zlaskovik  Dołączył: 13 Maj 2008
[obiektyw] Zakup Tamrona 17-50 - test na FF/BF w sklepie
Witam,
Po przeczytaniu wielu informacji na forum zdecydowałem się na zakup Tamrona 17-50 do mojej kadyszki. Dzwoniłem do sklepu i dogadałem się, że nie będzie problemu żeby przetestować kilka egzemplarzy na mojej puszce. I tu pojawia się moje pytanie - jak najpewniej przetestować ten obiektyw na miejscu w sklepie. Na jakich parametrach robić zdjęcia testowe aby ujawnić ewentualny ff/bf tudzież inne mankamenty (jaka ogniskowa, wartość przesłony itp).

Dzięki i pozdrawiam

PS. Wiem, że było wiele tematów na temat testów na ff/bf ale tu sytuacja jest specyficzna bo test będzie w sklepie. Ponadto licze na inne rady na co zwrócić uwagę przy zakupie tego tamronika.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
F2.8, skrajne ogniskowe i mniej więcej środek zakresu.

Dzięki za rady - a z jakiej odległości strzelać zdjęcia i jaki bląd af jest akceptowalny tzn czy jakieś przesunięcia mogą wynikać z własności obiektywu i czepianie się będzie bezzasadne.

Dzięki i pozdrawiam

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Około pół metra, kilka metrów i nieskończoność.

forestowy
[Usunięty]
wydrukuj kartke testową - link znajdziesz w wątku o tym obiektywie, z odległości: "mniej więcej" :mrgreen: . Błąd dopuszczalny to 2 mm bodajże. Do tego co napisał plwk dodałbym abyś testował w świetle dziennym czyli przy oknie naprzykład.

Dzięki za rady plwk i forestowy, pozdrawiam

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Ciekawe mi trafia w płaskie przedmity,kartki,kartony itp,ale jak obiekt jest pod lekkim kątem ostrzy przed,czasami sporo przed.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Przy małej odległości ostrzenia każdy ruch aparatem może sporo zmienić, więc wtedy szczególnie ważny jest jakiś statyw czy coś takiego.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
dsk, O statywie nikt nie wspominał bo o chyba oczywiste ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
siwyyy77, to że na pełnej dziurze też jest oczywiste, a było o to pytanie. Nigdy nie wiadomo, co dla kogo jest oczywiste. :-P

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Pełna dziura, skrajne ogniskowe. Mi osobiście największe różnice wychodziły przy dużych odległościach, więc testy w okolicach minimalnej odległości ostrzenia IMHO można sobie darować (i to nie są tylko moje spostrzeżenia).

Statyw wbrew pozorom nie jest wcale potrzebny, ale przydałoby się menu serwisowe.
Ja bym test przeprowadził w następujący sposób (osobno dla każdego końca i może dla środka zakresu):

1. Robisz 2-3 zdjęcia (za każdym razem rozostrzając obiektyw).
2. W menu serwisowym wprowadzasz korekcję np +30.
3. Robisz 2-3 zdjęcia (za każdym razem rozostrzając obiektyw).
4. Jeżeli jest gorzej niż w pkt.1 , to ustawiasz korekcję na -60.
5. Robisz 2-3 zdjęcia (za każdym razem rozostrzając obiektyw).
6. Jeżeli te zdjęcia są gorsze niż w pkt.1 to masz raczej dobry obiektyw.

Wartości podane w pkt. 2 i 4 są przybliżone. Możesz też wykonać dodatkowe dwa kroki i zbadać zachowanie obiektywu na +60 i -60.

No i jeszcze musisz zwrócić uwagę, że możesz trafić na walnięty egzemplarz, który zawsze będzie mydlił :)

forestowy
[Usunięty]
Cytat
więc testy w okolicach minimalnej odległości ostrzenia IMHO można sobie darować (i to nie są tylko moje spostrzeżenia).

Czy aby napewno ?
Jak kupowałem swojego, to sprawdzałem w sklepie na minimalnej odległości 4 sztuki i na 3 był duży BF, również na przedmioty oddalone o powiedzmy metr czy dwa. 1 sztuka okazała się dobra i ta zakupiłem. Przy normalnym użytkowaniu przy dużych odległościach FF/BF też nie stwierdzam. Czary ?
Twój sposób to jakiś dziwny i nie pozwala stwierdzić jak duży jest FF/BF. Na kartce/linijce wszystko widać więc po co utrudniać sobie życie.

Zrobiłem reraz test na statywie,z odległości oklo pół metra na f2,8 trafione w pónkt na karzdej ogniskowej,natoamiast z odległosci około dwa metry na 50mm wyraźnie ostrzy przed.Jak jeszcze moge sprawdzic i co z tego wynika ?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
forestowy napisał/a:

Twój sposób to jakiś dziwny i nie pozwala stwierdzić jak duży jest FF/BF. Na kartce/linijce wszystko widać więc po co utrudniać sobie życie.

czasami nic nie widać, mój 16-45 ostrzył na kartce idealnie, za to na 3-5 metrów był mega BF, a na nieskończoność w ogóle nie ostrzył :)

forestowy
[Usunięty]
To widocznie miałem szczęście.

Nieskończonśc to trzba ustawic ręcznie? Bo af ustawiłem na odległy obiekt i nie ustawił na nieskończoność a zdjęcie wyszlo ostre,jak ręcznie ustawiłem nieskończoność całe zdjęcie wyszlo nieostre.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
folab, po pierwsze skala na obiektywie jest jedynie orientacyjna, po drugie obiektywy z AF zwyczajowo mają zapas na skali poza nieskończonością i obrócenie "do oporu" da nieostre zdjęcie w każdej sytuacji.

uf bo się wystraszyłem,wychodzi u mnie że dosyc kapryśny mam obiektyw,tym razem celowalem w obiekt z bliska i odsuwalem się stopniowo,wszystkie zdjęcia trafione,jak gdyby miał problemy z odległości jeden metr i czterdzieści pięć centymetrów a z metra i siedemdziesięciu centymetrów już nie .Żartuje sobie nie mierzyłem dokładnie,ale czasem wlaśnie gdzieś z półtora metra cała seria pójdzie nieostra ,a może AF kasetki zawodzi szczególnie z tym obiektywem,chyba nie możliwe żeby obiektyw źle ostrzyl w granicach metr trzydzieści,metr pięćdziesiąt,a w innych odległościach ładnie trafiał.

Mylith  Dołączył: 12 Mar 2008
Na forum nikona, jest taki mini poradnik jak przetestować obiektyw w warunkach sklepowych, dokładnie możesz go znaleźć tutaj. Tamron to fajne szkło, jak się trafi dobry egzemplarz :D

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
forestowy napisał/a:
Cytat
więc testy w okolicach minimalnej odległości ostrzenia IMHO można sobie darować (i to nie są tylko moje spostrzeżenia).

Czy aby napewno ?
Ręki ani głowy nie dam za to sobie uciąć, ale takie nasuwają się wnioski z moich testów. Podczas ich przeprowadzania okazywało się, że zdjęcia robione z bliskiej odległości wychodzą w miarę ostre nawet bez wprowadzania żadnych korekt AF. Co prawda ostrość na nich była gorsza inż na zdjęciach robionych z odpowiednią korektą, ale można było z tym żyć. Natomiast na większych odległościach ostrość uciekała gdzieś w kosmos, a na nieskończoność nie dało się w ogóle wyostrzyć.
A standardowy test na AF sprzęt przechodził całkiem dobrze.

Co do testów linijkowych, to nie jest mi potrzebna informacja o ile cm aparat nie trafia. Chociaż linijka przydaje się, jak się chce sprawdzić ostrość kita na f5.6 :)

Skocz do: