O zgrozo...
Cytatobiektywy manualne w K200
Ż jest P... p.
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
Throwend napisał/a:Skoro ustawiasz sam wszystkie wartosci to co korekcja ma zmienić? Więc w trybie M korekcja jest chyba niedostepna, ale moge sie mylić.
LDevil napisał/a:A jednak instrukcja na stronie 86 wyraźnie informuje o braku korekcji w trybie M
zorzyk napisał/a:Nie ma takiego modelu - popraw nazwę w tytule wątku na K200D
No i chodzą, ale czasami są kłopoty z poprawnym naświetleniem :) Co zresztą jest opisane. Generalnie współpraca z manualnymi obiektywami nie jest idealna, ale mogłeś trafić gorzej :)lorank napisał/a:Sorki - tą tabelkę przeoczyłem. A skoro mówimy o stronach, to jak się ma do praktyki strona 230?Piszą że obiektywy M chodzą w trybie Av ..
K-3, K100D, DA18-55WR, T17-50/2.8, T70-200/2.8, FA31/1.8, FA77/1.8, SMC-M 50/1.7, SMC-M 135/3.5
LDevil napisał/a:No i chodzą, ale czasami są kłopoty z poprawnym naświetleniem :)
Krzysiek
---------------------------
K20D, dwa analogi P30t i ZX5n, trochę różnych szkieł manualnych i AF...
lorank napisał/a:Na logikę się z Tobą zgadzam, ale działa to tak, że jak naciśniesz zielony przycisk, to w trybie M zamyka sie przesłona, a czas ustawiany jest na taki jak mu wychodzi z pomiaru.
lorank napisał/a:Pisząc o krekcji miałem na myśli to, że na przykład skoro wiem że dla konkretnego szkła przekłamuje o 1EV, to chciałbym mu to ustawić na stałe a nie klikać przed każdym zdjęciem...
LDevil napisał/a:Pomiar matrycowy nie działa z tymi obiektywami
O zgrozo...
Throwend napisał/a:No i własnie na tym polega manual - aparat ci niczego nie ustawia automatycznie. A skoro ustawiasz wszystko ręcznie to bierzesz pod uwagę przekłamanie, więc automatyczna kompensacja nie jest potrzebna![]()
Yeti napisał/a:masz jeden obiektyw który akurat nadaje się do Av - to ten lustrzany 8/500![]()
Aparaty: K200d|Canon G2|2 Zenity|
Szkła: DA18-55 II|A50 f2|Helios 44M-4 f2|Helios 44-2 f2|Vemar 135 f2.8|Doron-Color 200 f3.5|
Inne: konwerter x2|Hoya R72|pierscienie i trochę innego sprzętu :)
Sprzęt nie jest ważny. Ważne są zdjęcia.
Ze swoich nigdy nie jestem zadowolony.
remsey napisał/a:Rozwiązaniem było zwarcie styków - po prostu podłożenie pomiędzy przejsciówkę M42 (bez kołnierza), a obiektywem folii alu, cieńkiej blaszki czy czego podobnego.
Krzysiek
K10D, DA* 16-50/2.8 AL ED [IF] SDM, DA 18-55 (w pudełku), DA 50-200, A 50/f1.7, FA 50/f1.4, FA 28-105, FA 80-320 (na chorobowym), Cosina 100/f3.5, Sigma EF-500 DG Super, Metz 40 MZ-3i
OM-1, OM-2N
dexter napisał/a:
Nie dawno zakupiłem jupitera-9 MC 85/2 do swojej K200D
dexter napisał/a:
Czy jest możliwość aby aparat odczytywał pomiar światła podczas ustawianiu przesłony? tzn, żebym nie musiał wykonywać niepotrzebnych fotek - prześwietlonych albo zupełnie czarnych, by w końcu dobrać odpowiednie ustawienia i zrobić dobrą fotkę? :)
dexter napisał/a:
Zauważyłem, że przy robieniu fotek przy słabym świetle, używając lampy - mimo ustawień np -2,0 wali pełnym palnikiem nie wiem dlaczego..jest możliwe ustawienie siły błysku?
dexter napisał/a:
- Czy po podłączeniu obiektywu manualnego muszę zmienić jakiekolwiek ustawienia?
Krzysiek
CytatBagnet jest "gołym metalem" czy oksydowany?
lorank napisał/a:W trybie Av będziesz miał zawsze pomiar dla przysłony 2 - poprostu ponieważ obiektyw nie ma elektroniki i styków, to aparat zmierzy to co widzi, czyli maksymalnie otwarty obiektyw.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - malutki dron