krzychun  Dołączył: 21 Sie 2008
Korpusy serii K a szkła K i KA
Witam,
Mam do was ogromną prośbę. Z wcześniejszego zamiłowania (dawno temu) zostało mi kilka fajnych szkieł PK (50/1.2, 85/2, 20/2.8i inne w wersji K i KA). Od dawna leży to razem z Super A i LX i się kurzą.

Ostatnio naszła mnie myśl o powrocie do hobby i kupienia jakiegoś cyfrowego korpusu pod te szkła. I tu moje pytanie. Czy korpusy z serii K (cyfrowe :) ) „w pełni” współpracują ze szkłami K i KA.
Co zostanie „obcięte” po stronie korpusu po podpięciu manualna (pomiar światła, TTL, tryby pracy (zależy mi tylko na M, Av i Tv) itd.)

Który z korpusów polecacie (może poza K20 – trochę drogi)?

Małe wytłumaczenie :) Wiem, że te informacje znajdę na tym forum, ale proszę mi uwierzyć, nie mam naprawdę czasu na szukanie. Wobec tego proszę kogoś zorientowanego w temacie o bezinteresowną pomoc, za którą z góry bardzo dziękuję.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Z tego co wiem, wersja K i M będzie działać poprawnie na trybie M, na AV pomiar światła będzie poprawny tylko na pełnej dziurze, ale k10d k200d i k20d mają taki specjalny zielony przycisk który przymyka na chwilę przysłonę i mierzy czas. Potwierdzenie ostrości i stabilizacja będzie działać bez problemu. A w szkiełkach z pozycją "A" na pierścieniu ostrości działa wszystko co trzeba.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
krzychun napisał/a:
Co zostanie „obcięte” po stronie korpusu po podpięciu manualna (pomiar światła, TTL, tryby pracy (zależy mi tylko na M, Av i Tv) itd.)

Pomiar światła (z zapamietaniem) przez naciśnięcie przycisku AE-L lub zielonego, w trybie Av ciągły ale tylko dla otwartej przesłony.
TTL tylko dla istD i istDS.
We wszystkich korpusach działa potwierdzenie ostrości.

Aha jak Ci się uda jeszcze gdzieś kupić to jak najbardziej K10D.

Tylko z K10D najczęściej występują problemy z prawidłowym pomiarem ekspozycji dla szkieł manualnych.

Czyli seria K (korpusy cyf.) nie "komunikuje" sie mechanicznie (dźwignią) z obiektywem?
Z pomiarem błysku również bida w K i KA?
Szkoda, ale chyba będę musiał wydać więcej niż przypuszczałem (uzbroić sie w KA), bo jestem za leniwy na kombinowanie z dodatkowymi przyciskami, żeby najważniejsze pomierzyć.
Jeszcze jedno. Skoro seria K ma przycisk który przymyka przysłonę do wartości roboczej,to jakaś dźwignia musi być, wiec mam rozumieć, że działa to tylko poprzez ten przycisk, a już spust przysłony nie domknie?

Chodzi o to że szkła starsze od tych z "A", nie mają styków, a cyfra potrzebuje styków, żeby wiedzieć jaka jest w obiektywie ustawiona przysłona (czy coś w tym stylu). No w każdym razie generalnie nie jest źle, myślę, że spokojnie sobie poradzisz z tymi szkłami które masz, a szkła masz takie, że ja bym na twoim miejscu się ich nie pozbywał.

Przycisk przymyka, mierzy i zapamiętuje czas a spust przymyka i zwalnia migawkę z zapamiętanym czasem.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
W KA nie ma chyba problemu z pomiarem blysku (przynajmniej moje dwa obiektywy dobieraja poprawny)

Z tym przyciskiem nie zrozumiales, aparat normalnie przymyka sam przyslone przy nacisnieciu spustu migawki. Ten dodatkowy guzik sluzy nie do zrobienia zdjecia a pomiaru światła.

kenzo napisał/a:
W KA nie ma chyba problemu z pomiarem blysku (przynajmniej moje dwa obiektywy dobieraja poprawny)

to fajnie
kenzo napisał/a:

Z tym przyciskiem nie zrozumiales, aparat normalnie przymyka sam przyslone przy nacisnieciu spustu migawki.

Tu mnie pocieszyłeś
kenzo napisał/a:

Ten dodatkowy guzik sluzy nie do zrobienia zdjecia a pomiaru światła.

To ponizsze dotyczy szkieł K
Domyślam się, tylko nie rozumiem, dlaczego 1/2 spustu migawki nie włącza pomiaru światła? Skoro korpus mierzy światło popraz wciśnięcie AE-L to musi wiedzieć jaka jest ustawiona wartość robocza przysłony (bo w chwili pomiaru przysłona jest otwarta na MAX).
Znaczy to, że jest komunikacja korpus <-> szklo w obie strony. Zatem, gdy wciskam spust, aparat domyka przysłonę do roboczej. I tu nie kapuję. Przecież korpus w momencie 1/2 spustu ma wszystkie potrzebne informacje od szkła, skoro potrafi przysłonę domknąć.
Coś się inginiery z pentaxa nie popisali? Coś się sypie ta sławna kompatybilność wstecz :(

Widze to w ten sposób (dla szkieł K (lub M - jak sie też określa)).
Mocuje szklo (przysłona otwarta na max pomimo dowolnego ustawienie na obiektywie) ->ostrze/kadruje, ustawiam przysłonę, mierze światło za pomocą przycisku AE-L -> puszczam ten przycisk -> spust do dna (aparat przymyka przysłonę do wartości roboczej i lustro robi klap).
Czy seria ist ma tak samo? Tzn brak pomiaru światła przy 1/2 spustu?

[ Dodano: 2008-08-21, 09:30 ]
Eldred napisał/a:
Chodzi o to że szkła starsze od tych z "A", nie mają styków, a cyfra potrzebuje styków, żeby wiedzieć jaka jest w obiektywie ustawiona przysłona (czy coś w tym stylu). No w każdym razie generalnie nie jest źle, myślę, że spokojnie sobie poradzisz z tymi szkłami które masz, a szkła masz takie, że ja bym na twoim miejscu się ich nie pozbywał.

Właśnie wnioskuję, że nie potrzebuje styków. Wystarczy dzwignia mechaniczna. A wnioski te stąd, że korpus nie wiedziałby jakie światło ustawić przy wciśniętym AE-L, a wie skoro ustawia prawidłową ekspozycję przy pełnej dziurze.

Wiem, że sobie poradzę, ale to ma być dla mnie przyjemność, a nie klikanie jak po jakieś klawiaturze.
Aha na AF nie przejdę :) To już wolę z LX zostać, kupą matówek i "motorkiem".

Problem polega na tym, ze w przypadku K i M korpus nie wie jaka jest przyslona ustawiona, poniewaz bagnet zostal wykastrowany i nie ma tam takiej malej "dzwigienki", ktora "zczytuje" przyslone ze szkla. Ten zielony guzik (w K10), przymyka na chwile przyslone do roboczej i mierzy swiatlo. Też uważam, że to kiepskie rozwiazanie.
(Jak cos namieszalem to niech mnie ktos poprawi, bo sam dopiero niedawno po kupnie analoga zrozumialem o co chodzi z tym bagnetem :-) )

Dodatkowo jezeli do tego dolaczymy problemy z pomiarem swiatla, to praca z M i K przynajmniej dla mnie jest dosc irytujaca. Moim zdaniem juz duzo wygodniej pracuje sie z obiektywami M42. Dlatego z manuali uzywam tylko KA i M42.

Cypis aka Piotr  Dołączył: 16 Cze 2008
Co ciekawe, ja nie zauważyłem problemu z moim K10D - szkła Pentax-M (50, 135) nie powodują prześwietleń przy wyższych przysłonach.
Przy szkłach Pentax-A problemu oczywiście nie ma tym bardziej - przysłonę ustawiam z poziomu body.

Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
To i ja się dołącze ze swoim pytaniem. Jak robić zdjęcia obiektywem typu M z lampą?
Jak dobrać parametry ekspozycji. Bez lampy wszystko jasne, guziczek AE-L i pstryk.
Szczerze mówiąc nie mialem jeszcze okazji robić zdjęcia M-ką z lampą i moze odpowiedź jest banalna, ale lepiej sie spytac niz samemu doktoryzować przez godzinę.

kenzo napisał/a:
Problem polega na tym, ze w przypadku K i M korpus nie wie jaka jest przyslona ustawiona, poniewaz bagnet zostal wykastrowany i nie ma tam takiej malej "dzwigienki", ktora "zczytuje" przyslone ze szkla. Ten zielony guzik (w K10), przymyka na chwile przyslone do roboczej i mierzy swiatlo.

No i tu jest sprzeczność.
Skoro nie ma dźwigienki (o ironio) to skąd korpus wie jaka wartość przysłony jest ustawiona na obiektywie, w jaki sposób ją przymyka do wartości roboczej. To, że wie, wynika z dokonywania pomiaru ekspozycji (dokładnie światła) poprzez
przycisk AE-L (tak mi napisaliście). Jezeli by nie wiedział jaka jest wartość robocza przysłony to zawsze ustawiał by ekspozycję dla maksymalnie otwartej przysłony - a wg was mierzy dla wartości roboczej.
Moim zdaniem, jeżeli nie ma dźwigienki, to korpus ustawia ekspozycje _wyłącznie_ dla pełnej dziury, czy sytuacja kompletnie bezużyteczna.
Poza tym w szkłach KA sytuacja może wyglądać podobnie. Styk jest, z tego co wiem, wyłącznie informacyjny. On nie powoduje domknięcia przysłony - robi to dzwigienka. Skoro w serii korpusów K nie ma dźwigni, to jak domyka przysłonę do roboczej? Oczywiście jak jest ustawiona robocza to wie, informacje idzie przez styk, ale już przez ten styk nie spowoduje domknięcie podczas wciśnięcia spustu (styk jest potrzebny do działania trybu Tv , P, pomiaru TTL, nawet matrycowego, ale prawie pełna funkcjonalność korpus <-> szkło KA bedzie tylko w korpusach z mechanicznym domknięciem przysłony.

kenzo napisał/a:

Dodatkowo jezeli do tego dolaczymy problemy z pomiarem swiatla, to praca z M i K przynajmniej dla mnie jest dosc irytujaca. Moim zdaniem juz duzo wygodniej pracuje sie z obiektywami M42. Dlatego z manuali uzywam tylko KA i M42.

Masz na myśli jakieś przekłamania w światle juz zmierzonym? Jak bardzo przekłamuje (mniej wiecej ile EV i czy każdy pomiar jest przekłamywany, czy też co któryś?

Wniosek jeden - nie kupuje serii K. Zeszli na psy jak reszta po wprowadzeniu AF. Kult plastiku i wydmuszek. Jak kodak z serią filmów Gold - byle ładnie opalenizna wychodziła. A szkoda, bo tyle świetnych szkieł będzie się marnować (nie tlko moich).

PS. Popatrzyłem ile musiałbym wydać na porządne stałe do serii K i tragedia. Że pokryć to co mam to majątek trzeba wydać.

Chyba nie rozumiesz, dzwignia przymykania przyslony, przymyka ją zawsze do wartosci f ustawione na obiektywie, bo tak skonstruowany jest obiektyw. Korpus nie musi wiedziec jaka to wartosc, on porusza tylko dzwignia z jednego skrajnego polozenia w drugie.

Co do pomiaru swiatla, to korpus mierzy swiatlo na pełnej dziurze i przelicza to w zaleznosci od ustawionej przyslony. I tu lezy caly problem, bo o ile w obiektywach serii A, korpus wie jaka jest wartosc przyslony, to w M i K nie, poniewaz w M i K odbywało się to mechanicznie, a cyfrowkach bagnet został wykastrowany z tej mozliwosci.
Zielony przycisk sluzy do przymkniecia przyslony i pomiaru swiatla na przyslonie roboczej.

Co do przeklaman to jest niestety roznie w zaleznosci od obiektywu, przy niektorych wada praktycznie niezauwazalna, a niektore "zyja wlasnym zyciem" :-)

Cypis aka Piotr napisał/a:

Przy szkłach Pentax-A problemu oczywiście nie ma tym bardziej - przysłonę ustawiam z poziomu body.

Chesz przez to powiedzieć, że po ustawieniu pierscienia przysłony w pozycję A, masz możliwość ustawić wartość przysłony z poziomu korpusu i ustawienie to będzie skuteczne?
Czy wiesz, co domknie przysłonę (fizycznie co spowoduje, że przesłona zostanie domknięta przy spuście wciśniętym do dna)?
Czy przy ustawieniu A działa punktowy i CW, Tv, i TTL (jaki tam już jest to nie wiem).
Czy masz w wizjerze informacje o ustawionej przysłonie?
pzdr

Przy szklach A działa wszystko oprócz AF.

kenzo napisał/a:
Chyba nie rozumiesz, dzwignia przymykania przyslony, przymyka ją zawsze do wartosci f ustawione na obiektywie, bo tak skonstruowany jest obiektyw. Korpus nie musi wiedziec jaka to wartosc, on porusza tylko dzwignia z jednego skrajnego polozenia w drugie.

Musi wiedzieć. I wie to właśnie z tych dwóch skrajnych połozen (chyba :) )
kenzo napisał/a:

Co do pomiaru swiatla, to korpus mierzy swiatlo na pełnej dziurze i przelicza to w zaleznosci od ustawionej przyslony.
I tu lezy caly problem, bo o ile w obiektywach serii A, korpus wie jaka jest wartosc przyslony, to w M i K nie, poniewaz w M i K odbywało się to mechanicznie, a cyfrowkach bagnet został wykastrowany z tej mozliwosci.
Zielony przycisk sluzy do przymkniecia przyslony i pomiaru swiatla na przyslonie roboczej.

Ok, ale jak, skoro nie ma dzwigni? Czym dopycha mechanizm w szkle do położenia dolnego skrajnego (bo wiem jak to działa - zmian przysłony, czyli położenia pierścienia prowiduje zmianę dolnego, skrajnego położenia dzyndzla w obiektywie)

Alez ma popychacz przyslony, ale popychacz przyslony to jedno a dzwigienka do zczytywania ustawionej przyslony, to co innego.

kenzo napisał/a:
Alez ma popychacz przyslony, ale popychacz przyslony to jedno a dzwigienka do zczytywania ustawionej przyslony, to co innego.

To ok. Ja z powyższych postów zrozumiałem, ze nie ma niczego, stąd moje zdziwienie.
Teraz już wiem wszystko.
To jednak kupie coś z K.

Skocz do: