Disintegrator  Dołączył: 06 Lut 2008
Moze ktos chetny na wspolny zakup lampy?
Mam nadzieje ze nie podpadne umieszczajac w tym dziale, na gielde mi nie pasowalo, bo ja tylko pomoc chce...

Chce na dniach zakupic lampe, zastanawiam sie tylko czy Sigme 530 czy 530 super.

No i tak sobie pomyslalem, ze przy okazji moze ktos z forum bedzie chetny, przy obecnym kursie euro wychodzi wzglednie niedrogo.

Sklep w ktorym zamierzam zakupu dokonac oferuje 530 za 169 Euro, za 530 Super wolaja 249.

Mysle ze przy 2-3 lampach mozna rozmawiac o jakiejs znizce.

20.8 jade do Wawy, wiec moglbym przywiezc, preferowany odbior osobisty.

Najpozniej do 15.8 musze kupic, potem nie bede mial kiedy.

Co do rozliczenia - albo zwrot kosztow w euro wg. faktury, albo w PLN po usrednionym kursie, korzystne dla obu stron.

Pozdrawiam

Grzegorz

PS: Zeby nie bylo - jest to tylko i wylacznie chec pomocy, nic na tym nie chce zarobic, nic nie narzucam, lampy nowe, z faktura i pelna gwarancja.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
jaki to sklep?
*puf*

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
lampy rozumiem z gwarancją respektowaną przez polski serwis sigmy? (tzn musiałyby chyba być sprzedane na osobnych rachunkach/paragonach), gwarancje podbite i tego typu rzeczy?

jeden problem jest tylko taki, że gwarancja na "zachodnie" sigmy w serwisie polskiego dystrybutora, to 12 miesięcy (gwarancja producenta), natomiast te z polskiej dystrybucji mają 24 miesiące gwarancji (gwar. dystrybutora)

w sumie ciężko powiedzieć czy się opłaca - z polskiej dystrybucji można mieć dg super za 150zł drożej, więc nie wiem czy skórka warta wyprawki ...

sam się ostatnio rozglądałem za tą lampą z zagranicy, ale stwierdziłem że się chyba nie opłaca ciągać

Sklep sie nazywa Foto Video Sobotka, przy czym oni maja tylko 530 super, w ferworze porownywania cen mi sie sklepy zaczely mylic.

Znalazlem 530 pod wiedniem taniej, za 159, ale tam z kolei 530 super kosztuje 299...

Moze znajde jakis sklep majacy dobra cene na oba modele.

Co do gwarancji - gwarancja jest na cala europe, faktury moga byc osobno, nie wiem jak wtedy bedzie z jakims rabatem, najpierw chcialem ogolnie wybadac czy jest zainteresowanie.

aha - w austrii nie ma zwyczaju podbijania gwarancji, wystarcza sama faktura, ale mysle ze jak sie upre to podbija ;)

podaje linki do lamp

http://www.sobotka.at/onl...roducts_id=2306

http://www.digitaldiscoun...roducts_id/2799

EDIT : tak, gwarancja na 12 miesiecy, na aparaty daja 24 a na akcesoria nie wiem czemu tylko rok.

Disintegrator napisał/a:
w austrii nie ma zwyczaju podbijania gwarancji, wystarcza sama faktura
polski serwis ma inne zapatrywanie na tą sprawę :-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
A czemu nie kupicie lamp Pentaxa?

Odpowiem za siebie - bo 540 wychodzi prawie 100 Euro drozej, a za cene 360 + pare zlotych mam 530 super.

perl napisał/a:
A czemu nie kupicie lamp Pentaxa?

chętnie bym kupił - ale legalna 540 za droga, a innego wyboru wśród lamp pentaxa nie widzę (przydałaby się głowica ruchoma na boki)

dlatego biorę pod uwagę metza i sigmę

po prostu nie każdy jest chętny na wydawanie wszystkich możliwych pieniędzy na fotografię

nie mówię że mnie nie stać na P540, ale po prostu nie jestem w stanie sobie jakoś usprawiedliwić takiego wydatku

i tyle :-)
bez zbędnej ideologii

Szkoda.

perl napisał/a:
Szkoda.
dlaczego?

masz jakiś procent od sprzedanego w polsce sprzętu pentaxa, że ci szkoda? :evilsmile:

Od lamp nie mam.

:-D

no! to się wyjaśniło :-B

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
hmm a powiedzcie mi czy ta sigma 530 to jest lampa klasy pentaxa fgz540? bo kompletnie sie na tym nie znam. A oferta Disintegrator interesuje mnie.

530 dg super to jest "odpowiednik" fgz540

dg st brak jest niestety wielu funkcji, i to go praktycznie dyskwalifikuje (choć niektórym może się taka lampa przydać)

studentmibm, bierz FGZ. Skadkolwiek - ze Stanow na przyklad.

perl, jak jesteś dziś taki szybki w doradzaniu zakupu 540 to może napisz też koledze o serwisie takiego pentaxa z usa?

wiem że euro nisko stoi, ale jednak cena przesyłki w polsce + 50€ do serwisu do hamburga, to jest chyba coś innego niż serwis gwarancyjny na lampy zakupione w Polsce?

Am i right?

wiem wiem, jakbym miał kogoś kto mi za darmo lampę przywiezie, to już bym zamawiał 540 w stanach, ale nie mam, a od tipów za drogo wychodzi (wliczając ryzyko usterki w Polsce), samemu z chin sprowadzać trochę strach (zresztą wychodzi ok 800zł bez cła i vatu)

opiszon, masz racje. Nie bede z Toba polemizowal. Po prostu sie z Toba zgadzam. :)

Jednak wolalbym kupic sprzet Pentaxa i dac zarobic Pentaxowi, niz Sigmie.

Niestety nie dla kazdego to takie wazne i nie kazdy to zrozumie, a niektorzy nawet wysmieja.

perl, ja rozumiem że trzeba dać zarobić pentaxowi, ale z drugiej strony może niektórzy chcą też dać zarobić firmom z innych branży niż fotograficzna?

dlatego tak ważne są alternatywy - nawet żeby były 100zł tańsze (tą różnicę można np wydać na muszlę O-ME53 ;-) -> i dać zarobić pentaxowi )

nie podważam zasadności zakupu fgz540, tylko wystrzegałbym się tak kategorycznych stwierdzeń jak

perl napisał/a:
studentmibm, bierz FGZ. Skadkolwiek - ze Stanow na przyklad.

zawsze można pomyśleć też inaczej - że pentax poradzi sobie bez tej 1 lampy ;-) - na pewno ma spory zbyt na innych rynkach, a i tak gro ceny tej lampy w Polsce to : podatki, cła, zarobek importera i zarobek sklepu (od razu lżej na sercu, jak sobie człowiek uświadomi że pozbawił pentaxa nie 1200zł, tylko np 200zł zarobku ) :-B

opiszon napisał/a:
(od razu lżej na sercu, jak sobie człowiek uświadomi że pozbawił pentaxa nie 1200zł, tylko np 200zł zarobku )
Niewazne czy 200zl czy 1grosz.

Pentax to Pentax i ma zarabiac. Dzieki temu bedzie dawaj nam wiecej ... i wiecej ;]
Sigma i Tamron nie musza.
Tymbardziej reszta ;-)

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
opiszon napisał/a:
samemu z chin sprowadzać trochę strach (zresztą wychodzi ok 800zł bez cła i vatu)

a zna ktoś jakiś dobry i tani sklep w Chinach? :roll:
może być w Pekin...
*puf*

Skocz do: