bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Pytanie o szumy w k200d
Witam
Zastanawiam się nad przesiadką z k100d-s na k200d. Główny powód to większa rozdzielczość. Nie wynika to z manii megapikseli, tylko z dość racjonalnej przesłanki. Aparatu używam głównie do polowania na ptaki, a w tym zastosowaniu jedną z ważniejszych potrzeb jest możliwość "powiększenia obrazu" na co wpływa odpowiednia ogniskowa obiektywu i rozdzielczość matrycy. Z prostych wyliczeń wychodzi, że przesiadka z 6MP na 10MP da tyle ile zmiana obiektywu z 400mm na 500mm, a będzie sporo tańsza :). Do tego nie znajdę w sensownych cenach pięćsetki ze światłem 5.6, a taką czterystkę mam obecnie (Sigma 135-400).

W takich zastosowaniach często trzeba używać wyższych czułosci. W przypadku K100d można było wytrzymać do 400 ISO, w ostateczności 800 ISO. Powyżej efekty były niezbyt dobre. Przy "typowych" zdjęcich szum na 800 i 1600 ISO może nie stanowiłby problemu, ale w przypadku, gdy fotografowany obiekt jest często niewielkim fragmentem kadru wymagającym później mocnego scropowania, szumy stają się istotnym elementem obrazu.

No i moje pytanie. W sieci jest kilka testów k100d i k200d, również z testami poziomu szumów. Każdy stosuje jednak inną procedurę testową i z tego powodu testy wykonane przez różne osoby nie są ze sobą porównywalne. Nie znalazłem żadnego porównania poziomu szumów między obydwoma aparatami. Ponieważ domyślam się, że podobną jak ja drogę zmiany aparatów przeszło już kilka osób na forum :-) mam do nich prośbę o podzielienie się swoimi subiektywnymi wrażeniami na temat wielkości szumów k200d w stosunku do k100d w RAWach. Czy ma ktoś z Was jakieś doświadczenia w tym temacie?

Druga sprawa to głośno kłapiące lustro w k100d, przez które kilka razy fotografowany obiekt zdołał zwrócić na mnie uwagę, co dwa razy zaowocowało jego ucieczką :-) . Czy w k200d jest równie głośne? Mam wrażenie, że nawet w starej Praktice pracowało ciszej.

Przy okazji - gdybym się zdecydował na zmianę to moja "polska" i niezbyt stara k100d-s pojawiłaby się w dziale "Giełda" :-) .

Pozdrawiam
bladawiec

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Migawka na pewno cichsza niż w k100d super. Ale nie wiadomo jak to jest po jakimś czasie, może się trochę wyrabia i zaczyna głośniej pracować, np. w mojej kasetce na początku była cichsza.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Ciekawe temat :-)
Też mnie interesuje czy opłaca się zmieniać korpus 6MP na 10 MP ?
Jak zmienia się poziom szumów i zakres tonalny matrycy?
Dziwne,że nikt tego jeszcze nie porównywał...

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Eldred napisał/a:
np. w mojej kasetce na początku była cichsza.

Jak to zmierzyłeś?

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Cytat
Jak to zmierzyłeś?

Na słuch. Ja również mam takie odczucie.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Markus napisał/a:
Ciekawe temat :-)
Też mnie interesuje czy opłaca się zmieniać korpus 6MP na 10 MP ?
Jak zmienia się poziom szumów i zakres tonalny matrycy?
Dziwne,że nikt tego jeszcze nie porównywał...

Ja moge porównać GX-1S z K10D, poziom szumów chyba porównywalny, zakres tonalny też, większa matryca przydaje się przy kadrowaniu zdjęcia.. Pozatym mniej rzucają się w oczy hot/bad pixele.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
ja porównywałem DL-a i K10D na tych samych obiektywach i ujęciach. Zdjęcia właściwie niczym się nie różniły, tylko przy powiększaniu widać zdecydowanie przewagę 10 mln matrycy. Akurat nie miałem żadnego dobrego szkła, może na takim byłoby widać różnicę w szczegółach. K10 szumi ciut więcej, ale szum jest trochę inny, jakby drobniejszy

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Porównywałem ostatnio K10D i K100D i z moich obserwacji wynika, że:
  • ISO400 - bardzo podobne w obu aparatach
  • ISO800 - widać małą przewagę kasetki
  • ISO1600 - tutaj różnica jest wyraźna. IMHO ISO1600 z K10D to coś pomiędzy ISO1600, a ISO3200 z K100D

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :-) .
Zważywszy, że powyżej ISO800 raczej nie będę wychodzić, zacznę chyba poważniej zastanawiać się nad zmianą puchy. Zwłaszcza, że (wydaje mi się, że gdzieś o tym czytałem) mimo tej samej matrycy, k200 trochę lepiej radzi sobie z szumami niż k10.
Nurtuje mnie jeszcze kwestia dołączanej do k200 wersji kita, ale aby nie zaczynać tematu niezwiązanego z tytułem wątku, napiszę o tym w wątku oddzielnym :-) .
Pozdrawiam
Bladawiec

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Szum niestety w k10 jest większy niż w kasetce
Jeszcze raz wtrącę, że nie ma najmniejszego sensu kupować k200d gdy można za podobne pieniądze kupić k10d.

Zakres tonalny za dpreview:
k100d ISO 200 -4.5 EV 3.0 EV 7.5 EV
k10d ISO 100 -4.5 EV 2.8 EV 7.3 EV
k20d ISO 100 -5.8 EV 3.2 EV 9.0 EV

Reasumując k10 k100 bardzo podobnie (ponoć z iso 100 k10d można więcej wyciągnąć w obróbce, tak słyszałem), a większa różnica dopiero w k20d

Ja się ciągle zastanawiam, czy ściągać ze stanów k20d i sprzedawać kasetkę, czy poczekać na następny korpus (liczę na znaczny postęp) i wtedy zostawić kasetkę która będzie niewiele warta... ;-)

[ Dodano: 2008-07-24, 00:59 ]
A co tam posieję jeszcze trochę zamętu :evilsmile:
Macie tutaj Fuji S5 pro:

ISO 100 -7.1 EV 2.7 EV 9.8 EV
i z dynamic range:
ISO 100 -7.0 EV 4.8 EV 11.8 EV

No a teraz sprawdzcie sobie jak staniało ostatnio :mrgreen: (z czego ja się cieszę) :-P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat
Ja się ciągle zastanawiam, czy ściągać ze stanów k20d i sprzedawać kasetkę, czy poczekać na następny korpus (liczę na znaczny postęp) i wtedy zostawić kasetkę która będzie niewiele warta... ;-)

Ja tak własnie zrobię.

Ja też chciałem czekać na następny model, ale trafił się K10D za 1600PLN, i spowodowało to nagłą zmianę planów :)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
mcgyver napisał/a:
Jeszcze raz wtrącę, że nie ma najmniejszego sensu kupować k200d gdy można za podobne pieniądze kupić k10d.
Po pierwsze, jakby nie było sensu to nikt by nie kupował. :-) A po drugie, gdzie można kupić w ciągłej sprzedaży kadyszkę z kitem za 1700 zł (cena kadwusetki)? :mrgreen:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
janek_wu, na giełdzie.

Albo trafić na promocję w supermarkecie.

michal84pl  Dołączył: 24 Lip 2008
Mam wielką prośbę do piszących powyżej. Jeśli traficie gdzieś K10 za cenę k200 dajcie znać bo nawet na skąpcu itp. ceny różnią się znacznie.
k10 pow. 2300 zł
k200 pow. 1700 zł
Mimo szczerych chęci taniej w Polsce nie znalazłem.
Jeśli ktoś znajdzie wielce proszę o podpowiedź.

michal84pl, a mi się wydaje, że chodzi o migawkę..

migawka k10d jako aparatu półprofesjonalnego ma ponoć dłuższy żywot a co za tym idzie można kupić używaną kadyszkę i wystarczy może nawet na dłużej niż nowe k200d.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
migawka k10d jako aparatu półprofesjonalnego ma ponoć dłuższy żywot a co za tym idzie można kupić używaną kadyszkę i wystarczy może nawet na dłużej niż nowe k200d

Nie sądzę aby tu była jakaś różnica

hm... plwk, sugerujesz, że ta sama matryca pociąga za sobą użycie tej samej mechaniki w migawce?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie, po prostu nie sądzę żeby się tak rozdrabniano i wsadzano do różnych modeli aparatów różne migawki o takich samych parametrach za wyjątkiem trwałości.

Skocz do: