Szałas  Dołączył: 29 Sie 2008
[Szałas] krytyka, sugestie, porady mile widziane
Po pierwsze witam wszystkich i pozdrawiam :)

Jest to mój pierwszy post na forum, długo zwlekałem z napisaniem a tym bardziej z wystawieniem zdjęć ale cóż w miejscu stać nie można trzeba się rozwijać:P
Po umieszczaniu zdjęć na photoblogu (...szkoda gadać miejsce wszech obecnego uwielbienia wszystkich i wszystkiego zero krytyki :P) przyszedł czas na zmierzenie się z prawdą - czyli z wami :')

Wszelka krytyka, sugestie, porady mile widziane :)

A oto parę portrecików :)
większość kitem jeśli będzie co innego to podpisze:P

1. 43mm F/8 1/125s

2. Porst 35/2.8 pełna dziura 1/1000s

3. 55mm F/8 1/180

4. 55mm F/5.6 1/125s

5. 18mm F/3.5 1/125s
[/center]

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Witaj na forum !

1 - centralny kadr, trochę sztucznie.. T
2 - znów sztucznie
3 - Umieściłbym tego pana trochę wyżej i dał mniejsza głębię ostrości, ale pomimo tego, to mój faworyt
4 - sam nie wiem co myśleć
5 - popracuj trochę na konwersją do bw, bo Ci to słabo wyszło. Temat zlewa się z resztą, przynajmniej takie mam odczucie.

Fotek gratuluje i czekam na więcej :)

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Szałas napisał/a:
krytyka, sugestie, porady mile widziane

Zdjęcie z języczkiem - no, no :evilsmile:

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Na portretach sie nie znam, więc ciężko mi cokolwiek pisać...
Trójka ciekawa, mi własciwie chyba nic nie brakuje, no może rzeczywiscie troche za duzo miejsca nad głowa...
Co do piatki to zgadzam się z Kosiorem - wszystko mi się zlewa na tym zdjeciu.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
1,2 dziewczyna fajna ale ... nic z tego nie wynika.
3 chyba za ciasno, pan jest malowniczy, może kolory trochę w strone sepii, sam nie wiem
4 też fajna dziewczyna, a zdjecie, w sumie nie wiadomo po co właściwie je zrobiono
5 najlepsze, ale ... "zbyt ostre", za dużo elementów przyciagających uwagę, która powinna sie skoncentrować na cykliście. do tego raczej slaba konwersja na BW. TU masz wątek o tym.

andreo  Dołączył: 27 Cze 2008
we wszystkich portretach tło jest nie-teges = przypadkowe a w trójce (IMHO najlepszym)
bardzo ale to bardzo "przegadane" za dużo elementów i do tego "poobcinkowanych"

5 wygląda jakby była robiona w podczerwieni .... nie podoba mi się

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
Za poprzednikami, nic nowego nie dodam. Dla mnie najciekawsze 3 reszta z powodu różnych mankamentów mnie nie kręci. Sztuczność, poziome centralne kadry, gdzieś już w czyimś wątku pisałem o typowych błędach kardynalnych przy portrecie i tak jak osobiście z początku uważałem że zasady są po to żeby je łamać. Tak teraz sądzę, że aby łamać zasady najpierw trzeba wiedzieć w jakim celu toż robić.

Jeszcze tylko taka mała uwaga co do wielkości zdjęć: ja nie mam wielkiego monitora jak co poniektórzy bywalcy forum i chciałbym, że w moim firefox'ie w trybie pełnoekranowym mieściła się cała fota. Optuje przy rozmiarze dłuższego boku 700 piksów.

Pozdrawiam

Szałas  Dołączył: 29 Sie 2008
Dzięki wszystkim za opinie. Z tego co sugerujecie muszę popracować nad kadrem i doborem tła. Ojj trzeba będzie poćwiczyć trój podział i złotym podział :/ no i konwersje do B&W.

Za wielkość zdjęć przepraszam i obiecuje poprawę :P

Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam :)

Skocz do: