hitchcock  Dołączył: 13 Paź 2008
Metz 48 + żarówka błyskowa - jak?
Witam!

Jako, że nowy Metz 48 będzie u mnie do końca miesiąca, a równolegle walczę ze stockami, chciałbym złożyć sobie trochę budżetowego sprzętu do fotografii bezcieniowej. Planuję uchwyt przegubowy do lampy, dwa statywy, dwie parasolki i żarówkę błyskową.
Moje pytanie dotyczy tego jak skomunikować mojego K200D równocześnie z lampą i żarówką?
Metz niestety nie ma fotoceli, więc nie da rady wyzwolić za pomocą żarówki.
A odwrotnie też nie bardzo wiem jak... Poradzicie mi coś?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Żarówka pewnie ma fotocelę.

argawen napisał/a:
Żarówka pewnie ma fotocelę.

Owszem. Ale jak wtedy wyzwolić Metza zakładając, że będzie założony na statywie?

przynajmniej taka
link

[ Dodano: 2009-02-09, 17:01 ]
hitchcock napisał/a:
Ale jak wtedy wyzwolić Metza zakładając, że będzie założony na statywie?
Kostki z gniazdem na kabel. Jedna na sanki, przewód od niej do drugiej kostki pod Metzem. Żarówka odpali na fotocelę.
Coś takiego:
link
link

Wielkie dzięki za pomoc!

Widzę, że w eltecu mają trochę taniej niż w funsports. Tylko nie mogę znaleźć w eltecu czegoś takiego:
http://www.funsports.pl/p...ubowy+3117.html.
Chyba, że jest, a ja źle szukam.

Znalazłem
link

argawen napisał/a:
Znalazłem
link

Dzięki.
W takim razie moje wątpliwości zostały prawie rozwiane. Nie jestem jeszcze pewien co do kabla.
http://www.eltec.alpha.pl/produkt.php?id=856
Ten ma z jednej strony dużego jacka, a potrzeba taki z dwustronnym wejściem jak na kostkę synchro, a takiego nie spotkałem.

hitchcock napisał/a:
potrzeba taki z dwustronnym wejściem jak na kostkę synchro, a takiego nie spotkałem.
Znalazłem, dzieki postowi dyptama w innym wątku :mrgreen:
link
Poszukaj w dziale-Akcesoria do lamp błyskowych, pozycja przewód PC-PC lub przedłużacz PC-PC

MatthewK  Dołączył: 03 Kwi 2008
Radzę dokładnie sprawdzić końcówki, konkretnie czy to jest PC żeńskie czy męskie, bo tym się właśnie przedłużacz od przewodu różni. Miałem z tym dylemat jak sam kompletowałem wyposażenie. A skąd wiedzieć jakie mają być? Popatrzeć na kostki. :)

Skocz do: