To w zasadzie winno być ogłoszenie, ale mimo wszystko wolę się poradzić.
Jak niektórzy zauważyli, ostatnio żaliłem się na szałcie, jak to upuściłem aparat - całą energię uderzenia przyjął kit II. Już myślałem, że koniec z nim, a tu zaskoczenie, działa. Ale jednak nie do końca. Dźwigienka, która pozwala przymykać przysłonę, nie wracała na swoje miejsce, a więc po założeniu szkiełka na korpus dostępne dla mnie były tylko przysłony maksymalne (dla 18mm 3.5, dla 30mm 4.0 itd.). Dziś podjąłem się rozkręcenia kita, i jak się okazało, cały mały pierścień, na którym jest wyżej wymieniona dźwigienka zamontowana, był całkiem pogięty - domyślam się, że w wyniku upadku, bo czegóż innego. Heroiczne próby wyprostowania ustrojstwa spaliły na panewce - to zbyt miękki metal, i jak jedno wyprostuje to co innego się krzywi. Żebym nie był gołosłowny, i gdyby nie wszyscy mnie zrozumieli, przesyłam zdjęcia:
A zatem, pytanie brzmi: da się to gdzieś kupić? A jeśli nie, to może u kogoś na półce leży rozwalony kit, który do niczego sie już nie nada, a tę część moze mieć nie połamaną?
Help