PatrykK  Dołączył: 27 Lip 2008
Tokina AT-X 80-200 / 2,8
Witam serdecznie na chyba najciekawszym forum fotograficznym w necie :-)
Czytam od dłuższego czasu forum, ale dopiero teraz postanowiłem zadać pytanie :-)
Od niedawna jestem posiadaczem k200d z gripem i kitem II, ale zastanawiam się nad czymś dłuższym i zauważylem na allegro ciekawy obiektyw i jestem ciekaw czy warto w niego zainwestować i ile jest wart (optycznie i finansowo :evilsmile: )

http://allegro.pl/item422...80_200_2_8.html

Z góry dziękuje za pomoc ;-)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Re: Tokina AT-X 80-200 / 2,8
Wartosc $$ niedlugo oszacuje samo alledrogo.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Pamiętaj, że to szkło nie ma AFa. Ma tylko pozycję A.

Wiem że nie ma AFa, ale ma pozycję A co mi bardzo odpowiada.
Zastanawiam się czy go poprostu warto kupić, bo nie powiem, ogniskowe fajne, a i światło 2,8 :-D

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
PatrykK napisał/a:
Wiem że nie ma AFa, ale ma pozycję A co mi bardzo odpowiada.
Zastanawiam się czy go poprostu warto kupić, bo nie powiem, ogniskowe fajne, a i światło 2,8 :-D

Moim zdaniem mimo świetnych parametrów AF warto mieć. Jego brak prędzej czy później odczujesz boleśnie więc dobrze się zastanów. Zwłaszcza że jest (fakt, nietania) Sigma 70-200/2,8 II HSM...

Nawet małe pieniądze źle wydane to pieniądze zmarnowane...

nazgul napisał/a:

Nawet małe pieniądze źle wydane to pieniądze zmarnowane...

Dobre :)

W weekend focilem zawody w wyciskaniu sztangi lezac.
Szklem bez AF tego typu imprezy mozna focic, do wszystkiego innego nie nadaje sie. Przy tych ogniskowych i f2.8 przestrzelic sie z ostroscia nie jest trudno.

Jednak sa diehardzi i pewnie pojdzie za jakies 700zeta, ja czekam na cos z AF.
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
mazi napisał/a:
Co prawda, to prawda. Jeśli coś powino mieć autofokus to właśnie długi zoom.

Tak na marginesie jest jeszcze Tamron SP LD BBAR MC 2.8/80-200mm ADAPTALL 2 za 1500 zł. :shock: ponoć to b. dobre szkło ale cena chyba raczej przegięta.

superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
Cena za Tamron mocno przegięta! Rozumiem, że to manual?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
mazi napisał/a:
Szklem bez AF tego typu imprezy mozna focic, do wszystkiego innego nie nadaje sie.
No, z tym "nie nadaje się", to lekko przesadziłeś. Jakoś przez lata ludzie sobie bez af'u radzili - to taki banał, dość często powtarzany. Od siebie dodam, że z imprez sportowych, na których coś fociłem, to najlepsze zdjęcia mi wyszły tam, gdzie robiłem me superem.
Co nie zmienia faktu, że z AF'em fotografuje się wygodniej, oczywiście.

PiotrR napisał/a:
mazi napisał/a:
Szklem bez AF tego typu imprezy mozna focic, do wszystkiego innego nie nadaje sie.
No, z tym "nie nadaje się", to lekko przesadziłeś. Jakoś przez lata ludzie sobie bez af'u radzili - to taki banał, dość często powtarzany. Od siebie dodam, że z imprez sportowych, na których coś fociłem, to najlepsze zdjęcia mi wyszły tam, gdzie robiłem me superem.
Co nie zmienia faktu, że z AF'em fotografuje się wygodniej, oczywiście.

a jakbys dalej doczytal, to trafilbys na:

Cytat
Jednak sa diehardzi i pewnie pojdzie za jakies 700zeta, ja czekam na cos z AF."

Co ni mniej ni wiecej znaczy, ze sie da, ale po kiego ciula meczyc sie i celowac w dobie szkiel z AF? ;-)

:-B

Cytat

No i znalazł się diehard i to jeszcze drożej :evilsmile:
Dla mnie niestety za szkło bez AFa to troche za drogo :-(

No i za ile poszło ??

Za 855 pln :-( Dla mnie to już jednak za dużo.
Za te pieniądze można już mieć 55-300 Pentaxa. Co prawda gorsze światło, ale jest AF i jest dłuższy :-D

PatrykK napisał/a:
Za 855 pln

Uuu. To już chyba jakiś koneser musiał być. Ale ja też się łapie na podobnych zakupach. Nie chcę małżonki dręczyć o nowe szkiełko za 1500 - 2000 zł, więc kupuje za to pięć manualnych. I się to póżniej kurzy i miejsce zajmuje ;-) .

[ Dodano: 2008-09-03, 13:06 ]
Wlazłem na stronę adaptall-2.com i akurat jest porównanie tej Tokiny z Tamronem SP LD BBAR MC 2.8/80-200mm ADAPTALL 2. Z testu wynika, że Tamron lepsiejszy.

[ Dodano: 2008-09-03, 13:07 ]
Czyli nic nowego :-P Obecnie Tamron też lepszy od Tokiny.

Cytat

Mazi, czytałem dalej. Stwierdzam tylko, że określnie "nie nadaje się" jest trochę zbyt stanowcze. Sam byś lepiej czytał ze zrozumieniem. Choćby moje ostatnie zdanie, które nawet raczyłeś zacytować.

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
po takich IMHO - przepychankach slownych to troche czuje sie jak na lekcji z jezyka polskiego za czasow podstawowki przy analizie chorych wierszy....
"Co autor mial na mysli (a co ja jasnowidz?? Przeciez nie zylem wtedy, to skad mam kur... wiedziec, co on myslal?)... Nie wiesz? mylisz sie?? Nie masz prawa, musisz wiedziec od razu co autor mial na mysli, jak mozesz nie wiedziec - siadaj, niedostateczny!!!!"
Panowie - kwestia interpretacji stwierdzen jest sprawa indywidualna i pomimo, ze poslugujemy sie tym samym jezykiem, to to co czasem dla nas jest oczywiste, badz tez w naszym mniemaniu jako wypowiedz - ma pewien wydzwiek (wydawaloby sie oczywisty dla innych) niekoniecznie tak jest odczytywane i trzeba sie z tym pogodzic, ze stosujac niejednokrotnie skroty myslowe i w konsekwencji szyk zdania taki a nie inny - mozemy spowodowac niekoniecznie taki odbior naszych sformulowan jakbysmy tego chcieli. I stad pozniej ....
Troche wyrozumialosci i dystansu.
peace 4 everybody.
I po :-B na dobry sen ;)

PiotrR napisał/a:
Cytat

Mazi, czytałem dalej. Stwierdzam tylko, że określnie "nie nadaje się" jest trochę zbyt stanowcze. Sam byś lepiej czytał ze zrozumieniem. Choćby moje ostatnie zdanie, które nawet raczyłeś zacytować.

PiotrR sorki za ton ostatniego posta - zle to poskladalem :)

Widze po prostu jak ostrzy sie na mojej Cosinie 135mm f2.8 - masakra... poki element nie rusza sie jest szansa na ladna i ostra fotke, Nie wyobrazam sobie focenia obiektow ruchomych tym szklem, gdzie pierscien focusa kreci sie i kreci...

chyba zbyt wygodny jestem :)

nazgul  Dołączył: 15 Paź 2007
superkomornik napisał/a:
Cena za Tamron mocno przegięta! Rozumiem, że to manual?

Jeśli o tym mowa:
http://www.allegro.pl/ite...adaptall_2.html

To tak :)

gin z tonikiem napisał/a:

Czyli nic nowego :-P Obecnie Tamron też lepszy od Tokiny.

Przykre to, bo mam wrażenie że onbecne Pentaxy to przebrandowane Tokiny...

mazi napisał/a:
E, nie nie ma sprawy, ja też przepraszam.
No i też muszę zaznaczyć, że manualami to mi się dobrze pracuje, ale me superem, który ma klin i raster na matówce, a z gładką matówką to rzeczywiście robi się pod górkę, jak jeszcze coś się rusza.

PiotrR napisał/a:
mazi napisał/a:
E, nie nie ma sprawy, ja też przepraszam.
No i też muszę zaznaczyć, że manualami to mi się dobrze pracuje, ale me superem, który ma klin i raster na matówce, a z gładką matówką to rzeczywiście robi się pod górkę, jak jeszcze coś się rusza.

ooo dopiero teraz zauwazylem rzeczona Tokinie 80-200 w Twojej stopce, warte to te 850zeta?

Skocz do: