympus

Jak wspomnieli już koledzy, wszystko kitopodobne, standartowe zoomy, chyba najbardziej popularny zakres jeśli idzie o cropowe szkła

Skocz do: