dangel  Dołączył: 14 Sie 2008
K10D - zdjęcia "bez życia" - dlaczego?
Od roku jestem szczęśliwym posiadaczem K dyszki. W te wakacje miałem okazje porobić zdjęcia kwiatów, owadów, traw i szeroko rozumianej zieleniny;) niestety nęka mnie pewien problem. Otóż zdjęcia na ekranie lcd aparatu są idealne - piękne, żywe nasycenie barw. Niestety na ekranie komputera, w photoshopie (o corelu 11 nie wspomnę) zdjęcia są jakieś takie...poszarzałe, bez życia i wyrazu. Zna ktoś przyczynę?

używam PS CS3 z camera raw 4.0 oraz schematu adobeRGB1998.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dangel napisał/a:
adobeRGB1998
tu jest problem

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Po pierwsze przerzuc sie na sRGB. Po drugie, kalibrowales monitor?

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
Bez życia? Może to martwa natura? ;-)

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Zmień na sRGB (zarówno w apraracie jak i w odrawiarce), skalibruj monitor i dosycaj kolory - Pentaxy słabo dosycają i wostrzają co jest IMO zaletą - masz więcej kontroli i szczegółów przy wywoływaniu :)

dangel  Dołączył: 14 Sie 2008
dzieki za odp.

na czym polega kalibracja monitora i skad roznica miedzy wyswietlaczem aparatu a monitorem?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dangel, posprawdzaj trochę zawartość forum - w dziale Lightroom znajdziesz interesujące Cię informacje.

Litol  Dołączył: 14 Sie 2007
Na forum jest wątek o kalibracji. Z niego jest ten bardzo przydatny link.

egregor  Dołączył: 08 Sie 2008
:-B za radę przestawienia na sRGB. (też miałem podobne spostrzeżenia co do żywości kolorów zdjęć, ale były to spostrzeżenia nieśmiałe)

Zobaczę jakie będą rezultaty.

Czy ktoś może wyjaśnić to zjawisko z teoretycznego punktu widzenia? :idea:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006

egregor  Dołączył: 08 Sie 2008
mygosia napisał/a:
egregor, proponuję uzyć wyszukiwarki - było juz sporo o tym na forum, np:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1084
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=10726
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=12425

mygosiu, dzięki za linki :-B

obrzydliwy  Dołączył: 24 Maj 2007
Re: K10D - zdjęcia "bez życia" - dlaczego?
dangel napisał/a:
w photoshopie (o corelu 11 nie wspomnę) zdjęcia są jakieś takie...poszarzałe, bez życia i wyrazu.

Dobrze, że nie wspominasz o COrelu :D bo ten program słuzy do zupelnie innego rodzaju grafiki i jego sposób odwzorowywania profili barw uzywanych w fotografii, jak i cała warstwa obsługi fotografii pozostawia wiele do życzenia, jak możesz w PS nie obrabiaj fotografii w corelu, ...z doswiadczenia wiem że cholerstwo strasznie niszczy jakość obrazu i wydruk jest...do dupy za przeproszeniem.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
obrzydliwy napisał/a:
Dobrze, że nie wspominasz o COrelu :D bo ten program słuzy do zupelnie innego rodzaju grafiki i jego sposób odwzorowywania profili barw uzywanych w fotografii, jak i cała warstwa obsługi fotografii pozostawia wiele do życzenia, jak możesz w PS nie obrabiaj fotografii w corelu, ...z doswiadczenia wiem że cholerstwo strasznie niszczy jakość obrazu i wydruk jest...do dupy za przeproszeniem.

obrzydliwy, a wiesz że poza Corel DRAW jest Corel PHOTO-PAINT ? Odnośnie tego drugiego i obróbki fotografii nie ma żadnych zastrzeżeń.. poza tym są tam narzędzia, których w PSie nie znajdziesz, lub nie są tak intuicyjne.. dlatego szkoda takie farmazony wypisywać

obrzydliwy  Dołączył: 24 Maj 2007
:evilsmile: czyżbym urazil wielkiego zwolennika produktów Corela ?? wiem, ze pakiet Corel składa się nie tylko z Draw i IMHO nadal nie ma on startu do PS i tyle bo projektowany był do czego innego niż PS...i tyle, a co do farmazonów...przepraszam o nieomylny....

rafalch  Dołączył: 16 Paź 2007
W kwestii kolorów.
Pamietajcie że matryca nie jest w 100% odpowiednikiem błony negatywowej lub nawet pozytywu. Chodz bliżej matrycy jest do pozytywy (slajdu) jak to woli.
Innym aspektem jest że matryca nie zatrzymuje koloru lecz rejestruje światło. Za barwy odpowiada oprogramowanie jakie jest w aparacie lub w stacjonarnym komputerze jeżeli obrabiamy plik RAW. Doskonałym tego przykładem jest nieograniczona możliwośc zmian światła jak i koloru w pliku zapisanym w formie RAW. Dlatego aparat nie musi wykonywać już na samym poczatku znakomitych barw. Zapisywanie kolorów w sRGB jak i Adobe RGB jest poprawne, lecz jego wysycenie i żywośc zależy od pozostałych parametrów takich jak jasnoć, kontrast i wysycenie. K100,K10,K200 i K20 maja możliwośc rejetrowania obrazu w trybie neutralnym jak i podwyższonego nasycenia,
Pozdrawiam

Skocz do: