robinhut  Dołączył: 04 Wrz 2008
Dylemat
Na początku chciałbym przywitać wszystkich posiadaczy Pentaksów. Od niedawna dołączyłem do waszego grona z moją ukochaną K100d + kit.
Przejdę do sedna sprawy.

W mojej szkole za jakieś 1,5 miesiąca będą wybory miss na sali gimnastycznej. Chciałbym cykać jakieś przyzwoite fotki, ale nie wiem czy kit nie będzie zbyt ciemny i za krótki. Chociaż sala wygląda na dobrze oświetloną. Myślałem nad jakimś zakupem. Dysponuję kwotą 400zł , czy lepiej zainwestować w jakąś lampę błyskową czy może jaśniejszy obiektyw. Fajnie by było żeby miał AF, bo jak modelki się będą ruszać to czasami trudno jest MF ustawić. Co polecacie na taką imprezę w tej cenie? * Mogę jeszcze ew. coś z Anglii sprowadzić bo mam rodzinę. Pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
85-100 mm 2.8 manualny - jezeli nie nbedzie to zbyt duza sala - wystarczy

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Przykro to napisać ale za te pieniądze nie kupisz ani przyzwoitej lampy ani jasnego obiektywu z AF-em. Starczy natomiast na M 50/1.4.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Jasna 50. Z racji, że to w szkole (i to twojej 8-) ), to raczej nie będziesz miał problemów z podejściem bliżej. Jeśli sala wygląda na dobrze oświetloną, to f1.7 powinno wystarczyć, a da Ci też ładną plastykę i małą GO. Lampę na początku trudno jest opanować, a jak nie można od czegoś odbić (wysoko sufit i prawdopodobnie nie zwykły-biały) to już w ogóle kosmos.

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
f 1.7 i manualne ostrzenie na ruszających się obiektach ??? Życzę powodzenia. Poszukaj lampy.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Paulos napisał/a:
f 1.7 i manualne ostrzenie na ruszających się obiektach ?

Pułapka ostrości

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Paulos napisał/a:
f 1.7 i manualne ostrzenie na ruszających się obiektach ???

Z odległości takiej, żeby zmieściła się cała postać, da się.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
robinhut napisał/a:
Chociaż sala wygląda na dobrze oświetloną

Tzn. to będą foty przy 100% świetle sztucznym, czy też w dzień przy świetle mieszanym z przewagą światła słonecznego?

Mnie się wydawało, że boisko siatkarskie w Spodku na lidze światowej jest dobrze oświetlone. Tymczasem jeśli chce się osiągnąć zadowalające wyniki to trzeba było się zmieścić w f: 2.8-4, ISO 1600. Czas wychodził wtedy 1/250-500s

Dziewczyny tak szybko jak siatkarze nie będę się ruszały. Więc pewnie oszczędzimy ze 2EV. Z drugiej strony są mniej przewidywalne niż mecz siatkarski :-D

Warto się przejść na tą salę z aparatem i kitem i potestować to światło.

A jasna manualna 50-tka dobra jest na wszystko (niemal). Jeśli faktycznie będzie jasno i do tego statycznie to można przymknąć dodatkowo, a wtedy to już pełen komfort.

robinhut  Dołączył: 04 Wrz 2008
Dzięki za odpowiedzi.
Myślałem jeszcze żeby sprzedać kita, ale chyba i tak nie kupiłbym nic porządnego w tej cenie. Kit czasami może się przecież przydać. W sumie na "wybiegu" modelka dochodzi do jakiegoś punktu i się obraca więc mógłbym ustawić focusa np. na tą odległość. Bo z Lamp błyskowych to widzę na allegro tylko jakieś Tumaxy ale jakoś mnie odstraszają... Szukam 50tki

* Foty będą w świetle mieszanym z przewagą słonecznego. W tygodniu przejdę się po sali z kitem i zobaczymy jakie światłło mi zaproponuje...

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
Fotografując ludzi lepiej nacisnąć spust wtedy, kiedy Ty chcesz, a nie żeby zdjęcie się samo zrobiło... jorge dobrze radzi, pójdź tę salę i przetestuj to, co masz, a o wbudowanej lampie nie zapomnij (rozjaśnianie twarzy - byle nie zbyt blisko modela).

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
robinhut, - ustal sobie pozycje gdzie modelka bedzie - nastaw sobie ostrosc na to miejsce i cykaj foty...
proponuje zebys nie schodzil ponizej 1/100 to i tak bedzie dosc "slaby" czas jezeli panie beda energicznie chodzic.....ostatnio mam wrazenie ze wybieg to kolej TGV :evilsmile:

LL  Dołączył: 07 Sty 2008
JA jednak myśle, że warto dozbierać te parę złotrych do pentaxa 50/1,4 z af >> (na naszej giełdzie można kupić za jakieś 600- 650 zł) >>zupełnie inna bajka w fotografowaniu....... a kupowanie manuala za jakieś 400 zł według mnie nie ma żadnego sensu.....

a jak nie da rady to myślę że Kit też w zupełnosci wystarczy szczególnie jak go sie wspomoże wbudowanym fleszem>>
I oczywiscie masz w tym momęcie szeroki kąt który zapewne sie przyda.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
LL napisał/a:
JA jednak myśle, że warto dozbierać te parę złotrych

Jakby tak każdy zbierał i zbierał, to wszyscy mielibyśmy same limitedy :-D

LL  Dołączył: 07 Sty 2008
jorge.martinez napisał/a:
Jakby tak każdy zbierał i zbierał, to wszyscy mielibyśmy same limitedy

Oj tak Bo nie ma jak JAKOŚĆ :-D >> nie ,a co potem załować ze..., i powtarzać >>"czemu nie dorzuciłem tych paru złociszy i nie kupiło sie raz a porządnie".

A jak by nie patrząc Af bardzo przydatny dodatek w takich miejscach szczególnie jak praktycznie natychmiastowo usatwia ostrosć.

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
Cytat
A jak by nie patrząc Af bardzo przydatny dodatek w takich miejscach szczególnie jak praktycznie natychmiastowo usatwia ostrosć.

Natychmiastowo to ostrosc ustawia CAN... :evilsmile: , Pentaxem sie nawet nie da zlapac idacego zółwia... (czy jakos tak to bylo :evilsmile: ) wiec tym bardziej modelki :mrgreen: Lepiej odrazu zmien system :mrgreen:

sory za duzo sie ostatnio naszego forum naczytalem :mrgreen:

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
studentmibm napisał/a:
Pentaxem sie nawet nie da zlapac idacego zółwia...

Galopującego ślimaka :P
I w dobrym świetle moja 50/1.4 trafia spokojnie w chodzących ludzi więc bez przesady, tak tragicznie nie jest ;-)

studentmibm napisał/a:
sory za duzo sie ostatnio naszego forum naczytalem

Zdecydowanie ;-D

Skocz do: