MCR  Dołączył: 01 Wrz 2008
K200d - AWB / JPG
Od wczoraj jestem szczęśliwym (mam nadzieję) posiadaczem K200d. Jest to moja pierwsza lustrzanka i wybór był w pełni świadomy ;-)

Wracając do tematu:
1) przeglądam sobie menu, ustawienia etc. (z instrukcją w ręku) i wydaje mi się, że przy trybie automatycznym (AUTO, SCN, bez lampy) nie można ręcznie ustawić balansu bieli. Funkcja ta wydaje się niedostępna (albo nie potrafię tego zrobić) - jakieś sugestie?

2) przy zapisie plików w formacie jpg zdaje się, że aparat stara się wyostrzyć zdjęcia (takie coś wyczytałem przy jednym z jego testów) - czy to się da wyłączyć? Na dpreview też wspominają, że Pentax psuje jpgi.

3) mój poprzednik Pentaxa, w postaci Koniki Minolty A200, posiadał kilka dość ciekawych trybów pracy lampy błyskowej - błysk był wyzwalany przed otwarciem migawki.W K200d widzę tylko tryby auto oraz redukcję czerwonych oczu. Da się wymusić wcześniejszy błysk lampy?

Pozdrowionka.
Marcin.

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
MCR napisał/a:
jakieś sugestie?
instrukcja str.151
MCR napisał/a:
błysk był wyzwalany przed otwarciem migawki
Ale po co lampa ma błyskac przed otwarciem migawki? Chyba, że chodzi Ci o wspomaganie AF. Ale do tego wystarczy podnieść lampę.

Eustachy  Dołączył: 20 Paź 2007
MCR napisał/a:
przy zapisie plików w formacie jpg zdaje się, że aparat stara się wyostrzyć zdjęcia (takie coś wyczytałem przy jednym z jego testów) - czy to się da wyłączyć? Na dpreview też wspominają, że Pentax psuje jpgi

Masz sporą kontrolę nad przetwarzaniem zdjęcia (str. 144)

MCR  Dołączył: 01 Wrz 2008
djack napisał/a:
MCR napisał/a:
jakieś sugestie?
instrukcja str.151

IMO to dość dziwne, że uniemożliwiono ręczne ustawienia w trybach auto.

djack napisał/a:
MCR napisał/a:
błysk był wyzwalany przed otwarciem migawki
Ale po co lampa ma błyskac przed otwarciem migawki? Chyba, że chodzi Ci o wspomaganie AF. Ale do tego wystarczy podnieść lampę.

Jasne, wszystko jasne. Dokładnie o to chodziło. Dzięki.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
MCR napisał/a:
IMO to dość dziwne, że uniemożliwiono ręczne ustawienia w trybach auto.
Sama nazwa wskazuje, AUTO :shock: . Są przecież inne tryby.

Skocz do: