Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
zoomer napisał/a:Myslalem o Sigmie bo ma 2,8 a na wesela potrzebuje, wiesz jak tam ze swiatlem bywa :(
Cambo
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Żaba napisał/a:Generalnie ja należę to tych osób na forum, które można powiedzieć lubią fiśaja. Pomiędzy 10 a 15 jak dla mnie jest spora różnica. IMHO ważniejsza niż pomiędzy 2.8 a 3.5 to raz, a dwa nie jestem przekonany czy fiśaj na wesela będzie dobrym szkłem - ja bardzo lubię ten jakże charakterystyczny efekt rybiego oka, ale nie wiem czy twoi klienci też. Może bezpieczniej jakiś szeroki kąt jak sigma 10-20 czy pentax 12-24?
Yashica Mat124, Canon 100d
zoomer napisał/a:Czy ktos z was mial okazje porownac te dwa obiektywy?
Żaba napisał/a:tak z ciekawości po co ci 2.8 w fiśaju?
Żaba napisał/a:IMHO jak fiśaj to 10-17
CytatNigdy wczesniej nie uzywalem takiego obiektywu i szczerze mowiac nie wiem jak duza roznica jest miedzy 10 a 15 i czy warta poswiecic wartosc przeslony dla tej roznicy w ogniskowej.
mazi napisał/a:no przy fishu trzeba mocno uwazac, tak samo przy szerokim kacie - zeby Panna Mloda nie wyszla 2x grubsza niz w rzeczywistosci, bo moze wpienic sie :)
zoomer napisał/a:co do efektu fisheye-a to ja wiem ze nie kazdy klient bedzie chcial tego typu zdjecie ale jednak efekt mozna uzyskac ciekawy i warto probowac pokazac klientowi cos "innego" :)
zoomer napisał/a:kurcze, pomozcie bo nie wiem co wybrac :( sigma czy pentax?
Sprzęt nie jest ważny. Ważne są zdjęcia.
Ze swoich nigdy nie jestem zadowolony.