Yashica Mat124, Canon 100d
krzychun napisał/a:Co zostanie „obcięte” po stronie korpusu po podpięciu manualna (pomiar światła, TTL, tryby pracy (zależy mi tylko na M, Av i Tv) itd.)
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron
Pozdrawiam
Pozdrawiam
kenzo napisał/a:W KA nie ma chyba problemu z pomiarem blysku (przynajmniej moje dwa obiektywy dobieraja poprawny)
kenzo napisał/a:
Z tym przyciskiem nie zrozumiales, aparat normalnie przymyka sam przyslone przy nacisnieciu spustu migawki.
kenzo napisał/a:
Ten dodatkowy guzik sluzy nie do zrobienia zdjecia a pomiaru światła.
Eldred napisał/a:Chodzi o to że szkła starsze od tych z "A", nie mają styków, a cyfra potrzebuje styków, żeby wiedzieć jaka jest w obiektywie ustawiona przysłona (czy coś w tym stylu). No w każdym razie generalnie nie jest źle, myślę, że spokojnie sobie poradzisz z tymi szkłami które masz, a szkła masz takie, że ja bym na twoim miejscu się ich nie pozbywał.
wpentaksowany (wpentaxiony?) niemożebnie
[size=10]Posiadam Super-Kasię + Kit. Próbuję posiąść ją w całości ale jeszcze mi się opiera. Ponadto: SMC DA 50-200, SMC PENTAX-M 1,7/50 ; Revuenon 1,7/55 ; Helios 44-5 MC 2/58. Takumar Bayonet 135mm/2,5 ./[size]
kenzo napisał/a:Problem polega na tym, ze w przypadku K i M korpus nie wie jaka jest przyslona ustawiona, poniewaz bagnet zostal wykastrowany i nie ma tam takiej malej "dzwigienki", ktora "zczytuje" przyslone ze szkla. Ten zielony guzik (w K10), przymyka na chwile przyslone do roboczej i mierzy swiatlo.
kenzo napisał/a:
Dodatkowo jezeli do tego dolaczymy problemy z pomiarem swiatla, to praca z M i K przynajmniej dla mnie jest dosc irytujaca. Moim zdaniem juz duzo wygodniej pracuje sie z obiektywami M42. Dlatego z manuali uzywam tylko KA i M42.
Cypis aka Piotr napisał/a:
Przy szkłach Pentax-A problemu oczywiście nie ma tym bardziej - przysłonę ustawiam z poziomu body.
kenzo napisał/a:Chyba nie rozumiesz, dzwignia przymykania przyslony, przymyka ją zawsze do wartosci f ustawione na obiektywie, bo tak skonstruowany jest obiektyw. Korpus nie musi wiedziec jaka to wartosc, on porusza tylko dzwignia z jednego skrajnego polozenia w drugie.
kenzo napisał/a:
Co do pomiaru swiatla, to korpus mierzy swiatlo na pełnej dziurze i przelicza to w zaleznosci od ustawionej przyslony.
I tu lezy caly problem, bo o ile w obiektywach serii A, korpus wie jaka jest wartosc przyslony, to w M i K nie, poniewaz w M i K odbywało się to mechanicznie, a cyfrowkach bagnet został wykastrowany z tej mozliwosci.
Zielony przycisk sluzy do przymkniecia przyslony i pomiaru swiatla na przyslonie roboczej.
kenzo napisał/a:Alez ma popychacz przyslony, ale popychacz przyslony to jedno a dzwigienka do zczytywania ustawionej przyslony, to co innego.