zy  Dołączył: 29 Lis 2006
klapka baterii af 400ftz
Czy ktos moze ma jakis patent na naprawe klapki baterii w AF 400ftz? To jest (w zasadzie bylo) tak liche rozwiazanie ze nie wierze, ze tylko ja to urwalem ;-)

I to wlasnie gdy postanowilem zaryzykowac i sprobowac czy i jak dziala z k100. I nawet mi sie spodobalo - poza tym, ze trzeba zgadywac czasy.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
FTZ.

A klapki to chyba we wszystkich lampach Pentax ma do kitu. Pewnie gdyby Pentax robił buty, to pierwsza kobieta w ich klapkach by się zabiła.

zy napisał/a:
I nawet mi sie spodobalo - poza tym, ze trzeba zgadywac czasy.
A nie przysłony? Przecież ona ma tylko TTL - wali pełną mocą. Przy strzelaniu wewnątrz, gro światła to błyskowe - czasem niewiele wyregulujesz.

Jarek Dabrowski napisał/a:
FTZ.

oczywisce ;-)

Jarek Dabrowski napisał/a:
A nie przysłony?

na Av przyslony, a na M czasy (chyba)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
zy, mam "trupa" FTZ 330 ze sprawna klapką (w sumie lampa działa, "tylko" ma rozbity wyświetlacz i sklejona stopke po upadku).Jeśli to pasuje(nie znam Twojej lampy),to mogę Ci ją podesłac.

Nie wiem czy bedzie pasowac ale i tak nie chce mi sie z tym bawic.

Dolacze tylko tasme izolacyjna do standardowego wyposazenia torby fotograficznej ;-)

A tak dzielac sie refleksja to bardzo mi sie spodobalo uzywanie lampy. Jesli sie odpowiednio odbije to efekty sa super. Pozatym i tak bede jej uzywal w trudnych warunkach chocby dla samego wspomogania ostrzenia podczerwonym swiatlem (dlaczego nie ma czegos takiego wbudowanego w body to naprawde nie rozumiem - taka mala rzecz a niesamowicie przydatna). Glowica ruchoma w obu plaszczyznach to podstawa, szkoda ze tansza fgz tego nie ma... W tej 400 brakuje mi tez takiego wysuwanego plastiku coby odbic przy lampie skierowanej pionowo do gory - gdy brakuje scian do odbijania to by sie przydalo.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
zy napisał/a:
dlaczego nie ma czegos takiego wbudowanego w body to naprawde nie rozumiem

W czasach ,gdy dinozaury kicały po mojej okolicy,to każdy zaawansowany aparat canona z AFem(oraz pentax Z1p we wbudowanej lampie) ,miał na przedniej ściance taki czerwony reflektorek,rzucający czerwony "płotek" na kilka metrów.Potem zdechły dinozaury,a aparaty zaczęły świecić jakimś badziewym białym światłem,które na gaładkiej ścianie nie pozwalało ustawic ostrości. Ot cena "postepu". :evil: i zbijania kosztów.

Skocz do: