marcin107  Dołączył: 04 Sie 2008
Revuenon 28-70mm MC macro + Zenit 122K?
No właśnie - jak myślicie, czy taki mariaż wypali? Przepraszam, że zawracam głowę taką błachostką, ale na gwałt potrzebuję pomocy eksperta. Jako że mój Zenit ma mocowanie Pentaxa, wierzę, że na tym forum znajdzie się kilku znawców gotowych mi pomóc :-)

Po prostu chciałbym kupić tego Revuenona, no ale nie mam pewności, czy pasuje do mocowania mojego Zenka. Porównałem go zatem z Heliosem 44-k-4. Na zdjęciach widzę kilka drobnych różnic tj. jakiś plastik nieobecny w Zenicie, zaś obecny w Revuenonie (taka wypustka), różna ilość śrub na metalowych pierścieniach, brak śrub na zewnętrznym, plastikowym pierścieniu Zenita. Czy te detale mają znaczenie, czy nie? Waszym zdaniem pasuje, czy nie pasuje?

HELIOS

REVUENON

Z góry dzięki,
pozdr.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Powinno pasowac.

No dobra, prawie się już przekonałem :-) Czy mam rozumieć, ze takie różnice typu różne rozmieszczenie śrubek, trochę inne plastiki, nie mają znaczenia jeśli chodzi o ten sam rodzaj bagnetu? (w tym przypadku to Pentax K, prawda?)

pozdr.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
bagnet to bagnet, ważne jest mocowanie, a nie śrubki, plastiki czy gumki ;-)

Czyli rozumiem, że wszystkie bagnety Zenkowi pasują. Dzięki wielkie :-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
no, pewnie nie wszystkie, były jakieś Ricohy chyba co trzeba cuśtam piłować żeby pasił do pentaxów, no i FAJ albo DA bez pierścienia przysłon też będą miały problemy :) ale tak to powinny podejść wszystkie

W takim razie wielkie dzięki :-) Zakupuję tego Revuenona...

Skocz do: