cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
  bezprzewodowa sieć jest, internetu nie ma
Mam taki problem:
spieprzyłem sobie i musiałem sformatować dysk swojego PCta, na którym miałem windowsa i od nowa zainstalować system (WINDOWS XP) itd. Po formacie i reinstalacji przyszedł czas na odzyskiwanie dawnych funkcji - jedną z ważniejszych było to, że komputer stacjonarny (za pośrednictwem specjalnej antenki) udostępniał swoje połączenie internetowe (net z kablówki) laptopowi (ja mogłem spokojnie u siebie pisać, a córka przeglądać naszą klasę ;-) ). Wszystko działało gładko. A teraz nie działa. Udostępniłem swoje połączenie internetowe dla sieci bezprzewodowej, jak uruchomię oba komputery to sieć jest, widzi się, ikonki sa w porządku, ale... laptop wciąż nie widzi intenrentu. Why??? Ma ktoś może jakąś teorię. Będę wdzięczny za pomoc. :-B

Throwend  Dołączył: 26 Kwi 2007
na pewno udostępniłeś połączenie internetowe? Masz ustawione jakieś szyfrowanie? sprawdzałeś pingiem czy w ogóle jest połączenie między lapem a PC? Ikonki mogą byc ok bo komputer sie podłączył, ale np. nie może przesyłac danych z jakiegos powodu...

jak odpalam połączenie sieci bezprzewodowej na stacjonarnym, laptop reaguje, popiera sobie IP, pokazuje, że widzi sieć... ale neta nie widzi :-(

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
Czy jest zainstalowany jakikolwiek program typu "firewall"?

może wyłącz firewall dla sieci bezprzewodowej... Kiedyś tez tak sobie udostępniałem, ale nie pamiętam problemów...

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
cypis, ustaw numer IP bezprzewodowej stacjonarnego na np. 192.168.1.1, maskę podsieci na 255.255.255.0, bramę na 192.168.1.1 i DNS na 192.168.1.1. W laptopie przypisz na sztywno: IP 192.168.1.2, podsieć, brama i DNS jak na stacjonarnym. Połączenie (to przy którym pojawi się symbol udostępnienia) w którym ustawiasz opcję udostępnij, to połączenie z netem, czli podejrzewam że u Ciebie LAN lokalny.

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Jeśli połączenie między kompami jest, to sprawdź ustawienia DNS właśnie; jeśli jedziesz z tepsy to może być 217.98.63.164, mówię o ustawieniu na laptopie. No i chyba brama - gateway adress powinien być taki jak adres IP stacjonarnego.
A tak w ogóle, to pierwszyz brzegu modem/router z wifi i koniec problemów. I internet na laptoku nie będzie uzależniony od zasilania kompa.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
cypis, w sumie Kiwak, może mieć rację. To co napisałem będzie działać, ale jeśli jeszcze tego nie próbowałeś, to jeśli masz net z TPSA wpisz na laptopie DNSy: DNS 1: 194.204.152.34 DNS 2: 217.98.63.164 Jeśli net masz od innego dostawcy, to wpisz na stacjonarnym w linii poleceń ipconfig /all i powinieneś dostać szukane numery.

Kiwak ma rację - wątek o routerku bezprzewodowym już jest ;-)

Dzięki za rady - problem "sam" się rozwiązał, choć nie wiem do końca jak :oops: - miałem coś pochrzanione w grupach roboczych (choć nie wiem czy to ma wpływ na sieć bezprzewodową i współpracę obu komputerów), a potem dla sportu uruchomiłem windowsowego kreatora konfiguracji sieci i coś tam przestawił w ustawieniach sieci (chyba na sztywno przypisał adres IP komputerowi, który "podaje" internet laptopowi).

możliwe. Nie ma co sie martwić, problemy informatyczne często rozwiązują sie same ;-) W kazdym razie, gratulacje :mrgreen:

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Throwend napisał/a:
problemy informatyczne często rozwiązują sie same

No, acz znacznie częściej same się mnożą :-D
I enjoy!
I dobranoc...

Skocz do: