Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
[ K10D] K10D nie pamieta zmiany z DNG na PEF...
Witajcie!

jak w temacie, w moim k10D jest wsio ok - moge dowolnie zmieniać natomiast Szwagier w swoim nie - aparat nie pamieta ustawienia i po wejściu ponownym w menu widać, że dalej jest ustawiony DNG...

Soft 1.11 w obu bodajże - któs ma pomysł co to może być?

Pzdr
Spinner

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
w menu jest taka opcja bodaj w user settings gdzie sie wybiera co aparat ma pamietac po wylaczeniu, wzglednie utracie zasilania - jakie parametry. jest tam ostatnia ekspozycja, korekcja dla lampy., tryb pracy etc. Mozliwe ze rowniez tam jest opcja dotyczaca formaty zapisu plikow. Nie mam aparatu pod reka, to nie sprawdze, ale tak mi na mysl przyszlo...

Tutaj niestety nie trzeba nawet wylaczyc... wystarczy ponownie wejsc w menu aby zobaczyc dalej ustawiony DNG... Ale dzieki za podpowiedź ;-)

Pzdr
Spinner

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
DJ_Direct, też o tym od razu pomyślałem. Sprawdziłem, to nie ma nic do rzeczy, niestety.

[ Dodano: 2008-08-08, 15:13 ]
Druga myśl, że to przestrzeń barw AdobeRGB coś miesza, ale też nie.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
A wybór DNG szwagier akceptuje guzikiem 'OK'?

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Spinner napisał/a:
i po wejściu ponownym w menu widać, że dalej jest ustawiony DNG...

Też tak miałem po wgraniu "którejś" crackowanej wersji 1.1, gdy ją wgrałem zamiast 1.3 zanim pojawiło się "normalne" oprogramowanie do wejścia w menu serwisowe. Po wgraniu na powrót oryginalnej wersji 1.3 problem zniknął. Potem już nie miałem potrzeby wracać do 1.1.

Wynika z tego, że crackowane wersje 1.1 różnią się między sobą w zależności od "producenta" ;-)

Jarek Dabrowski napisał/a:
A wybór DNG szwagier akceptuje guzikiem 'OK'?

Tak Jarku... :-| Kurka, moze czas przejsc na nowsze oprogramowanie?

Pzdr
Spinner

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
a moze po prostu wrzuc raz jeszcze oryginalny 1.10
nie raz na forach moznabylo przeczytac o problemach z PEFami przy przerobionej 1.10, byc moze tu tez cos jest nie tak
jakbys mial problem z odnalezieniem oryginalnej 1.10 to daj znac, wrzuce Ci na maila

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
A może Bilobil . . . . :?:
Nie zaszkodzi, a pomóc może.
Pozdrówka - Kuszelas

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
chociaz jesli byl 1.11 to powinien byc na stronce P
no chbya ze jednak skusisz sie na 1.10 :)

Skocz do: