Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
[obiektyw] Problem z autofocusem Sigmy 10-20?!
Mam nadzieję, że nie dubluję na forum tematu, ale nie udało mi się niczego znaleźć.
Kupiłem wczoraj Sigmę 10-20. Robiłem małe testy i okazuje się, że jest chyba problem z autofocusem. Problemy widoczne stają się zwłaszcza przy fotografowaniu przedmiotów znajdujących się blisko obiektywu (20-30 cm). Chodzi o to, że aparat (Pentax K20D) ostrzy wyraźnie za fotografowanym obiektem. O jakieś 3-4 cm. Czy coś wam o tym wiadomo? P.S. Szperałem trochę na necie, ale doczytałem się tylko do jakichś narzekań, że Sigmy z reguły z body Canona ostrzą nieco przed obiektem.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Przecież w K20D możesz sobie sam, w menu, wprowadzić korektę na tę przypadłość...

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
Re: Problem z autofocusem Sigmy 10-20?!
Benek napisał/a:
Mam nadzieję, że nie dubluję na forum tematu, ale nie udało mi się niczego znaleźć.
Kupiłem wczoraj Sigmę 10-20. Robiłem małe testy i okazuje się, że jest chyba problem z autofocusem. Problemy widoczne stają się zwłaszcza przy fotografowaniu przedmiotów znajdujących się blisko obiektywu (20-30 cm). Chodzi o to, że aparat (Pentax K20D) ostrzy wyraźnie za fotografowanym obiektem. O jakieś 3-4 cm. Czy coś wam o tym wiadomo? P.S. Szperałem trochę na necie, ale doczytałem się tylko do jakichś narzekań, że Sigmy z reguły z body Canona ostrzą nieco przed obiektem.

A kto kupuje te Sigmę żeby zdjęcia z 20-30 cm robić :?: :!: :-B
Zrób krajobraz/wnętrze, i jak wtedy dostrzeżesz problemy z AF to możesz się zacząć martwić...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
ms, no wiesz.. jak ma BF'a na małej odłegłości to może mu przy nieskonczoności wychodzi po za, i wtedy widoczki będą nieostre, po za tym wada może być inna w zależności od ogniskowej. Ogólnie lepiej porobić testy bo BF w szkłach "pejzażowych" jest niebezpieczny, właśnie przez możliwość wyjścia po za nieskonczoność :->

[ Dodano: 2008-09-25, 15:08 ]
ms napisał/a:
A kto kupuje te Sigmę żeby zdjęcia z 20-30 cm robić
przy tak szerokich szkłach na takiej odległości lepiej widać czy wszystko jest ok bo chyba lepiej widać GO (w ogóle widać).

Obiektyw jest do widoczków, po to był kupiony. Wątpię, żebym fotografował coś z bliższej niż metrowej odległości. Ale tego się obawiam, że przy widoczkach też mogę tracić ostrość, jeśli tracę ją przy zbliżeniach (tragicznie słaby jestem z fizyki, sorry).

W sumie niczego bym nie sprawdzał, ale winien jest sprzedawca, który sam zasiał ziarno podejrzeń. Na wychodnym powiedział mi mianowicie, że w razie jakichkolwiek problemów z autofocusem, po prostu mam przynieść obiektyw razem body do niego, a serwis skalibruje mi obiektyw w ramach gwarancji.
Wada jest widoczna najwyraźniej przy maksymalnie otwartej przysłonie i maksymalnie wydłużonej ogniskowej (20). Przy przymknięciu przysłony do 8 i ogniskowej powyżej 15 problem w zasadzie znika.
Jest sens odsyłać aparat do serwisu?!

Jeśli czegoś nie pokręciłem to chodzi o to, ze jak masz ostrość ustawioną na parę lub kilkadziesiąt metrów od ciebie to masz hiperfokalną z przysłonami w okolicach F8, ale jeśli wyjdziesz po za niekonczoność przy ostrzeniu to chyba żadna przysłona nie pomoże.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ms napisał/a:

kuuupa luda.

Benek napisał/a:
Jest sens odsyłać aparat do serwisu?!

Benek, a przeczytałeś to, co Ci napisałem w pierwszej odpowiedzi?
Próbowałeś użyć korekty w body K20D? Od tego ona przecież jest... :roll:

Samp napisał/a:
Przecież w K20D możesz sobie sam, w menu, wprowadzić korektę na tę przypadłość...

Nie zignorowałem twojego postu, spoko :mrgreen: , po prostu długo trybię. Racja jest coś takiego. Pkt 35 w ust. niestandardowych. Ciekawe, na jak daleką i na jak dokładną ingerencję pozwoli mój PX.
Reasumując - chyba daruję sobie serwis, a w sobotę pobawię się w starszego KALIBRATORA 8-)

P.S. Proszę wybaczyć pytanie laika - często się zdarza, że trzeba sobie kalibrować nowo kupione szkło?!

Re: Problem z autofocusem Sigmy 10-20?!
ms napisał/a:
A kto kupuje te Sigmę żeby zdjęcia z 20-30 cm robić :?:

Znaczną większość zdjęć tą Sigmą wykonałem z dystansów < 50cm.

lucky  Dołączył: 10 Wrz 2008
ms napisał/a:
no to juz jest co najmniej trzech (nie mylic z ich troje :lol: )

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Połowa radochy z tego obiektywu to takie zdjęcia że głowa mojego kota wypełnia 90% kadru a maleńka reszta kota jest gdzieś daaaaleko z tyłu.

cytrus  Dołączył: 02 Wrz 2007
Czy z bliska czy z daleka, moja Sigma ostrzy ok. Skorzystaj z podpowiedzi kolegów z forum i skalibruj w menu aparatu...choć radziłbym na nową zamienić, póki niedawno kupiona

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
alkos napisał/a:
ms napisał/a:

kuuupa luda.

Mam sigmę 20/1.8. Połaczenie krótkiej ogniskowej i małej GO daje wypaśne efekty. Genialna sprawa. Gdybym zas miał jeszcze krótszą ogniskową (rozmażłem się chyba). Anyway to wcale nie takie głupie, nawet do zastosowań makropodobnych - łatwo o duąa głebie ostrości (przysłona 4-5.6 daje już niezła GO) zas motyw główny jest ostro pzrerysowany. Jedynie zniekształcenia (wina małego dystansu) dają się we znaki - to może zaboleć. Anyway BF nawet w czymś o ogniskowej 10 potrafi być kłopotem. Zas nie dziw się, że nie widzisz go przy ostrzej domkniętej przysłonie - wtedy GO ci to maskuje.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
ms napisał/a:
A kto kupuje te Sigmę żeby zdjęcia z 20-30 cm robić
No np ja :->

[ Dodano: 2008-09-25, 18:21 ]
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=295042#295042 zdjęcie nr 23 jest zrobione z jakiś dwudziestu centymetrów.

cytrus napisał/a:
Czy z bliska czy z daleka, moja Sigma ostrzy ok. Skorzystaj z podpowiedzi kolegów z forum i skalibruj w menu aparatu...choć radziłbym na nową zamienić, póki niedawno kupiona

Sigmę kupiłem w tym tygodniu we Wrocławiu na Odrzańskiej, u oficjalnego sprzedawcy. Ale znając życie na nową raczej nie wymienią. Bez problemu skalibrują, ale to znowu pewnie potrwa parę tygodni. Więc mam do wyboru: pogrzebać w Menu i pobawić się w kalibrację, albo oddać mojego pięknego Pentaxa w paluchy obcego serwisanta. Skłaniam się ku pierwszemu...

Czy mam się ku temu skłaniać, szanowni starsi koledzy?! Jakoś bez aparatu zdzierżę te parę tydni :-(

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
lucky napisał/a:
ms napisał/a:
no to juz jest co najmniej trzech (nie mylic z ich troje :lol: )

Aż kurcze zapomniałem, ja też miałem nią zdjęcia z bliska porobić, dobrze, że przypomnieliście :-B

Benek, nie bój się tak tej kalibracji, to nic strasznego, szczególnie że masz taką opcję normalnie w menu a nie musisz wchodzić do menu serwisowego jakimś podejrzanym ruskim programikiem jak inni ;-)

no i chyba problem rozwiązał się sam. skalibrowałem przed chwilą obiektyw przez opcje menu, musiałem na skali maksymalnie przesunąć suwaczek w prawo, dając +10 i... chyba nie wystarczyło. skali po prostu zabrakło! jest lepiej niż na początku, ale w dalszym ciągu mdławo. tak na oko, trzeba by walnąć na tej miarce + 14-15 żeby było w porządku. a więc oddaję do sklepu aparacik i szkiełko :cry:

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Benek napisał/a:
skalibrowałem przed chwilą obiektyw przez opcje menu, musiałem na skali maksymalnie przesunąć suwaczek w prawo, dając +10 i... chyba nie wystarczyło. skali po prostu zabrakło! jest lepiej niż na początku, ale w dalszym ciągu mdławo. tak na oko, trzeba by walnąć na tej miarce + 14-15 żeby było w porządku. a więc oddaję do sklepu aparacik i szkiełko :cry:
Tak się zastanawiam co im przeszkadzało, żeby zrobić tą korektę tak jak w menu serwisowym K10D/K100D. Czytając takie opisy, wcale nie żałuję, że nie kupiłem K20D.

Skocz do: