egregor  Dołączył: 08 Sie 2008
  Carl Zeiss Auto f/1,8 50mm i Pentax k10d (Samsung GX-10)?
Witam forumowiczów,

Mam pytanie w sprawie tego obiektywu. Jest on na m42, odkurzyłem mój pierwszy aparat z prawdziwego zdarzenia i tam go znalazłem. W internecie bardzo chwalą ten obiektyw.

Może ktoś go posiada i używa. Obiektyw ten posiada przełącznik M - A na korpusie. Gdzieś w Internecie znalazłem informację, że jest to przełącznik trybu nastawiania ostrości (manual focus / auto focus), wydaje mi się to jednak wątpliwa informacja. Czy ktoś wie, do czego służy ten przełącznik?

Kolejna sprawa, żeby założyć obiektyw na mojego Samsunga GX-10 (który jak wiadomo jest klonem pentaxa k10d, a kupiłem go bo akurat się trafiła okazja) potrzebuję pierścienia redukcyjnego. Rozumiem, że czegokolwiek ten przełącznik na aparacie dotyczy, po użyciu pierścienia to nie będzie działać. Bo styki obiektywu nie będą miały kontaktu z aparatem. Może się mylę? Czy można w Polsce lub USA dostać pierścienie ze stykami? Jeżeli to A - M na obiektywie rzeczywiście oznacza autofocus / manual focus to może warto.

Jeśli się nie mylę, proszę napisać w jakim trybie możliwa jest praca z tym obiektywem? Domyślam się, że jest to wyłącznie tryb M, manual focus. Jak z pomiarem światła sprawa wygląda?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
przecież obiektywy m42 nie mają styków (chyba jakaś Practica miała 3 styki jeszcze przed wprowadzeniem bagnetu). Przełącznik A-M to przełącznik przysłony. Musisz mieć na M. Na A przysłona nie będzie przymykana do zadanej wartości, bo nie masz w aparacie popychacza do tego bolca co wystaje przygwincie obiektywu.
Poza tym poszukaj w archiwum forum. A nawet nie w archiwum, tylko w przyklejonych topikach. Wszystko o tym, co pytasz jest już wyjaśnione na różne sposoby.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Jest to wątpliwa informacja. Tenże przełącznik służy do wyboru przymykania przesłony. W Twoim wypadku musi być na "m". Co do reszty, to wałkowano te ustawienia na różne sposoby, jest to superłopatologicznie opisane na tym forum.
P.S. Hi, hi, znowu kolega był szybszy...

Szukałem wyszukiwarką... dostałem dużo wyników, a żaden nie odpowiadał wprost na moje pytanie.

Praktica, Prakticą. Pytałem o obiektyw, konkretnie ten model Carl Zeiss. Myślałem też , że może ta pozycja A odpowiada pozycji A z obiektywów Pentax-A SMC. Widzę, że raczej lipa. :(

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
egregor napisał/a:
Szukałem wyszukiwarką... dostałem dużo wyników, a żaden nie odpowiadał wprost na moje pytanie.

E tam. Na górze tego działu, gdzie jest ten wątek masz nawet przyklejony temat:"obiektywy bez styków", czy jakoś tak:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1299

pawelek, ten topic, który zapodałeś przeglądałem jakiś tydzień temu... nie pamiętam, żeby coś było w nim o obiektywie, który mnie interesuje. jeśli chodzi o nastawy, to rzeczywiście, masz rację, że mnie tam odsyłasz :]

poza tym pytałem o "dandeliony" dla pentaxa.

Dobry ten obiektyw jest tak BTW? Pamiętam, że z Praktiką nie narzekałem. Bardzo ostre zdjęcia.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
egregor napisał/a:
Dobry ten obiektyw jest tak BTW?

Jezeli to jest cos podobnego do Pentacon 50mm/1.8 to fajne szkielko. Pentacon plastycznie malowal,byl ostry, tylko pod slonce czasem potrafil stracic kontrast, no i fioletowe aberacje lapal.

Moj Pentacon teraz jest u szfagra i szkoda, bo to b. fajne szklo bylo.

@ kierdel

Nie wiem czy podobne. Pentacona, o którym piszesz nie miałem w łapach.
Ale widzę, że cena szkiełka idzie w górę coraz bardziej i chodzi ono za 200-250zł.
Kupię pierścień na gwint 42 i spróbuję się pobawić. Jak zrobię jakieś testy, to napiszę coś w temacie o ręcznych obiektywach na temat tego szkiełka.

@ all

Ponawiam pytanie o "dandeliony" do pentaxa. Na pewnym znanym serwisie aukcyjnym, że tak enigmatycznie napiszę są odpowiednie układy do zamontowania na pierścienie lub gotowe pierścienie dla Canona, Nikona, Sonego, ale dla Pentaxa nie widziałem. Jak pytałem handlarzy, czy mogą załatwić takie cudo dla pentaxa, pisali, że nie i że sprawa ciężka.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
egregor napisał/a:
Ponawiam pytanie o "dandeliony" do pentaxa. Na pewnym znanym serwisie aukcyjnym, że tak enigmatycznie napiszę są odpowiednie układy do zamontowania na pierścienie lub gotowe pierścienie dla Canona, Nikona, Sonego, ale dla Pentaxa nie widziałem. Jak pytałem handlarzy, czy mogą załatwić takie cudo dla pentaxa, pisali, że nie i że sprawa ciężka.

Pentax nie potrzebuje zadnych dodatkowych bajerow zeby miec potwierdzenie ostrosci. Takie cos jak dandelion do Pentaxa nie istnieje.

perl,

dzięki za odpowiedź! czyli nawet z pełnym manualem jak nastawię ostrość i wcisnę migawkę do połowy usłyszę przyjacielskie piknięcie i mignie punkt AF? Nooo, to pentax jest najlepszy.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
egregor, jesli tylko zewrą się styki na bagnecie.. ale o tym poczytasz w istniejacych watkach

egregor napisał/a:
dzięki za odpowiedź! czyli nawet z pełnym manualem jak nastawię ostrość i wcisnę migawkę do połowy usłyszę przyjacielskie piknięcie i mignie punkt AF?
mozesz sprobowac ze sloikiem lub jakims denkiem od butelki. Tylko ustaw tym poprawnie ostrosc, a tez powinno piknac.

[ Dodano: 2008-08-18, 01:04 ]
egregor, przeczytaj caly ten watek:

http://pentax.org.pl/view...?t=1299&start=0

dzięki perl,

pomogłeś mi. :-B zrobię tak jak radzisz. jak tylko dostanę pierścień redukcyjny pochwalę się rezultatami, jakie daje praca z tym szkiełkiem.

[ Dodano: 2008-08-18, 01:06 ]
[ Dodano: 2008-08-18, 01:04 ]
egregor, przeczytaj caly ten watek:

http://pentax.org.pl/view...start=0[/quote]

Przeglądałem go. Ale byłem wtedy niezbyt trzeźwy i było to w zeszłym tygodniu. Przeczytam dokładnie, jak tylko dostanę przesyłkę ze sklepu foto z pilotem do pentaxa i pierścieniem redukcyjnym na 42kę.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
dagio napisał/a:
jesli tylko zewrą się styki na bagnecie..

E... nie. Przynajmniej u mnie.

No i spróbowałem. Fajny pierścień kupiłem - porządne wykonanie. Nie wiem za bardzo, o co chodzi w zwieraniu styków. To, co mogę powiedzieć na chwilę obecną:

1) potwierdzenie ostrości działa poprawnie
2) nie zauważyłem często zgłaszanego przez forumowiczach problemu niedoświetlania.

Szkiełko bardzo fajne. Jak zrobiłem zdjęcie z ręki przy kiepskim świetle to sczena mi opadła. Świetna ostrość. W dobrym świetle to już poezja. Główny motyw ostry jak brzytwa, piękny bokeh. Zakochałem się w tym szkle. Jasność bardzo dobra. Piękne portrety. Fajnie się sprawdza też przy zdjęciach przedmiotów. Brak autofokusu jest jego największą wadą. Ciężko sfotografować Labradora z ADHD. ;) No ale współczesny zeiss z AF o tej ogniskowej kosztuje dwa i pół koła.

egregor napisał/a:
Brak autofokusu jest jego największą wadą. Ciężko sfotografować Labradora z ADHD. ;)
wyrobisz sie.

perl napisał/a:
wyrobisz sie.

No. Jak gacie w kroku. ;) Matówka w Samsungu nie jest tak przyjemna jak w Praktice, jeśli chodzi o ustawianie ostrości.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
To trzeba matóweczkę od Praktiki (albo innego manuala z rastrem i klinem) przysposobić do GX-a i manualne ostrzenie stanie się przyjemnością. :-) Link

janek_wu napisał/a:
To trzeba matóweczkę od Praktiki (albo innego manuala z rastrem i klinem) przysposobić do GX-a i manualne ostrzenie stanie się przyjemnością. :-) Link

janek_wu - dzięki za link. Fajna sprawa. Widzę, że sam podjąłeś taką próbę z powodzeniem.
Matówka z Praktiki bardzo mi odpowiada, więc myślę, że szedłbym tym nurtem. Jednak na tzw. wiodącym portalu aukcyjnym nie widzę obecnie na sprzedaż uszkodzonego body od praktiki. Swojego egzemplarza nie chcę wybebeszać, bo jest w idealnym stanie, zadbany wizualnie i w pełni sprawny technicznie. Mam do niego sentyment.

Z ciekawości, z czego wziąłeś matówkę?

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Można upolować na Allegro jakiś popsuty aparat. Ja za MTL-3 zapłaciłem 21 zł z przesyłką. Może też być Zenit TTL, 12XP lub 122. Bo Pentaxy, nawet zepsute wychodzą jednak drożej.

Skocz do: