vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Pentax Remote Assistant dla GX10 pod Linux
witam,

odnalazłem w sieci projekt pewnej osoby, która stworzyła odpowiednik Pentax Remote Assistant dla Pentaxów pod Linuxa. ( Projekt GPL)

http://sourceforge.net/projects/pkremote/

Postanowiłem przerobic program tak aby dało się sterować GX10, poniżej link do źródeł:

http://blueone.pl/~safin/

moja rola w zasadzie to tylko kosmetyczne poprawki, ale w końcu będę mógł sterować kompem aparat :mrgreen:

Wyślę swoje zmiany do autora, prawdopodobnie doda zmiany do projektu.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Pkremote ?

dokladnie, pozniej podam dokladny link do tamtego projektu ( na SourceForge ).

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
Super sprawa.
Mógłbyś tak w skrócie napisać czym różni się protokół komunikacji pomiędzy pentakiem a samsungiem?
Coś mi się wydaję że różnica jest niewielka ;)

na to wygląda że żadna!

Prawie rok zwlekałem by się tym zająć , bo tak nisko nie programuje , wczoraj jednak stwierdziłem że to zrobię ale najpierw poszukam może ktoś coś zrobił w tym kierunku, i się okazało że koleś co stworzył PKremote odwalił kawał dobrej roboty.

Ja jedynie zrobilem drobne zmiany, nie dot. protokołu komunikacji/transmicji.

Jutro, umieszcze zmienioną wersję, założe się że da się dodatkowo zrobić aby każdy Samsung działał, bynajmniej każdy Pentax działa.

Jedyne co mnie smuci to fak że Samsung nas olał. Pentax i Samsung ( k10d i gx-10 ) pod tym wzgledem niczym sie nie różnią .

Szkoda że w taki sposób nie mogę "zrobić " sobie gripa do gx-10 ;(

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
Widzisz, ja zwykle programuje dość blisko sprzętu, tylko znowu nie wiedziałem że jest coś takiego jak pkremote.,,
Popatrzyłem sobie w kod źródłowy oryginalnego pkrmote i jedną z rzeczy która może różnić GX-10 od K10 jest prawdopodobnie ID modelu aparatu. W pslr.h są zdefiniowane ID dla aparatów Pentaxa, nie wiem czy dodawałeś tu coś dla Samsungów? No chyba że GX-10 zwraca id K10 przy odpyywaniu,...

Kilka osób na forum pisało że oryginalny Remote Assistant nie działa z Samsungami i tak sobie myślę, że może to być sprawa właśnie tego ID tylko.... Ehh, takie gadanie na sucho... późno dziś jest i nie chce ryzykować zarwanej nocki po podłączeniu aparatu pod kompa i rozpoczęcia eksperymentów z pkremote ;)

Dobranoc, jutro trzeba popracować trochę ....

tak, poza paroma drobnymi zmianami, ta większa to była dodanie tego id.

[ Dodano: 2008-08-12, 02:00 ]
ok, strona tak na szybko zrobiona :) miłego używania :-B :mrgreen:

dorsai  Dołączył: 24 Wrz 2008
A ja mam następujący problem na Ubuntu+gnome+K10D: w momencie próby zapisania pliku wywala mi błąd:
Cytat

(<unknown>:25176): Gdk-CRITICAL **: gdk_window_invalidate_rect: assertion `window != NULL' failed
Gtk-Message: (for origin information, set GTK_DEBUG): failed to retrieve property `GtkTreeView::even-row-color' of type `GdkColor' from rc file value "((GString*) 0x80e1310)" of type `GString'

Czasem zapisze plik poprawnie, lecz i tak się wywiesi program. Poza zapisywaniem wszystko działa jak złoto

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
O kurde, bardzo mi tego brakowalo!

Da rade jakos to przerobic pod winde?

dorsai napisał/a:
Czasem zapisze plik poprawnie, lecz i tak się wywiesi program. Poza zapisywaniem wszystko działa jak złoto

na razie ten projekt poszedl w odstawke ( az skoncze inne ), ale zerkne na ten problem zapewne z poczatkiem pazdziernika :(

dan napisał/a:
Da rade jakos to przerobic pod winde?

Dac sie zawsze da, ale pytanie ile roboty.

[ Dodano: 2008-09-24, 15:04 ]
btw
dorsai napisał/a:
Poza zapisywaniem wszystko działa jak złoto

zapisywanie chyba najwazniejsze :D

dorsai  Dołączył: 24 Wrz 2008
vertiico napisał/a:

zapisywanie chyba najwazniejsze :D

No raczej :) A dokładniej komfortowa praca, bo zazwyczaj zapisze poprawnie cały plik lub ok 90%. Problem w tym, że po zapisie się wywiesza, więc by zrobić następną fotkę, trzeba zabić i zrestartować program

ok, sprawdziłem dopiero teraz, nie mam tego problemu a też używam ubuntu, działa dobrze.

ja mam ubuntu 8.10, ten problem co masz to powiazany jest prawd. z gtk,
mozę uaktualnij system skompiluje ponownie i sprawdz.

ian  Dołączył: 19 Kwi 2007
Re: Pentax Remote Assistant dla GX10 pod Linux
witam

vertiico napisał/a:

Postanowiłem przerobic program tak aby dało się sterować GX10, poniżej link do źródeł:

http://blueone.pl/~safin/

Niestety w podanym linku ani w linku do pkremote nie znajduję nic do pobrania.

Czy mógłby ktoś podać działające linki ?

Dziękuję

i ... Wesołych Świąt ;)

Pierwszy link sprawdziłem - czynny , a pkremote z sourceforge jest w public > Browse SVN .

ian napisał/a:
Niestety w podanym linku ani w linku do pkremote nie znajduję nic do pobrania.

hmm właśnie teraz sprawdziłem i bez problemu pobieram, jak dalej nie możesz mogę wysłać na email.

drugi link, jest odnośnikiem do oryginalnego projektu z sourceforge.

ian  Dołączył: 19 Kwi 2007
Dzieki za informację - obszedłem problem z pobieraniem inaczej (np używając Firefoxa ;) )

moze ktoś śledzi zmiany, jak nie to mała informacja :)

Oryginalny projekt pkremote rozwija się , i jest troche zmian, wartych sprawdzenia i juz sa pakiety ;)
Dodatkowo, prawdop. beda dodane moje zmiany, wiec wszystko bedzie w jednym miejscu, i tak bedzie najlepiej.

wintermute  Dołączył: 18 Cze 2007
szkoda ze nie ma pakietu na amd64 :(, przy probie komplikacji, ze zrodelek stwierdzil, ze brakuje mu za duzo bibliotek... hmmmm

Nie wiem jak obecne ale te z przed kilku mesięcy kompilowaly sie u mnie na 64 Archu bez problemu , może jeszcze znajdę gdzieś na dysku , bo na SourceForge nie widzę .

oficialnie dostałem informację o włączeniu moich zmian do SVN :)

wintermute napisał/a:
przy probie komplikacji, ze zrodelek stwierdzil, ze brakuje mu za duzo bibliotek... hmmmm

niestety, przy kompilcaji trzeba sie z tym liczyc.
standardowo instaluje build-essential, poza tym w pliku README :
"GTK+ and libglade required, with development headers to
build. PK-Remote requires Linux 2.6."
czyli poszukaj "paczek" -dev dla gtk+ i libglade.

btw, napisz dokladnie jaki masz system, bo ja aktualnie siedze na ubuntu 9.04.

Skocz do: