Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
Porównanie 16mm w Zenitarze i Pentaxie 16-45/4
Pokusiłem się o sprawdzenie jak widzi kadr Zenitar 16mm fishEye, a jak Pentax 16-45/4.
Okazało sie że kadry są podobne, myślałem że Zenitarem będzie trochę szerzej. Mimo wszystko uważam że Zenitar to świetny obiektyw, wart swojej ceny (to nie reklama, nie sprzedaję go).
Oto wyniki:

Pentax 16-45 pełny kadr@16mm

Zenitar 16mm FishEye

Zenitar po korekcie w programem RectFish

Zenitar po korekcie programem PTlens

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Hej,

fajne, dzięki. Wygląda na to, że właśnie wyleczyłeś mnie z ochoty zakupienia Zenitara do cyfry :lol:
Ale tak czy inaczej zastanawiam się nad kupieniem go do analoga ;-)

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
tomekz napisał/a:
Wygląda na to, że właśnie wyleczyłeś mnie z ochoty zakupienia Zenitara do cyfry
Ale tak czy inaczej zastanawiam się nad kupieniem go do analoga
Z analogiem ten Zenitar to świetna zabawka. Widzi znacznie szerzej niż Sigma 12-24 przy 12 mm. To nie wada Sigmy, tylko taka osobliwość obiektywów typu rybie oko.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
No dobra, ale o ile dobrze widzę, to Zenitar złapał szerzej niż 16-45/4 (po lewej flaga, po prawej maszt), szczególnie przy korekcie RectFish

Konrad

SQ6GIT napisał/a:
No dobra, ale o ile dobrze widzę, to Zenitar złapał szerzej niż 16-45/4 (po lewej flaga, po prawej maszt), szczególnie przy korekcie RectFish

Konrad

Tak, zgadza się Zenitar więcej widzi, ale to niewielka różnica.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Taki urok fisheya że im dalej od centrum kadru tym szybciej się rozszerza... i dlatego pełnoklatkowy fisheye (czyli właśnie zenitar, bo np. w pelengu na klatce formatu 135 widać kółko które tworzy, zenitar kryje całą) na matrycy APS-C nie powala szerokością

Faktycznie Peleng 8mm. FishEye robi zdjęcia jak z judasza :)

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Yalin napisał/a:
Pokusiłem się o sprawdzenie jak widzi kadr Zenitar 16mm fishEye, a jak Pentax 16-45/4.

Fajnie, że Ci się chciało. Ogólnie udowodniłeś, że zenitarem fajnie się pobawić na filmie (lub w przyszłości niedługiej lub długiej na FF) a podpinanie go do aps-c nie wiele daje.
Zdjęcie pozbawione najmocniejszych zagięć nie daje już efektu rybiego oka, tylko zwykłej beczki jak z taniego źle zrobionego szerokokątnego szkła i nadaje się właściwie tylko do prostowania. Ciekawe tylko czy na dłuższą metę warto wogóle bawić się w takie prostowanie bądź co bądź zawsze ze stratą szczegółów czy nie lepiej kupić nawet taniego kita (jeśli ktoś nie ma). Moim zdaniem przeprowadziłeś dowód na bardzo niską przydatność zenitara w erze aparatów z matrycą aps-c :-B

Jaro  Dołączył: 12 Cze 2006
Oj z ta nieprzydatnością Zeniatara z APS-C to bym nie przesadzał. Jak dla mnie to świetny obiektyw portretowy :-)
A ile to później śmiechu jak pokazuje modelom ich fotki :D
Jak dla mnie to takie szkło nie służy do robienia fotek które później prostujemy ale właśnie do fotografi kreatywnej, naprawde daje wiele radochy.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Jaro napisał/a:
Jak dla mnie to takie szkło nie służy do robienia fotek które później prostujemy ale właśnie do fotografi kreatywnej, naprawde daje wiele radochy

Popieram.
Poza tym ma niezłą optykę i stosunek cena/jakość wypada dobrze. Ostatnio ceny na Alle ustabilizowały się wysokości ok. 550 zł za nowy (to dużo, czy mało?). Ponad pół roku temu były sporo niższe.
Widocznie podoba się efekt półfisza/magabeka. :-P

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
zbyllu napisał/a:
550 zł za nowy (to dużo, czy mało?).

Oddam Ci za 350 bardzo ładnego, komplet fabryczny ;-)

Jacek S napisał/a:
Oddam Ci za 350 bardzo ładnego

Dziękuję.
Mam. Też bardzo ładny. :)

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Zastanawiam się nad kupnem tego Zenitara. Widząc ceny z allegro to trochę ludzie przesadzają. Dzięki za porównanie obiektywów Yalin

5ession  Dołączył: 01 Sie 2008
Ja też od poluję na Zenitara. Tylko ceny na alledrogo poprostu mnie odstraszyły ;(
500~ 600 zł ,to jak na mój portfel troche dużo :P

Łukaszzz napisał/a:
Zastanawiam się nad kupnem tego Zenitara. Widząc ceny z allegro to trochę ludzie przesadzają.

5ession napisał/a:
Ja też od poluję na Zenitara.

Jacek S napisał/a:
Oddam Ci za 350 bardzo ładnego, komplet fabryczny

Ja nie wziąłem bo:
zbyllu napisał/a:
Mam. Też bardzo ładny.

Sprawdźcie, może oferta jest aktualna.

5ession  Dołączył: 01 Sie 2008
zbyllu PW poszło :)

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
W podpisie go nie ma Jacek od dawna więc już sprzedany jak na moje oko.

Skocz do: