pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Sigma 530 Super w trybie SLAVE
Wasnie kupipilem Sigme 530Super i ucze sie jej obslugi. Mam pewien niezrozumialy problem z praca lampy w trybie 'normal slave flash'. Lampa jest wyzwalana na przedblysk pomiarowy zamiast na wlasciwy. Co prawda ponizej jest informacja tej tresci:" Since malfunction is caused by pre-flash in P-TTL mode, built-in flash of MZ-S, MZ-L, *ist or digital SLR cameras cannot be used. In addition, if you use Pentax brand flashgun for the camera side, please use it in Manual flash mode." I nie bylo by w tym nic dziwnego, poza tym, ze jak zredukuje sile blysku do 1/4 lub jeszcze mniejszej, to lampa pracuje prawilowo :-/

Czy ktos uzywajacy tej lampy, lub znajacy sie na lampach, moglby wyjasnic mi, o co chodzi???

I jeszcze jedna rzecz, ktorej nie moge znalezc w instrukcji - czy lampa podlaczona do stopki i wlaczona bedzie zawsze blyskac i jak mam scene, w ktorej nie chce uzyc lampy, to musze ja wylaczyc przelacznikiem On-OFF, czy jest jeszcze jakas inna metoda ???

Dziekuje za pomoc.

P.S.
Zakupy w B&H:
- powyzsza lampa
- Sigma 17-70
Okazalo sie, ze na stronie www cena jest bez podatku i koncowa cena, jaka zaplacilem, to ok. 720$ :/
Ale i tak nie najgorzej.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
Okazalo sie, ze na stronie www cena jest bez podatku
W żadnym ze sklepów w USA nie podaje się ceny z podatkiem. Chyba tylko na stacjach benzynowych.

A co do lampy, to o co chodzi, że przy mocy 1/4 i słabszej pracuje prawidłowo? Bo, to, że jej fotocela reaguje na pierwszy błysk, to jest jasne.
Czym w ogóle wyzwalasz tę Sigmę? Wbudowaną? Jeśli tak, to jedynym sposobem na jeden błysk wbudowanej lampy jest założenie obiektywu bez styków. Wtedy wali pełną mocą.

Jarek Dabrowski napisał/a:
A co do lampy, to o co chodzi, że przy mocy 1/4 i słabszej pracuje prawidłowo?
Czym w ogóle wyzwalasz tę Sigmę? Wbudowaną?

No tak. Mam tylko wbudowana do wyzawlania tej Sigmy. Przy ustawieniu mocy na 1/1 lub 1/2 blyska na przedblysk pomiarowy, a przy 1/4 i mniejszych mocach blyska juz na wlasciwy. W sumie dziwne zachowanie.

pawelek-79 napisał/a:
Przy ustawieniu mocy na 1/1 lub 1/2 blyska na przedblysk pomiarowy, a przy 1/4 i mniejszych mocach blyska juz na wlasciwy.
To nie tak. Przy 1/4 błyska na oba (widzisz drugi błysk na zdjęciu), bo jej pary wystarcza. A przy 1/1 i 1/2 już musi się naładować.

Tak. Wlasnie popstrykalem i przysluchalem sie uwaznie - blyska 2 razy.

A teraz inne pytanie. Lampa przelicza ogniskowe na ekwiwalent FF. Tylko, ze przy ogniskowej 70mm ustawia ogniskowa na 85mm zamiast na 105mm (zakres regulacji ma od 24 do 105mm). Bedzie ciemniej, to sprawdze, czy na 105 nie winietuje. Czy to blad softu???

A ile ustawia dla 50mm?

A ile ustawia dla 50mm?

Dla dokladnie 48mm(obiektyw) ustawia 70mm, a dla 35mm(obiektyw) ustawia 50mm.

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Zrobilem porownanie B&H i podobnego sklepu w UK.
Nie wiem czy sie oplaca w US kupowac skoro roznica miedzy cenami w US a w UK po przeliczniu podatku i dostawy (do UK) wynosi okolo 10-13% . Gwarancje jest latwiej w Eurepie zalatwiac niz wysylac do US. Nie biore tez pod uwage gdyby celnicy dorwali przysylke ,wtedy to juz porazka i zakupy w US odpadaja.

griffin napisał/a:
po przeliczniu podatku i dostawy (do UK) wynosi okolo 10-13%

Nie bawilbym sie w cos takiego, gdyby nie to, ze akurat teraz jestem w USA i przywioze ten sprzet przy okazji. Poza tym, jesli celnik bedzie sie czepial, to powiem, ze mialem ja ze soba jadac z Polski. Pudelek nie biore. Zostaja na miejscu. 8-)

P.S.
Przeszukuje menu K100D i oczom nie wierze. Wydaje mi sie, ze kiedys przestawialem w niej taka opcje jak SLOW SYNCHRO, czyli aparat ustawia czasy do zastanej sytuacji zdjeciowej, a lampa doswietla. Chcialbym natomiast ustawic teraz tak, zeby aparat po wlaczeniu lampy przestawial sie na czas synchronizacji(czyli 1/180s). Nie jestem juz pewien, czy w glowie mi sie pokielbasilo i taka opcje mam tylko w kompakcie, czy tez na oczy cos sie rzucilo, bo juz ktorys raz z kolei przegladam menu i Fn i nie moge znalezc tej opcji.

pawelek-79 napisał/a:
Chcialbym natomiast ustawic teraz tak, zeby aparat po wlaczeniu lampy przestawial sie na czas synchronizacji(czyli 1/180s)
A nie ma "X" na kółku trybów?

Zawsze możesz użyć Tv.

A nie ma "X" na kółku trybów?

Nie, nie ma. Za to jest przekreslony piorunik, czyli zdaje sie, ze tryb P ale bez blyskania podlaczona lampa.

A co do tego trybu Slow Synchro to tak z ciekawosci sie pytalem, bo wydawalo mi sie, ze kiedys cos takiego przestawialem, ale najwidoczniej jednak tylko w kompaktach.

Skocz do: