Wito76  Dołączył: 10 Kwi 2008
Usuwanie plam ze zdjęć - wsadowo: Lightroom
Zanim dorobiłem sie Lenspena i wyczyscilem matrycę narobilem troche "pstrokatych" zdjęć.
Zresztą widac w załączniku. Im większa wartość przesłony (tzn liczba F) tym bardziej je widać, wiec musialem uzywac najwyzej f8 po przy f11 i wyzej juz wyraznie bylo widac paprochy.
Moje pytanko, czym mozna usunąć te paprochy, a najlepiej zeby to zrobic wsadowo tzn pokazuję programowi na jednym zdjęciu a on resztę już sam retuszuje?
I proszę się nie czepiać kompozycji zdjęcia i nie pytać z którą panią byłem na urlopie :).

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Re: Syfy na matrycy - usuwanie ich softwarowo
Wito76 napisał/a:
.... i nie pytać z którą panią byłem na urlopie :).

To chyba oczywiste. :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Klonowanie w jakimkolwiek programie z tą opcją.

Meggido, Co by nie było wątpliwości kolejny przykład syfów na matrycy (bez dwuznaczego tła) :).
Tu proszę sie nie czepiać nieostrości, konsekwencja nie przymknięcia przesłony - uroki kita - co i tak niestety nie uratowało zdjęcia przed plamami.

[ Dodano: 2008-09-22, 14:55 ]
plwk napisał/a:
Klonowanie w jakimkolwiek programie z tą opcją.

No właśnie, tylko jakim?

AreKc  Dołączył: 27 Cze 2008
Wito76 napisał/a:
No właśnie, tylko jakim?

Gimpem, na ten przykład.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Ja bym próbował to zdmuchnąć.

No spróbujemy tego gimpa, bo pani żona sie wścieka o te zdjęcia.
A nie spotkaliscie sie czasem z jakims malym sharewarem, dedykowanym do tego typu problemów?

Meggido napisał/a:
Ja bym próbował to zdmuchnąć.

Wito76 matrycę już wyczyścił, chce usunąć plamy z fotek. Trudno mu będzie to zdmuchnąć :mrgreen:

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
W GIMPie czasem lepiej od klonowania sprawdza się łatka (plaster), zwłaszcza jeśli tło jest gładkie, ale np. o różnej jasności (jak niebo). Czasem trudno trafić stempelkiem we właściwy odcień, a łatka się dopasowuje.

Wito76 napisał/a:
A nie spotkaliscie sie czasem z jakims malym sharewarem, dedykowanym do tego typu problemów?

http://www.zoner.pl/photo-studio/download.asp

jakos nie idze zassac z tego linka
spróbuję poszukac w innym miejscu

Musisz wpisać dane w pola i zaakceptować to pojawi się link do pliku - plik 58,8 MB.
Tu masz wersję polską, na stronie producenta jest angielska.

znalazłem na innej stronce nie wymagającej podawania e-mail itp.
dzieki, fajny kombajnik

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
  Wsadowe usuwanie plam ze zdjęć - jak?
Witam
Niedawno wróciłem z prawie miesięcznego wyjazdu na Daleką Północ, z którego przywiozłem sporo zdjęć [920 RAWów -> ok. miesiąca wywoływanie, oczywiście nie non stop ;) -> ok. 700 JPGów]. No i okazało się, że na wielu zdjęciach widoczne są syfki na matrycy. Moje pytanie - czy da się usunąć te plamy ze wszystkich zdjęć naraz? Bo jak sobie pomyślę, że mam teraz drugi miesiąc siedzieć i stempelkiem traktować po kolei każde zdjęcie, to mi się szczerze mówiąc odechciewa :evil:
Od niedawna posiadam program Corel Paint Shop Pro X i nie miałem jeszcze kiedy się z nim zapoznać. Jakby była w nim taka opcja, to byłoby super. Może ktoś używa i wie? Ewentualnie może istnieje jakiś inny program, w którym można dokonać takiego "zbiorowego" oczyszczenia zdjęć? Wydaje się, że powinna być taka opcja - w końcu na każdym zdjęciu te plamki są w tym samym miejscu (nie kadrowałem jeszcze zdjęć).
Dziękuję z góry za wszelki podpowiedzi (szukałem trochę w tym temacie na Google, ale nie znalazłem odpowiedzi).
Pozdrawiam
Piotr

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
sailor9 napisał/a:
[920 RAWów -> ok. miesiąca wywoływanie, oczywiście nie non stop ;) -> ok. 700 JPGów]. No i okazało się, że na wielu zdjęciach widoczne są syfki na matrycy. Moje pytanie - czy da się usunąć te plamy ze wszystkich zdjęć naraz? Bo jak sobie pomyślę, że mam teraz drugi miesiąc siedzieć i stempelkiem traktować po kolei każde zdjęcie, to mi się szczerze mówiąc odechciewa :evil:

Wybierz 20-30 najlepszych do pokazania... oszczedzisz sobie pracy a widzom nudy... ;-)

alkos napisał/a:
Wybierz 20-30 najlepszych do pokazania... oszczedzisz sobie pracy a widzom nudy... ;-)
No tak, ale te zdjęcia mają mieć także charakter dokumentalny a nie tylko "artystyczny" i czekają na nie współtowarzysze wyprawy - nie chcę dawać im zdjęć z plamami na niebie.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
no dobra... niestety poza powyzsza irytujaca rada nie wiem jak ci pomoc... ;-)

Re: Wsadowe usuwanie plam ze zdjęć - jak?
sailor9 napisał/a:
No i okazało się, że na wielu zdjęciach widoczne są syfki na matrycy.
Piotr

Sprawdź ten wątek.

arekc2000 napisał/a:
Sprawdź ten wątek.
Ok, czyli klonowanie albo łatka. Ale da się to zrobić wsadowo?
[edit]
Cholera, wychodzi na to, że dubluję istniejący wątek. Proszę kolorowych o łagodny wymiar kary i ew. połączenie wątków... :oops:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Raczej nie. Może w Lajtrumie da się jakąś taką akcję zdefiniować, ale czy to jest sens?

Skocz do: