Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
pytanie o exif itp
mam drobne pytanie
dotyczy K200D moze i innych
czy jest opcja aby w aparacie (chyba najlepiej u źródła) ustawić swój podpis?

hmm inaczej ujmując o co mi chodzi
gdy klikamy we właściwości pliku (chodzi o obrazki typu JPG)
pojawia nam się w podsumowaniu w zaawansowanych oczywiście wszystkie ustawienia przy jakich zdjęcie zostało zrobione
oraz na końcu listy: Tytuł, Temat, ... , Autor

czy jest możliwość aby wpisać tam coś z poziomu aparatu

Wiem że to sprawa małej wagi ale drobiazg który by mnie bardzo ucieszył
z góry dziękuje za pomoc

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
w k200d na pewno nie ma....

takie cos to chyba w D700 jest :mrgreen:

alkos pewnie bedzie wiedzial.

Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Rivelv napisał/a:
czy jest opcja aby w aparacie (chyba najlepiej u źródła) ustawić swój podpis?

W samych aparatach chyba nie znajdziesz takiej opcji...
Ale z pewnością znajdziesz soft, który na etapie downloadowania z karty umieści w EXIFie stosowne wpisy...

teo73  Dołączył: 06 Sty 2008
A czy adobe bridge ma taka opcjię?

Rivelv  Dołączył: 17 Sie 2008
tak wiem ze nikony maja tako opcje wszystkie chyba nazywa sie to jesli dobrze pamietam komentarz uzytkownika

a nie wiecie przypadkiem czy istnieje jakies oprogramowanie serwisowe albo cos w tym stylu ktore pozwala pogrzebac w sofcie aparatu?

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
jest możliwość wejścia do menu serwisowego ale było wykorzystywane do korekcji FF/BF w K100/K10D, jest tam sporo opcji ale do czego ... nie wiem czy z K200D działa
http://pentax.org.pl/view...wa+samodzielnie

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nie grzebanie w sofcie, ale pisanie w exifie: popatrz na Exifer i ExifTool.

rednax  Dołączył: 14 Mar 2008
Wydaje mi się, że w Exif zapisywanym z aparatu nie ma tej pozycji, którą widać w Windowsie jako "Autor/Author", to są chyba dodatkowe informacje związane z plikiem a nie z informacjami o obrazie.

Pewnie nie byłoby problemu z dodaniem tych dodatkowych rzeczy w aparacie, ale nie spotkałem się z tym (w K20d nie znalazłem tak na szybko).

Te informacje (Autor, Tytuł itp.) można dodać bez dodatkowego softu w Windowsie, to raczej każdy wie ;)
ale może nie każdy wie, że można to zrobić "hurtowo" - zaznaczając wiele plików na raz i zmieniając we właściwościach - zadziała dla wszystkich plików.

....
W specyfikacji Exif 2.2 znalazłem nazwę pola "Artist" - ale np. XnView nie pokazuje mi takiej pozycji. Ciekawe czy to to samo czy "windowsowy" "Autor"

Cytat ze specyfikacji:
"Artist
This tag records the name of the camera owner, photographer or image creator. The detailed format is not specified, but it is recommended that the information be written as in the example below for ease of Interoperability. When the field is left blank, it is treated as unknown.

Ex.) "Camera owner, John Smith; Photographer, Michael Brown; Image creator, Ken James"
Tag = 315 (13Bh)
Type = ASCII
Count = Any
Default = none"

pozdrawiam

Skocz do: