trojan22  Dołączył: 29 Wrz 2008
sklepy gdzie mozna sprawdzić z tamrona lub sigmę
Witam przymierzam się do zakupu sigmy 24-70 2.8 lub tamrona 28-75 2.8,
wiem ze trzeba trafić na odpowiedni egzemplarz dlatego,
chciałbym sprawdzić dany egzemplarz przed jego zakupem.
Kasa nie taka mała, a chciało by się by był w porządku , głównie
chodzi o FF/BF. Możecie polecić jakieś sklepy w kujawsko pomorskim lub w innych województwach byle nie za daleko mieszkam w Toruniu. Dzięki

pikaczu  Dołączył: 13 Sie 2006
możesz zamówić przez internet w sklepie RTV EURO AGD wybierając opcje odbiór w sklepie w Toruniu. Jak już dojdzie do sklepu to idziesz i testujesz. Ja ostatnio testowałem Tamrona 17-50 i nie robili problemów. Poza tym zamówienie nie jest równoznaczne z zakupem. Jeżeli się nie zdecydujesz to rezerwacja trwa 3 dni a potem przepada. Natomast jak już kupisz to możesz jedynie wymienić a nie zwrócić.

Dzięki pikaczu , jestem ciekaw po którym egzemplarzu się wkurzą, jeżeli będę miał pecha :mrgreen:

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Bez dostępu do kompa będzie ci trudno sprawdzić i takie testowanko w sklepie wymaga trochę doświadczenia.

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
Jeśli Kraków to polecam d-photo można potestować w sklepie wziąć do domu ew. bez kłopotu wymienic na inny. Można jakiś mały komputerek pod pachę do sklepu, miła obsługa a na ladzie ostatnio widziałem dla klienteli tego typu wydruk na test FF/BF ;-)

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
desinger napisał/a:
Jeśli Kraków to polecam d-photo
Sigmę 24-70/2.8 sprowadzają na zamówienie, więc nie potestujesz...

Dzięki panowie ,może jakaś cenna rada , na pewno się przyda i na pewno nie zaszkodzi lubię posłuchać mądrzejszych od siebie. Na pewno się przyda wydruk na FF/BF , browar dla sprzedswcy :-B ,co jeszcze ?

MD  Dołączył: 15 Kwi 2008
Cytat
Serdecznie zapraszamy Państwa do odwiedzenia naszego salonu Sigma Pro Centrum.

Poza szeroką ofertą sprzętu Sigma spotkacie się tu Państwo z fachową poradą oraz miłą atmosferą. Jako pierwsi w Polsce oferujemy:
1. System testowania i wypożyczania obiektywów.
2. Pełną ofertę optyki do lustrzanek cyfrowych i klasycznych.
3. Fachowe doradztwo i wsparcie techniczne. Sigma Pro Centrum to nic innego jak wypożyczalnia sprzętu fotograficznego.

To ze strony http://www.sigma-procentrum.pl/
Nie wiem jak działa to testowanie obiektywów, ale swego czasu Sigma gdzieś się chwaliła że za darmo kalibrują obiektywy zakupione z ich sieci dilerskiej pod body kupującego.

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
MD, wszystkie Sigmy kupione w oficjalnej sieci dystrybucji sa kalibrowane w ramach gwarancji.

jak rozumiem FF/BF da sie skalibrować w ramach gwarancji , czyli wysyłka razem z body do kalibracji do serwisu , czy sam obiektyw(wydaje mi sie że z body) długo to trwa ?

trojan22, wysyła się szkło razem z body. Body jest brane za wzór i potem szko jest pod ten wzór kalibrowane. Wszystko odbywa się software'owo, bez mechanicznej ingerencji w aparat lub obiektyw. Trwa to zazwyczaj około tygodnia, nieprzekraczalnym terminem jest 14 dni.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli nie ma BF/FF tylko szkło ma inne wady to czy wtedy wymagają również dostarczenie body?

plwk, nie, body potrzebne jest tylko do kalibracji.

sorki panowie , en temat był już poruszany na tym forum i to jak sie nie myl e na ostro Cześ miał konfrontacje nie pamiętam z kim , ale jeżeli jest to sprawdzane software'owo a body jest brane jako wzór to teoretycznie powtarzam teoretycznie każde body z np.software 1.3 powinno posłużyć jak wzór dla szkła i na wszystkich z 1.3 powinno być ok. mam nadzieje że mnie rozumiecie (oczywiście teoria) :mrgreen:
Do Czesia , można u Ciebie zamówić szkło, i sprawdzicie je przed wysyłką FF/BF na innym body inne sprawy ?

trojan22 napisał/a:
oczywiście teoria

która nie ma nic wspólnego z praktyką

trojan22 napisał/a:
sprawdzicie je przed wysyłką FF/BF na innym body inne sprawy ?

moge sprawdzić co tylko zechcesz ale pewne wyniki uzyskane na moim body nie dają Ci żadnej gwarancji co do współpracy z Twoim body.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
trojan22 napisał/a:
ale jeżeli jest to sprawdzane software'owo a body jest brane jako wzór to teoretycznie powtarzam teoretycznie każde body z np.software 1.3 powinno posłużyć jak wzór dla szkła i na wszystkich z 1.3 powinno być ok. mam nadzieje że mnie rozumiecie (oczywiście teoria) :mrgreen:
Sprawdzane jest pod konkretne body, nie z określoną wersją firmware.

chciałem się upewnić , dzięki za cierpliwość, korci mnie sprowadzenie z usa ale cholera trochę za duże ryzyko. Pytanie jaki jest koszt takiej kalibracji obiektywu nie obiętego gwarancją lub pogwarancyjnego. Robił ktoś z Was z coś takiego i za ile?

Kombinuje jak się da - jak najmniej kasy wydać jak najwięcej dobrych szkieł mieć :evilsmile:

Bo zakładam ze będę musiał skalibrować (mam po prostu pecha ) :cry:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
trojan22 napisał/a:
Pytanie jaki jest koszt takiej kalibracji obiektywu nie obiętego gwarancją lub pogwarancyjnego.
Chyba najlepiej zadzwonić do serwisu.

serwisy - jakoś im nie ufam , jakoś im nie wierze :mrgreen:

Koszt kalibracji jest uzależniony od typu obiektywu. Im droższy obiektyw tym droższa kalibracja. Z tego co wiem to kalibracji nie wykonują żadne niezależne serwisy ponieważ zakup kolimatora do kalibracji obiektywów do dość duży wydatek. W serwisie Sigmy taki koszt zaczyna się od bodajże 200 czy 300 zł w przypadku najtańszych szkieł.

Skocz do: